<   1112131415161718191101111121131141151161171181191192193194195196197198199200201202203204205206207208209210211212213214215225235245255265   >

W trosce o chorych i cierpiących

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 lipca 2010 - 08:01

Dnia 3 lipca br. Ksiądz Biskup Jerzy Mazur SVD, Biskup Ełcki dokonał aktu poświęcenia Domu im. św. Brunona Bonifacego z Kwerfurtu. Budynek zakupiony pięć lat temu przez diecezjalną Caritas został wyremontowany i przygotowany do prowadzenia działalności w ramach hospicjum i zakładu opiekuńczo - leczniczego. Prace projektowe i adaptacyjne trwały długo, ponieważ placówka musi spełniać wymogi zakładu opieki zdrowotnej.

2300 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: ' W trosce o chorych i cierpiących ' (559 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Promyk Dnia – promykiem wiedzy”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 08 lipca 2010 - 10:04

30 kwietnia br. w świetlicy „Promyk Dnia” w Orłowie zakończyły się zajęcia w ramach projektu „PROMYK DNIA – promykiem wiedzy”. Dzieci zdobywały wiedzę z różnych dziedzin takich jak sztuka, historia, technika, biologia, geografia. Największym powodzeniem cieszyła się „stacja” pod tytułem KULINARIA REGIONU, gdzie młodzi uczestnicy projektu pod czujnym okiem pań ze Stowarzyszenia „Orłowo – razem w przyszłość”, samodzielnie wykonywali potrawy według dawnych receptur.

1633 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Promyk Dnia – promykiem wiedzy”' (2060 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Opieka opiekuńczo – pielęgniarska nad chorym w domu”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 08 lipca 2010 - 09:42

Od stycznia 2010 na terenie Giżycka Caritas Diecezji Ełckiej realizuje projekt współfinansowany przez Urząd Miejski w Giżycku, którego celem jest objęcie kompleksową opieką pielęgniarską i socjalną osoby obłożnie chore, starsze, dotknięte ubóstwem.Opiekę bezpośrednio na miejscu sprawuje Stacja Socjalna Caritas, która dysponuje odpowiednio przygotowanym personelem i zapleczem logistycznym.

2401 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Opieka opiekuńczo – pielęgniarska nad chorym w domu”' (578 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SMS dla dzieci powodzian

Autor: Admin Dodano: środa, 30 czerwca 2010 - 08:42

Diecezjalna Caritas pragnie otoczyć troską dzieci, które pochodzą z terenów dotkniętych powodzią i organizuje im wypoczynek letni. Do 4 lipca br. trwa akcja sms’owa „Wakacje dla dzieci powodzian”. Zachęcamy gorąco do wysyłania SMS charytatywnego o treści „Pomagam”; pod nr 72 052 (2,44 zł z VAT), z którego środki finansowe będą przeznaczone na organizację kolonii dla dzieci powodzian w ośrodkach wakacyjnych Caritas.

2446 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ks. Dariusz Kruczyński członkiem Prezydium Caritas w Polsce

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 czerwca 2010 - 09:35

W dniach 14-15 czerwca 2010 r. w Ośrodku Rekolekcyjno-Konferencyjnym Archidiecezji Łódzkiej spotkali się dyrektorzy diecezjalnych Caritas z całej Polski. W spotkaniu wziął udział przedstawiciel Caritas Europa, który odwiedza miejsca szczególnie dotknięte powodzią. Głównym przedmiotem obrad Zgromadzenia dyrektorów była sytuacja na terenach objętych powodzią. Dyrektorzy opracowywali plan dalszych działań pomocowych dla poszkodowanych przez wodę i osuwiska.

5971 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ks. Dariusz Kruczyński członkiem Prezydium Caritas w Polsce' (1479 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku