Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

<   1112131415161718191101111121131141151161171181182183184185186187188189190191192193194195196197198199200201202203204205206207208209210211212222232242252262272   >

Wielkanocne Dzieło Caritas – Paschaliki 2011

Autor: Admin Dodano: środa, 16 marca 2011 - 10:18

Nadszedł czas Wielkiego Postu, który jest znakiem zbliżających się Świąt Wielkanocnych w Kościele Katolickim. To czas nawrócenia, pokuty i modlitwy. To również czas na inicjowanie tegorocznego Wielkanocnego Dzieła Caritas jakim jest rozprowadzanie świec wielkanocnych – Paschalików. Są to wzorowane na paschale małe świece, które symbolizują światło Zmartwychwstałego Chrystusa. Poświęcenie paschału ma miejsce podczas nabożeństwa wieczornego w Wielką Sobotę podczas liturgii światła. Wierni, którzy zasiądą do stołu przy płonącym paschaliku w czasie uroczystego śniadania wielkanocnego, włączą się w akcję charytatywną pomocy najuboższym. Paschalik jest symbolem solidarności z ludźmi ubogimi.

3924 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkanocne Dzieło Caritas – Paschaliki 2011' (656 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 14 marca 2011 - 13:31

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza wszystkie dzieci i młodzież do lat 15 z terenu położonego między ulicami Kolejową, Placem Wolności, Gołdapską, Wojska Polskiego w Olecku do Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” przy ulicy Plac Wolności 18 (budynek Parafii Rzymsko-Katolickiej p.w. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski w Olecku).

2628 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku' (715 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Żyj z pasją i zarażaj innych”

Autor: Admin Dodano: piątek, 04 marca 2011 - 11:14

Caritas Diecezji Ełckiej z przyjemnością pragnie poinformować, że realizuje projekt „Żyj z pasją i zarażaj innych” w ramach programu „Perfekta mój talent” współfinansowany przez Fundację Przyjaciółka. Bezpośrednimi adresatami projektu jest młodzież, która regularnie uczęszcza do Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II "Bóg jest miłością" w Piszu, przy ul. Armii Krajowej 2. Adresatami projektu są dzieci w wieku od 7 do 15 lat, które uczą się w szkołach podstawowych i gimnazjalnych, zamieszkujący na terenie miasta Pisza.

2783 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Żyj z pasją i zarażaj innych”' (1009 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ABS w sieci

Autor: Admin Dodano: środa, 02 marca 2011 - 08:12

8 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Bezpiecznego Internetu. Jednocześnie było to podsumowanie pierwszego etapu projektu realizowanego przez Caritas Diecezji Ełckiej, „ABS w sieci czyli Akademia Bezpiecznego Surfowania”.

1872 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ABS w sieci' (2244 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Projekt „Praca polskich kobiet w Niemczech”

Autor: Admin Dodano: środa, 02 marca 2011 - 07:59

Od szeregu lat kobiety z Polski pracują w niemieckich domach jako pomoce domowe, opiekując się osobami chorymi lub potrzebującymi wsparcia. Są one zatrudniane najczęściej nielegalnie i nie mają zapewnionej należytej ochrony socjalnej. Mimo to Polki podejmują pracę za granicą, gdyż w wielu przypadkach stanowi ona jedyne źródło utrzymania i egzystencji ich rodziny. Praca dla tych kobiet wiąże się z okresowymi wyjazdami i rozłąką z rodziną. Jednocześnie w Niemczech rośnie zapotrzebowanie na taki model opieki. Osoby starsze pragną bowiem pozostać w swoim dotychczasowym otoczeniu domowym. Tymczasem rodziny niemieckie często nie są w stanie zapewnić stałej opieki, ze względu na pracę lub inne miejsce zamieszkania.

5395 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Projekt „Praca polskich kobiet w Niemczech”' (2099 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%