Festyn już za nami!

<   1112131415161718191101111121131141151161171181182183184185186187188189190191192193194195196197198199200201202203204214224234244254   >

„Opieka opiekuńczo – pielęgniarska nad chorym w domu”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 08 lipca 2010 - 09:42

Od stycznia 2010 na terenie Giżycka Caritas Diecezji Ełckiej realizuje projekt współfinansowany przez Urząd Miejski w Giżycku, którego celem jest objęcie kompleksową opieką pielęgniarską i socjalną osoby obłożnie chore, starsze, dotknięte ubóstwem.Opiekę bezpośrednio na miejscu sprawuje Stacja Socjalna Caritas, która dysponuje odpowiednio przygotowanym personelem i zapleczem logistycznym.

2374 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Opieka opiekuńczo – pielęgniarska nad chorym w domu”' (578 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SMS dla dzieci powodzian

Autor: Admin Dodano: środa, 30 czerwca 2010 - 08:42

Diecezjalna Caritas pragnie otoczyć troską dzieci, które pochodzą z terenów dotkniętych powodzią i organizuje im wypoczynek letni. Do 4 lipca br. trwa akcja sms’owa „Wakacje dla dzieci powodzian”. Zachęcamy gorąco do wysyłania SMS charytatywnego o treści „Pomagam”; pod nr 72 052 (2,44 zł z VAT), z którego środki finansowe będą przeznaczone na organizację kolonii dla dzieci powodzian w ośrodkach wakacyjnych Caritas.

2412 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ks. Dariusz Kruczyński członkiem Prezydium Caritas w Polsce

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 czerwca 2010 - 09:35

W dniach 14-15 czerwca 2010 r. w Ośrodku Rekolekcyjno-Konferencyjnym Archidiecezji Łódzkiej spotkali się dyrektorzy diecezjalnych Caritas z całej Polski. W spotkaniu wziął udział przedstawiciel Caritas Europa, który odwiedza miejsca szczególnie dotknięte powodzią. Głównym przedmiotem obrad Zgromadzenia dyrektorów była sytuacja na terenach objętych powodzią. Dyrektorzy opracowywali plan dalszych działań pomocowych dla poszkodowanych przez wodę i osuwiska.

5821 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ks. Dariusz Kruczyński członkiem Prezydium Caritas w Polsce' (1479 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Niezapomniany piknik

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 czerwca 2010 - 09:33

Dzień Dziecka to radosne święto wszystkich dzieci, obchodzone od ponad pół wieku, na stałe wpisało się w kalendarz dni świątecznych. Jest to święto, podczas którego każde dziecko, te małe i duże, powinno poczuć się wyjątkowo. Dnia 30 maja 2010 roku możliwość niezwykle mile spędzonego dnia otrzymali wychowankowie ełckiego Domu św. Faustyny.

2456 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Niezapomniany piknik' (2098 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy powodzianom

Autor: Admin Dodano: sobota, 19 czerwca 2010 - 19:18

27 maja br. diecezjalna Caritas ogłosiła apel o pomoc dla powodzian. W wielu regionach Polski po ulewnych i długotrwałych deszczach sytuacja była i jest nadal dramatyczna. Na wsparcie oczekuje tysiące rodzin, które straciły dach nad głową i dorobek całego swojego życia. Wśród potrzebujących są dzieci, osoby niepełnosprawne, chore, starsze wymagające szczególnej opieki i troski. Dzięki zaangażowaniu diecezjan i darczyńców, ełcka Caritas wysłała już na południe Polski do Sandomierza i Tarnowa dwa tiry wypełnione niezbędnymi dla powodzian artykułami. Wśród przygotowanych przez pracowników i wolontariuszy darów znalazły się odzież, koce, pościel, ręczniki, obuwie, zabawki i środki chemiczne ofiarowane przez diecezjan oraz meble, kuchenki gazowe, lodówki, woda mineralna, żywność, opakowania jednorazowe, witaminy, lekarstwa, itp.

1752 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy powodzianom' (803 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku