<   1112131415161718191101111121131141151161171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193194195196197198199209219229239249259   >

„Zimowisko w świecie bajki i magii”

Autor: Admin Dodano: środa, 26 stycznia 2011 - 14:09

W związku ze złożoną ofertą na realizację zadania: edukacyjna opieka wychowawcza – wypoczynek letni i zimowy dzieci i młodzieży oraz otrzymanym dofinansowaniem z budżetu MIASTA EŁKU na organizację wypoczynku zimowego zapraszamy do udziału w projekcie „Zimowisko w świecie bajki i magii”. W okresie ferii zimowych, tzn. od 24 stycznia 2011r. do 04 lutego 2011r. odbywają się bezpłatne, twórcze zajęcia dla dzieci i młodzieży z terenu Miasta Ełku.

1956 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Zimowisko w świecie bajki i magii”' (1516 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Międzynarodowy Rok Wolontariatu.

Autor: Admin Dodano: środa, 26 stycznia 2011 - 13:38

26 listopada 2009 roku Rada Unii Europejskiej podjęła decyzję o ustanowieniu roku 2011 „Europejskim Rokiem Działalności Wolontariackiej na rzecz aktywnego obywatelstwa.” Od lipca do końca roku będzie trwała polska Prezydencja w Unii Europejskiej. Taki splot wydarzeń daje prawdopodobnie jedyną w swoim rodzaju okazję do podkreślenia rangi i znaczenia wolontariatu w naszym kraju. Polski rząd będzie w szczególny sposób włączał wolontariuszy w wydarzenia i działania w tym okresie. Niewątpliwie pozwoli to rozpromować idee wolontariatu, złamać pokutujące nadal w dość szerokich kręgach przekonanie, że wolontariat to tylko bardziej nowoczesna nazwa osławionego przez poprzedni ustrój „czynu społecznego”. Aktywna postawa obywatelska staje na piedestale i zostaje doceniona. Jednak to, na jaką skalę zostanie ta sytuacja wykorzystana we wszystkich regionach, pozostaje w gestii lokalnej administracji.

2713 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Międzynarodowy Rok Wolontariatu.' (6286 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jasełka ,,Kolęduje w Tobie moje serce"

Autor: Admin Dodano: środa, 26 stycznia 2011 - 12:56

Dnia 16 stycznia 2011r. w niedzielę w parafii p. w. Podwyższenia Krzyża Świętego w Olszewie Węgorzewskim uczniowie z klasy drugiej i szóstej ze Szkoły Podstawowej w Sobiechach przedstawili jasełka pt. ,,Kolęduje w Tobie moje serce". Nad przygotowaniem występu artystycznego, scenografii i kostiumów czuwali Państwo Zofia i Andrzej Langer.

2155 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jasełka ,,Kolęduje w Tobie moje serce"' (924 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Akademia Bezpiecznego Surfowania”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 24 stycznia 2011 - 13:52

Od dnia 24 stycznia 2011 roku rusza pierwszy etap realizacji projektu „ABS w sieci czyli Akademia Bezpiecznego Surfowania”. Projekt jest finansowany ze środków The Velux Foundations w ramach programu mikrograntów „Bezpieczne dzieciństwo” Fundacji Dzieci Niczyje. Realizatorem projektu jest Caritas Diecezji Ełckiej. Głównym celem projektu jest zapoznanie dzieci i młodzieży oraz rodziców z tematyką zagrożeń jakie czyhają na nie w internecie. Projekt zakłada nawiązanie trójstronnego dialogu między młodzieżą, dziećmi i rodzicami.

1586 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Akademia Bezpiecznego Surfowania”' (2244 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PEAD – PODSUMOWANIE VII EDYCJI

Autor: Admin Dodano: środa, 19 stycznia 2011 - 13:02

Caritas Diecezji Ełckiej po raz siódmy uczestniczyła w Europejskim Programie Pomocy Najbardziej Potrzebującym ( fran. Programme Europeen d`Aide aux plus Demunis – PEAD ). Umowę z Caritas Polska podpisaliśmy w marcu i to był znak, że zaczynamy kolejny rok ciężkiej pracy. Z roku na rok wzrasta ilość dostarczanej żywności, jak również rodzaj asortymentu. W roku 2009 przekazaliśmy podopiecznym Parafialnych Zespołów Caritas 15 produktów, natomiast w roku 2010 było ich już 19.

2335 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PEAD – PODSUMOWANIE VII EDYCJI' (1449 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku