<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193203213223233243   >

Wyjątkowy dzień

Autor: Admin Dodano: środa, 16 czerwca 2010 - 12:14

1 czerwca w Ełku odbył się V Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka. Jego organizatorami byli: Caritas Diecezji Ełckiej, Caritas Polska, Telewizja Polska oraz Urząd Miasta Ełku. Już od godzin porannych przybywały na Plac Jana Pawła II dzieci z różnych zakątków diecezji, z innych regionów Polski, a także z zagranicy. Były dzieci z Białorusi,
a także dzieci powodzian. Choć prognoza pogody była bardzo pesymistyczna, tego dnia nie spadła nawet kropla deszczu!

2477 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wyjątkowy dzień' (5979 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 31 maja 2010 - 09:13

20 maja br. w Sali Konferencyjnej Urzędu Miasta w Ełku w odbyła się Konferencja Podsumowująca projekt „Ełcka Koalicja Współpracy w Obszarze Pomocy Społecznej” realizowany przez Caritas Diecezji Ełckiej w okresie od 1 września 2009r. do 31 maja 2010 r.

3079 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Konferencja podsumowująca projekt „Ełcka Koalicja Współpracy w Obszarze Pomocy Społecznej”' (6217 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ZBIÓRKA PIENIĘŻNA NA POWODZIAN 30-31 MAJA

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 maja 2010 - 16:17

(na mocy decyzji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji Nr 107/2010 z dnia 27 maja 2010 r. (nr sygn. DZiK-VI-632-1-171/10/AT))

W wyniku dramatycznych wydarzeń, które dotknęły w ostatnich dniach mieszkańców wielu regionów Polski, z powodu powodzi tysiące rodzin straciły dach nad głową oraz dorobek całego życia. Na pomoc oczekują tysiące rodzin, które straciły dach nad głową, warsztaty pracy oraz dorobek całego swego życia. Caritas Diecezji Ełckiej (ul. 3-go Maja, 19-300 Ełk) postanowiła włączyć się w pomoc osobom poszkodowanym przez przeprowadzenie zbiórki pieniężnej do puszek 30 maja (niedziela) po każdej mszy świętej oraz 31 maja (poniedziałek) na terenie naszej diecezji przez wolontariuszy, Szkolne Koła i Parafialne Zespoły Caritas. Ufamy, że pozyskane środki pomogą w zaspokojeniu najpilniejszych potrzeb życiowych, ale także ułatwią odbudowę domów, budynków gospodarczych i zakup narzędzi pracy oraz sprzętu domowego.

Jednocześnie informujemy, iż zostały uruchomione punkty Caritas na terenie naszej diecezji, w których można składać wszelkie rzeczy pierwszej potrzeby dla poszkodowanych. Przede wszystkim powodzianie potrzebują środków czystości, proszków do prania, płynów, mydła, środków przeciwgrzybicznych i dezynfekcyjnych, ponadto artykułów higieny osobistej i narzędzi gospodarczych: mopów, wiader, łopat, odzieży ochronnej oraz sprzętu AGD. Potrzebne są też: ręczniki, koce, pościel, śpiwory, ciepła odzież (nowa lub używana w bardzo dobrym stanie), materace do spania. Będziemy wdzięczni za przekazywanie żywności o długim terminie ważności w hermetycznych, nieuszkodzonych opakowaniach, wody mineralnej zwłaszcza w dużych pojemnikach. Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym również potrzebują naszej pomocy (zabawki, przybory szkolne, tornistry, plecaki, słodycze).

Zwracamy się zatem z prośbą o aktywne włączenie się w zbiórkę i przekazywanie informacji o punktach odbioru darów. Dobrowolne ofiary można przekazać w terminie do 15 czerwca 2010 r. bezpośrednio do księgowości ełckiej Caritas lub na konto:

PKO SA 89 1240 5745 1111 0000 5746 1858
z dopiskiem „Powódź”.

Zachęcamy również gorąco do informowania o możliwości wysyłania sms-a charytatywnego o treści „Pomagam”; pod nr 72 052 (2,44 zł z VAT), z którego środki finansowe, zebrane do dn. 30 maja 2010 r. będą przeznaczone na pomoc dla powodzian.

Lista punktów odbioru darów

Wszystkich ludzi dobrej woli, zwłaszcza duchowieństwo, wspólnoty zakonne i wiernych prosimy o modlitwę w intencji poszkodowanych i ludzi niosących im pomoc.

2398 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Bądźmy świadkami miłości”

Autor: Admin Dodano: środa, 19 maja 2010 - 09:17

W centrali diecezjalnej Caritas trwają przygotowania do V Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego z okazji Dnia Dziecka, który odbędzie się 1 czerwca br. na placu Jana Pawła II w Ełku. Organizatorami – podobnie jak w ubiegłych latach – są: Caritas Diecezji Ełckiej, Caritas Polska, Telewizja Polska oraz Urząd Miasta w Ełku.

3352 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Bądźmy świadkami miłości” ' (3458 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
I Ekumeniczne Spotkania Środowisk Osób Starszych

Autor: Admin Dodano: piątek, 07 maja 2010 - 10:27

8 maja 2010 r. w Ełku odbędą się I Ekumeniczne Spotkania Środowisk Osób Starszych. Organizatorami Spotkań są: Federacja Organizacji Socjalnych Województwa Warmińsko-Mazurskiego Fosa, Urząd Miasta Ełku oraz Caritas Diecezji Ełckiej.

2008 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'I Ekumeniczne Spotkania Środowisk Osób Starszych' (2334 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku