<   1112131415161718191101111121131141151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183193203213223233   >

"WYMIEŃMY SIĘ" - Przyłącz się i Ty!

Autor: Admin Dodano: piątek, 03 grudnia 2010 - 08:23

Caritas Polska wraz z Narodowym Bankiem Polskim rozpoczęły kampanie społeczną: „WYMIEŃMY SIĘ”, która ma na celu zebranie monet i banknotów sprzed denominacji. Wszystkie zebrane środki pieniężne zostaną przeznaczone na pomoc dzieciom, które objęte są w naszej diecezji i we wszystkich pozostałych Programem Skrzydła. Jest to program długoterminowej pomocy skierowany do dzieci i młodzieży uczącej się, którzy z powodu złej sytuacji materialnej w rodzinie wymagają pomocy w formie dofinansowania do leczenia i rehabilitacji, zakupu podręczników i artykułów szkolnych.

2598 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '"WYMIEŃMY SIĘ" - Przyłącz się i Ty!' (642 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nowinki z Ełckiego Centrum Wolontariatu

Autor: Admin Dodano: środa, 24 listopada 2010 - 11:11

Listopad upłynął wolontariuszom Ełckiego Centrum Wolontariatu bardzo aktywnie. Przed uroczystością Wszystkich Świętych 15-to osobowa grupa odwiedziła cmentarz i posprzątała zapomniane groby w starej części ełckiego cmentarza. Następnego dnia razem z panią Anną Rudzińską wolontariusze pomagali w rozprowadzaniu zniczy Caritas.

2547 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nowinki z Ełckiego Centrum Wolontariatu' (1625 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Działalność Szkolnych Kół Caritas

Autor: Admin Dodano: środa, 24 listopada 2010 - 10:07

W dniu 18 listopada koordynator Joanna Zawistowska spotkała się z opiekunami Szkolnych Kół Caritas z terenu diecezji. W spotkaniu tym uczestniczyło 27 osób. Omówione zostały potrzeby integracji wolontariuszy działających w ramach SKC, których Diecezja Ełcka liczy prawie dwa tysiące. Choć trudno będzie zorganizować wspólne przedsięwzięcie dla wszystkich, jest duża szansa na przeprowadzenie spotkań integracyjnych przy podziale na grupy.

2021 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Działalność Szkolnych Kół Caritas' (1823 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pielgrzymka osób bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: środa, 24 listopada 2010 - 09:40

W dniu 13 listopada br. odbyła się Ogólnopolska V Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę. Uczestniczyło w niej ponad 30 osób bezdomnych zamieszkujących Dom im. św. Ojca Pio w Ełku oraz pracownicy ełckiej Caritas. Wszyscy uczestnicy wzięli udział w Drodze Krzyżowej na Wałach a później w uroczystej Mszy Świętej koncelebrowanej pod przewodnictwem bpa Jana Wątroby w Kaplicy Jasnogórskiej.

1994 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pielgrzymka osób bezdomnych na Jasną Górę' (484 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Święto Wszystkich Zmarłych

Autor: Admin Dodano: niedziela, 31 października 2010 - 09:17

Jest to czas szczególny, czas refleksji, zadumy nad tym co było i co jeszcze przed nami. To czas, kiedy zatrzymujemy się choć na chwilę i przypominamy sobie naszych bliskich: rodziców, nasze dzieci, przyjaciół, babcię, dziadka i tych, którzy przemknęli w naszym życiu, jak malutki zefirek, ale zauważalny. Przypominamy tych wszystkich, którzy odeszli, bo ścieżka ich życia nagle się urwała.

2334 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Święto Wszystkich Zmarłych' (922 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku