<   123456789101112131415161718192021222324252627282930313233435363738393103113123133143153163173183193203213223233   >

„Serce i dusza wolontariusza” – warsztaty dla członków Szkolny

Autor: Admin Dodano: czwartek, 30 listopada 2017 - 12:45

W czwartek 30 listopada 2017 r. w Szkole Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Białej Piskiej odbyły się warsztaty, w których wzięli udział członkowie Szkolnego Koła Caritas. Spotkanie nt. „Serce i dusza wolontariusza” poprowadził ks. dr Ryszard Sawicki, wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej ds. formacji i wolontariatu. Kapłan przybył do młodych wolontariuszy na zaproszenie dzieci i młodzieży oraz grona pedagogicznego i dyrekcji szkoły. Spotkanie zorganizowała p. Beata Zapolska – opiekun SKC we współpracy z p. Katarzyną Sawicką. Warsztaty odbyły się w dwóch grupach wiekowych: grupie starszej liczącej ok. 50 osób (klasy IV-VII) i grupie młodszej liczącej ok. 40 osób (klasy III – kandydaci na wolontariuszy).

189 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Serce i dusza wolontariusza” – warsztaty dla członków Szkolny' (2101 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jesteśmy potrzebni!

Autor: Admin Dodano: czwartek, 30 listopada 2017 - 10:25

W Olecku, Piszu, Ełku i Gołdapi uczestnicy projektu przeprowadzili 4 akcje wolontariackie. Nad prawidłowym przebiegiem każdej akcji czuwał animator. A w jakich działaniach uczestniczyli Beneficjenci?

559 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jesteśmy potrzebni!' (2138 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia

Autor: Admin Dodano: czwartek, 23 listopada 2017 - 12:54

W środę 22 listopada 2017 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Spotkanie rozpoczęło się konferencją ks. Karola Czaplickiego – wikariusza parafii p.w. NMP królowej Apostołów w Ełku. Tematyka konferencji poświęcona była „Bogu - Ojcu miłosierdzia”. Kapłan przypomniał, że Bóg nieraz doświadcza człowieka, ale ciągle przy nim jest. Patrzy na ziemię przez rany swego Syna. Fakt ten budzi w nas ogromną ufność. Mówił, że św. s. Faustyna uczy nas z prostotą stawać przed obliczem Ojca.

285 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia' (1236 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
I Światowy Dzień Ubogich za nami, ale nie ostatni.

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 20 listopada 2017 - 18:50

19 listopada po raz pierwszy obchodziliśmy w naszej Diecezji Ełckiej - I ŚWIATOWY DZIEŃ UBOGICH. Dzień ustanowiony przez Papieża Franciszka, który szczególną troską otacza tych najbardziej potrzebujących.

146 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'I Światowy Dzień Ubogich za nami, ale nie ostatni. ' (914 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przedszkolaki w Domu Pomocy Społecznej „Misericordia”

Autor: Admin Dodano: piątek, 17 listopada 2017 - 16:25

W piątek 17 listopada 2017 r. dzieci z Niepublicznego Katolickiego Przedszkola „U Lolka” im. św. Jana Pawła II w Ełku złożyły wizytę u seniorów w Domu Pomocy Społecznej „Misericordia”. Przedszkolaki przygotowały program artystyczny związany z 99. rocznicą odzyskania niepodległości przez Polskę. Przypomniały seniorom znaczenie symboli narodowych – godła i flagi, a także trudną historię Polski związaną z czasem zaborów. Pięknie śpiewały pieśni patriotyczne przy akompaniamencie akordeonu.

288 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przedszkolaki w Domu Pomocy Społecznej „Misericordia”' (1422 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku