<   12345678910111213141516171819202122232425262728293031415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251   >

Inne spojrzenie na historię

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 listopada 2018 - 21:50

Od kilku miesięcy podopieczni świetlicy „Quo vadis” w Ełku intensywnie przygotowywali się do przedstawienia z okazji 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Montaż słowno – muzyczny pt. ”Pisk Białego Orła” wymagał od młodych aktorów nie tylko mnóstwa wysiłku, ale i zaangażowania. W pierwszej kolejności dzieciom została przedstawiona fabuła przedstawienia, jej ramy czasowe a także charakterystyka poszczególnych postaci. Następnie rozpoczęła się praca z tekstem. Kolejne próby odbywały się z wykorzystaniem scenografii, a dzieci miały możliwość przymierzenia strojów przygotowanych na potrzeby przedstawienia.

125 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Inne spojrzenie na historię' (5277 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 listopada 2018 - 18:55

Październik i listopad, dwa miesiące za nami, w czasie których zostały przeprowadzone Działania Towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 finansowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Miały one miejsce w: Piszu, Kałęczynach, Ełku i Gołdapi. Udział w nich wzięło 450 osób.

143 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Warsztaty kulinarne, ekonomiczne i o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności w ramach POPŻ 2014-2020 – Podprogram 2018' (2563 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czas podsumowań

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 listopada 2018 - 14:30

Dobiega końca realizacja projektu „Wspieramy dzieci”, którego partnerem jest Fundacja PZU. W ramach zadania zorganizowano dwa konkursy plastyczne. Przedmiotem pierwszego z nich było wzmocnienie u dzieci wrażliwości na potrzeby innych, uczucia empatii, wzrostu ich motywacji do działania. Hasłem drugiego konkursu było "Niepełnosprawni są wśród nas". Miało on na celu uwrażliwienie dzieci na problemy osób niepełnosprawnych.

36 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czas podsumowań' (1195 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Moja relacja z Jezusem” – listopadowe spotkanie o Bożym miłos

Autor: Admin Dodano: piątek, 23 listopada 2018 - 07:35

W czwartek 22 listopada 2018 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Rozpoczęło się ono konferencją, którą wygłosił ks. Karol Czaplicki – wikariusz parafii pw. NMP Królowej Apostołów w Ełku. Kapłan mówił o potrzebie przychodzenia do Jezusa z naszymi słabościami.

110 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Moja relacja z Jezusem” – listopadowe spotkanie o Bożym miłos' (1082 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Światowy Dzień Ubogich

Autor: Admin Dodano: wtorek, 20 listopada 2018 - 14:55

"Oto biedak zawołał, a Pan go wysłuchał" (Ps 34,7)

Pod takim hasłem, 18 listopada, po raz drugi wszyscy obchodziliśmy Światowy Dzień Ubogich, który został ustanowiony w listopadzie 2016 roku przez Papieża Franciszka na zakończenie Jubileuszowego Roku Miłosierdzia. Zapowiedział, że dzień ten będzie w każdą XXXIII Niedzielę Zwykłą - tydzień przed uroczystością Chrystusa Króla. Wprowadzony przez Papieża Franciszka dzień zachęca do modlitwy oraz działań na rzecz najbardziej potrzebujących.

138 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Światowy Dzień Ubogich ' (1299 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku