Kolonie 2017

<   1112131415161718191101111121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153163173183193203213223233   >

Obchody XX Światowego Dnia Chorego

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 20 lutego 2012 - 08:14

"Wstań, idź, twoja wiara cię uzdrowiła" – (Łk 17, 19)

Światowy Dzień Chorego został ustanowiony przez papieża Jana Pawła II w dniu 13 maja 1992 roku w 75. rocznicę objawień fatimskich i w 11. rocznicę zamachu na jego życie na placu św. Piotra w Rzymie. Święto obchodzono co roku w jednym z sanktuariów maryjnych w różnych częściach świata. Od 2009 r. zgodnie z wolą papieża Benedykta XVI obchody mają charakter diecezjalny. Przesłaniem tego święta jest przede wszystkim zwrócenie szczególnej uwagi na osoby cierpiące na ciele i duszy.

1302 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Obchody XX Światowego Dnia Chorego' (2391 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen"

Autor: Admin Dodano: czwartek, 09 lutego 2012 - 08:57

Caritas Diecezji Ełckiej otrzymała wsparcie finansowe na realizację projektu pn. „Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen”. W realizację zadań poza ełcką Caritas zaangażowani będą czterej partnerzy: Rosja (Obwód Kaliningradzki) - Stowarzyszenie NP "Dom Polski" im. F. Chopina w Czerniachowsku; Litwa - Caritas Diecezji Wyłkowyszki oraz Białoruś - Religijna Misja „Katolickie charytatywne stowarzyszenie Caritas”. Celem zadania jest zwiększenie liczby wolontariuszy o 40% działających w strukturze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas oraz promocja idei wolontariatu i wymiana dobrych praktyk w obszarze Euroregionu Niemen.

1939 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen"' (1914 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przystanek ŚREDNIOWIECZE

Autor: Admin Dodano: środa, 08 lutego 2012 - 13:26

W tym roku, podobnie jak i w ubiegłych latach ełcka Caritas w okresie ferii zimowych nie zapomniała o wychowankach uczęszczających do jej świetlic w Ełku. Aby uatrakcyjnić wolny czas dzieciom i młodzieży pozostającym w tym czasie w domu zorganizowaliśmy cykl zajęć o charakterze plastycznym pod nazwą Zimowa podróż w czasie. Jak wskazuje sama nazwa dzieci miały możliwość przeniesienia się do przeszłości – do czasów średniowiecznych.

1772 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przystanek ŚREDNIOWIECZE' (2370 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dożywianie dzieci i młodzieży

Autor: Admin Dodano: piątek, 03 lutego 2012 - 08:23

W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, dzieci i młodzież uczęszczające do placówek Caritas Diecezji Ełckiej będą korzystać z bezpłatnego dożywiania. Odbywać się ono będzie codziennie, kiedy otwarte są nasze świetlice. Wsparciem zostaną objęci podopieczni następujących placówek: Centrum Młodzieżowe im. Jana Pawła II „Coraggio - odwagi” w Augustowie, Centrum Młodzieżowe „Quo vadis” w Ełku, Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Bóg jest miłością” w Piszu, Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Otwórzcie drzwi Chrystusowi” w Giżycku oraz świetlicy „Promyk Dnia” w Orłowie.

2243 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dożywianie dzieci i młodzieży' (723 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dzień Babci i Dziadka w Dziennym Punkcie Opieki nad Dzieckiem w Giżycku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 26 stycznia 2012 - 10:03

W środę 18 stycznia br. w godzinach popołudniowych w Dziennym Punkcie Opieki nad Dzieckiem w Giżycku odbyła się uroczystość z okazji Dnia Babci i Dziadka. Nasze maluchy wraz z wychowawczyniami przygotowały niezwykle uroczysty program artystyczny dla swoich babć i dziadków. Nie zabrakło rodziców, którzy również chcieli obejrzeć i uwiecznić występ swoich pociech. Okolicznościowe wiersze oraz skoczne utwory muzyczne wykonywane przez „młodych” wokalistów stworzyły niezwykłą atmosferę tego wyjątkowego spotkania.

1235 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień Babci i Dziadka w Dziennym Punkcie Opieki nad Dzieckiem w Giżycku' (1658 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU