<   1112131415161718191101111121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153163173183193203213223233   >

Goście z Sankt Petersburga

Autor: Admin Dodano: czwartek, 24 maja 2012 - 09:53

W dniach 16 i 17 maja 2012 r. Caritas Diecezji Ełckiej gościła delegację Caritas z Sankt Petersburga. Przyjechało pięć koordynatorek, które zajmują się osobami niepełnosprawnymi, dziećmi ulicy, bezdomnymi, świetlicami socjoterapeutycznymi oraz matkami znajdującymi się w trudnej sytuacji życiowej.

1392 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Goście z Sankt Petersburga' (1863 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: środa, 23 maja 2012 - 09:06

Właściwe zagospodarowanie czasu wolnego od szkoły jest bardzo ważnym czynnikiem kształtującym zachowania, zainteresowania i umiejętności dzieci i młodzieży. Liczba godzin dziecka spędzającego czas poza terenem szkoły jest bardzo duża. To w jaki sposób zostanie wykorzystana zależy od wielu czynników m.in. od zainteresowania i zasobności portfela rodziców, od oferty instytucji kulturalnych, szkół prywatnych, ośrodków sportowo-artystycznych. Szkoła coraz rzadziej wychodzi z inicjatywą zajęć pozalekcyjnych, gdyż często brakuje na to funduszy. Organizacja czasu wolnego spoczywa zatem na rodzicach, jednak niestety nie wszyscy z nich zdają sobie sprawę z takiej potrzeby. Wielu z rodziców nie specjalnie się interesuje, co ich dziecko robi po szkole, z kim i gdzie się spotyka, a tym bardziej czy rozwija swoje zdolności i zainteresowania.

2037 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Działania opiekuńczo-wychowawcze w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku' (1408 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Z wizytą nad Niemnem

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 21 maja 2012 - 14:36

W dniach od 17 do 18 maja 2012 przedstawiciele Caritas Diecezji Ełckiej z wicedyrektorem ks. Maciejem Gilewskim złożyli wizytę studyjną w siedzibie naszych wschodnich partnerów Religijnej Misji Katolickiego Charytatywnego Stowarzyszenia Caritas z siedzibą w Grodnie. Obok przedstawicieli z Polski i Białorusi spotkaliśmy się również z litewskimi przedstawicielami Caritas Diecezji Wyłkowyszki.

1907 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Z wizytą nad Niemnem' (2288 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
,,Paczuszka dla maluszka”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 21 maja 2012 - 14:26

Caritas Diecezji Ełckiej przy współpracy z Urzędem Miasta Ełk pragnie wesprzeć matki z terenu miasta, które oczekują dziecka i znalazły się w trudnej sytuacji materialnej. Wsparcie to będzie polegało na zakupie wyprawki dla niemowlaka i przekazanie jej przyszłej mamie. Z roku na rok coraz większa liczba kobiet ciężarnych zgłasza się do Caritas prosząc o wsparcie. Każda z nich chciałaby przywitać i przyjąć swoje dziecko jak najlepiej. Niestety nie wszystkie matki mają możliwość zagwarantowania swemu dziecku podstawowych potrzeb oraz otrzymania wsparcia ojca dziecka lub rodziny.

3790 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: ',,Paczuszka dla maluszka”' (2271 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie z pracownikami Caritasverband z Olpe.

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 21 maja 2012 - 11:18

W dniach 20-23 kwietnia gościli w Polsce pracownicy Caritas z Olpe: Viola Kaufmann, Marion Hegener, Karina Braun, Christoph Becker, Jürgen Voß i Werner Henzgen. Od ponad 2 lat współpracujemy z nimi przy realizacji projektu „Wyjść z szarej strefy”. Umożliwia on paniom z Polski podjęcie legalnej pracy w Niemczech jako opiekunkom osób starszych i chorych.

2321 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie z pracownikami Caritasverband z Olpe.' (2963 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku