Festyn już za nami!

<   1112131415161718191101111121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152162172182192202212222232242252   >

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 marca 2013 - 14:32

W okresie od 1 marca do 31 grudnia 2013r. Caritas Diecezji Ełckiej realizuje projekt „Usługi pielęgniarsko- opiekuńcze nad chorymi świadczone na terenie Gminy Giżycko”. Dzięki środkom finansowym Gminy Giżycko każdego miesiąca odbywa się 30 bezpłatnych wizyt pielęgniarskich w domach pacjentów. Realizacja zadania umożliwia świadczenie usług medycznych i pielęgnacyjnych osobom obłożnie i nieuleczalnie chorym, które nie kwalifikują się do pobytu w szpitalu ze względu na brak miejsc lub ich stan nie wymaga hospitalizacji.

1490 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Usługi pielęgniarsko- opiekuńcze nad chorymi świadczone na terenie Gminy Giżycko”.' (683 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Już jest Katechizm Pracowników i Wolontariuszy Caritas!

Autor: Admin Dodano: piątek, 15 marca 2013 - 14:27

Diecezjalne Caritas w Polsce włączają się w obchody Roku Wiary poprzez wzmożony wysiłek formacyjny swoich pracowników i wolontariuszy. Troska o duchowy i religijny rozwój tych, którzy posługują ubogim i potrzebującym wsparcia w strukturach Caritas jest jednym z priorytetów ich strategii rozwoju. Katechizm pt. „Wiara działająca przez miłość”, jest inicjatywą, która wpisuje się w wieloletnią troskę o „formację serca” ludzi Caritas, której pragnienie wyraził dobitnie Benedykt XVI w encyklice Deus caritas est. Ukazanie się Katechizmu jest również odpowiedzią na życzenie bł. Jana Pawła II, wyrażone w Konstytucji Apostolskiej Fidei Depositum wydanej z okazji ukazania się Katechizmu Kościoła Katolickiego (11 X 1992 r.). Bł. Jan Paweł pragnął, by stał się on „zachętą i pomocą do opracowania nowych katechizmów lokalnych, przystosowanych do różnorakich środowisk i kultur, a jednocześnie dbających o zachowanie jedności wiary oraz o wierność nauce katolickiej”.

1917 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Już jest Katechizm Pracowników i Wolontariuszy Caritas!' (744 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WIELKANOCNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI – Tak, POMAGAM

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 04 marca 2013 - 14:03

Caritas Diecezji Ełckiej w dniach 08 - 09 marca 2013 roku ( piątek i sobotę ) organizuje Wielkanocną Zbiórkę Żywności pod hasłem – „ Tak, POMAGAM”. Przeprowadzona będzie w sklepach na terenie całej diecezji ełckiej. W samym Ełku do akcji włączyło się 28 sklepów. W zbiórce biorą udział wolontariusze z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas w 21 miejscowościach. Akcja możliwa jest dzięki pozwoleniu z Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji ( Nr 48/2012 z dnia 12 października 2012 r. nr sygn. DAP-632-1-293/2012).

1906 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WIELKANOCNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI – Tak, POMAGAM' (1424 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wielkanocne Dzieło Caritas – Paschaliki 2013

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 04 marca 2013 - 13:49

Wielki Post to okres, kiedy czujemy, że nadchodzi czas Zmartwychwstania Chrystusa naszego Zbawiciela i zbliżające się Święta Wielkanocne. Wszyscy wiemy, iż każdego dnia powinniśmy być wzorowymi chrześcijanami, ale okres przedświąteczny to szczególny czas, kiedy zatrzymujemy się na chwilę, ulegamy refleksji nad własnym życiem, kontemplujemy w modlitwie i niejednokrotnie obiecujemy sobie, że będziemy postępować zgodnie z Przykazaniami Bożymi. Wychodzi nam to różnie, ale staramy się i to jest pół sukcesu.

2707 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkanocne Dzieło Caritas – Paschaliki 2013' (1208 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku

Autor: Admin Dodano: piątek, 01 marca 2013 - 12:37

Zajęcia plastyczne, muzyczne, pomoc w nauce i odrabianiu lekcji - to tylko niektóre z zajęć prowadzonych przez animatorkę i wolontariuszy w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku. W okresie wiosenno – letnim dodatkowo są organizowane zajęcia ruchowe na świeżym powietrzu, wyjścia do pobliskiego parku oraz na plac zabaw.

2401 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku' (2445 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku