<   1112131415161718191101111121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152162172182192202212222232242252   >

Ogólnopolski Zjazd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas w Gnieźnie

Autor: Admin Dodano: wtorek, 18 czerwca 2013 - 10:45

Wierzę i uczę się kochać – pod takim hasłem odbył się w dniach 15-16 czerwca 2013 r. Ogólnopolski Zjazd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas w Gnieźnie. W ten sposób Szkolne Koła Caritas włączyły się we wspólne obchody Roku Wiary.

2663 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ogólnopolski Zjazd Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas w Gnieźnie' (2368 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 10 czerwca 2013 - 14:27

Mama i tata to wielkie słowa, które są synonimem miłości, dobra, ciepła rodzinnego i szczęścia. Dlatego też już po raz kolejny w naszym Dziennym Punkcie Opieki pomagamy dzieciom wyrazić ich miłość do rodziców organizując Dzień Mamy i Taty.

2196 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Uroczystość z okazji Dnia Matki i Ojca w Dziennym Punkcie Opieki nad Dzieckiem w Giżycku' (813 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Profilaktyka i nie tylko…

Autor: Admin Dodano: wtorek, 28 maja 2013 - 22:49

a wszystko to odbywać się będzie w te wakacje, w Schronisku Parafialnym w Świętajnie. W zadaniu pod nazwą „Wakacyjne działania profilaktyczne” udział weźmie grupa 52 młodych osób z terenu województwa warmińsko – mazurskiego, w wieku od 10 do 16 lat. Głównym działaniem zdania będą warsztaty prowadzone przez trenera ds. uzależnień. Ich cel, to podwyższenie świadomości społecznej dzieci i młodzieży w zakresie profilaktyki ze szczególnym uwzględnieniem sięgania po alkohol, narkotyki, papierosy.

2185 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profilaktyka i nie tylko…' (1267 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Profesjonalizacja wolontariatu 18+

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 13:05

Na czerwiec została zaplanowana realizacja warsztatów oraz szkoleń dla wolontariuszy Ełckiego Centrum wolontariatu Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas – beneficjentów projektu pn. „Profesjonalizacja wolontariatu 18 + działającego przy Caritas Diecezji Ełckiej”. Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Tematyka warsztatów obejmować będzie m.in. zagadnienia z komunikacji, pierwszej pomocy, elementów prawa, pomocy społecznej. Wolontariusze ECWC będą mogli wziąć udział m.in. w kursie na wychowawcę kolonijnego. Następnie, w okresie od lipca do września, każdy z Beneficjentów będzie musiał odbyć praktykę w jednej z placówek Caritas lub zorganizować akcję pomocową w środowisku lokalnym.

2486 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profesjonalizacja wolontariatu 18+' (1888 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Uroczystości odpustowe w Studzienicznej

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 12:51

W Wigilię zesłania Ducha Świętego w sobotę 18 maja 2013 r. odbyły się uroczystości odpustowe w Sanktuarium Matki Bożej w Studzienicznej. Uczestniczyły w nich dzieci komunijne, dzieci i młodzież z Podwórkowych Kół Różańcowych, Szkolnych Kół Caritas, schol, Kół Misyjnych oraz różnych wspólnot dziecięcych z diecezji ełckiej. Spotkaniu towarzyszyło hasło: „ Maryjo bądź nam przewodniczką w wierze” oraz „Wy jesteście solą ziemi…”