Festyn już za nami!

<   1112131415161718191101111121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149159169179189199209219229239249   >

Kolejna Majówka Pozarządowa za nami!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 13 maja 2013 - 13:50

W niedzielę, 12 maja, po raz kolejny odbyła się Ełcka Majówka Pozarządowa, która była zwieńczeniem Ełckiego Tygodnia Obywatelskiego.

1692 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejna Majówka Pozarządowa za nami!' (1543 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Polonia na wakacjach

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 kwietnia 2013 - 14:43

Na Białorusi mieszka blisko 400 tys. Polaków, zdecydowana większość z nich na Grodzieńszczyźnie. Ponad 13% z nich uznaje język polski za ojczysty. Stosunkowo niski odsetek tych osób może być spowodowany działaniami władz białoruskich, które usilnie dążą do tego, żeby zmarginalizować pozycję języka polskiego. Dzieje się to m.in. przez ograniczanie przyjazdu polskich nauczycieli na Białoruś. Lekcje języka polskiego coraz częściej prowadzone są w charakterze zajęć nadliczbowych, fakultatywnych. Na Białorusi niewiele osób angażuje się czynnie w życie tamtejszej polonii. Osoby młode coraz częściej migrują do większych miast, gdzie zatracają kontakt z polskością. Dodatkowo sprzyja temu brak polskiej prasy czy ograniczone możliwości organizowania imprez o charakterze kulturalnym.

2204 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Polonia na wakacjach' (1891 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
W SŁUŻBIE BOGU, BLIŹNIEMU I WSPÓLNEMU DOBRU

Autor: Admin Dodano: piątek, 26 kwietnia 2013 - 10:54

Inspiracją i uzasadnieniem powołania Servire Caritati Sp. z o.o. jest przesłanie Jana Pawła II, które skierował w marcu 2004 r. w Watykanie do uczestników konferencji pt. "Przedsiębiorca. Odpowiedzialność społeczna i globalizacja". Ojciec Święty nie tylko zachęcił do rozwijania twórczych inicjatyw gospodarczych mogących przynieść korzyści ludziom i podnieść materialny poziom ich życia, ale także podkreślił, że chrześcijańscy przedsiębiorcy odpowiedzialni za świat biznesu "mają obowiązek łączyć słuszne dążenie do zysku z głęboką troską o rozwijanie solidarności i zwalczanie plagi nędzy, która nadal dotyka tak wielu członków rodziny ludzkiej". Przypomniał również, że Ewangelia wzywa do szanowania godności i twórczych umiejętności pracowników, klientów oraz wymogów dobra wspólnego. Potrzeba zdrowej etyki, wrażliwość na głęboko ludzki i społeczny wymiar działalności gospodarczej, wezwanie do rozwijania takich cnot jak "rzetelność, pracowitość, roztropność w podejmowaniu uzasadnionego ryzyka, wiarygodność i wierność w relacjach międzyosobowych, męstwo we wprowadzaniu w życie decyzji trudnych i bolesnych» (Centesimus annus, 32) to kolejne słowa przesłania Ojca Świętego będące zachętą do podejmowania trudu i wysiłku wzmacniania chrześcijańskich wartości w biznesie.

Odpowiedzią na wspomniany apel jest działalność Servire Caritati.

Spółka powołana przez Caritas w sierpniu 2010, poprzez działalność biznesową opartą o narzędzia marketingu bezpośredniego, ma na celu pozyskiwanie środków na działalność statutową Caritas Diecezjalnych.

Aby móc wspierać Caritas w realizacji ich zadań na rzecz ludzi potrzebujących, Servire Caritati buduje:

1. Bazę danych oraz portal internetowy przedsiębiorców, pracodawców oraz firm, które w biznesie kierują się wartościami chrześcijańskimi z wyszczególnieniem firm współpracujących z Kościołem jako instytucją.
2. Bazę danych osób fizycznych deklarujących pomoc dziełom charytatywnym Caritas.

Baza danych firm

Powstającą dzięki Servire Caritati bazę danych firm oraz pracodawców możemy podzielić na dwie, bardzo często łączące się części:

a) Firmy, które w biznesie kierują się wartościami chrześcijańskimi.

Budowa bazy danych pozwoli na stworzenie trwałej platformy informacyjnej między przedsiębiorcami, umożliwi wymianę doświadczeń i informacji oraz wzmocni wzajemne relacje biznesowe. Posłuży też w przyszłości przedsięwzięciu takich działań jak: organizacja spotkań tematycznych, konferencji, sympozjów naukowych, rekolekcji, wydawanie newslettera, poradników, wspólnych kampanii społecznościowych, promowanie i wzmacnianie wartości chrześcijańskich itp.

b) Firmy współpracujące z Kościołem hierarchicznym w ramach obrotu gospodarczego.

Skatalogowanie tej części życia Kościoła oraz nadanie postaci bazy danych firm współpracujących z podmiotami diecezji ma na celu: promowanie sprawdzonych firm, negocjowanie wspólnych rabatów dla parafii i duchownych oraz pozwoli także na ułatwienie działalności duszpasterskiej w środowisku. Postawienie dużego nacisku na referencje daje możliwość stworzenia historii współpracy firmy z instytucjami Kościoła w celu promowania sprawdzonych podmiotów gospodarczych a także eliminowania oszustów i naciągaczy.

Baza jednocześnie będzie służyła, jako odniesienie i wzór dla tych, którzy prowadząc działalność gospodarczą kierują się tylko i wyłącznie osiąganiem dochodów. Ponieważ zysk z działalności Servire Caritati jest w całości przekazywany na dzieła dobroczynne i charytatywne prowadzone przez Diecezjalne Caritas, stanie się ona skutecznym narzędziem w rozwiązywaniu różnego rodzaju problemów społecznych, które podejmuje poprzez Caritas, Kościół w Polsce.

Powyższe działania mają służyć budowaniu i wzmacnianiu dialogu pomiędzy szeroko rozumianym biznesem a Kościołem. "Troska o zaszczepienie właściwej postawy odnośnie do dóbr ziemskich i stosunków społeczno-gospodarczych" to przecież jedna z jego misji zawarta w Katechizmie Kościoła Katolickiego. Biorąc pod uwagę jak niekorzystny wpływ wywierają skutki ekonomii wolnorynkowej na socjalny i środowiskowy wymiar życia społecznego, dialog Kościoła i biznesu, podejmowanie trudnych tematów takich jak etyczne inwestowanie, społeczna odpowiedzialność biznesu czy dbanie o dobro wspólne wydają się pilne i konieczne.

6459 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wakacyjne warsztaty profilaktyczne II

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 22 kwietnia 2013 - 20:29

Jednym z zadań statutowych ełckiej Caritas są działania w zakresie edukacji, oświaty i wychowania. Ich realizacja odbywa się m.in. poprzez organizację zajęć edukacyjnych w świetlicach. Dodatkowo w ubiegłym roku zostały zorganizowane wakacyjne warsztaty profilaktyczne dla młodych mieszkańców województwa warmińsko – mazurskiego. Pozwoliły one na nabycie wiedzy teoretycznej z zakresu uzależnień, oraz praktycznych umiejętności, m.in. w zakresie radzenie sobie ze stresem.

2237 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wakacyjne warsztaty profilaktyczne II' (1069 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przedsiębiorcze dzieci jadą na wakacje

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 22 kwietnia 2013 - 20:27

Wakacje to dwumiesięczny odpoczynek od szkoły, codziennych obowiązków. Wolny czas można poświęcić na spotkania z przyjaciółmi, zabawy, wyjazdy, ale nie tylko. W tym roku ełcka Caritas postanowiła połączyć przyjemne z pożytecznym i zorganizować wypoczynek letni dla grupy 80 dzieciaków, z województwa podlaskiego, połączony z warsztatami z zakresu przedsiębiorczości. Uczestnicy kolonii dowiedzą się m.in., czym jest przedsiębiorczość, jakimi cechami odznacza się osoba przedsiębiorcza, jak stworzyć biznesplan, jak założyć własną działalność gospodarczą.

2238 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przedsiębiorcze dzieci jadą na wakacje' (905 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku