<   1112131415161718191101111121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144154164174184194204214224234244254   >

Nadleśnictwa pomagają…

Autor: Admin Dodano: piątek, 20 grudnia 2013 - 07:05

Dzieło tworzenia Centrum Pomocy Społecznej i Medycznej dla Matki i Dziecka w Ełku Caritas Diecezji Ełckiej rozpoczęła w 2008 r. Podjęcie takiej inicjatywy spowodowane było tym, iż każdego roku z prośbą o pomoc zgłasza się do nas kilkadziesiąt kobiet. Doraźna pomoc rzeczowa, którą otrzymywały do tej pory jest niewystarczająca, bowiem wiele z nich boryka się z problemem przemocy domowej. Dodatkowo zdecydowana większość z nich nie podejmuje żadnych działań mających na celu zmianę swojej sytuacji życiowej. Te, które zdecydują się na opuszczenie domu rodzinnego, często nie wiedzą, do jakiej instytucji zwrócić się z prośbą o ratunek lub nie mają, gdzie się schronić. Najbliższe zaś placówki oferujące wsparcie dla tej grupy potrzebujących znajdują się ponad 100 km od Ełku, w Wasilkowie koło Białegostoku oraz w Nieławicach pod Łomżą.

2280 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nadleśnictwa pomagają…' (1500 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Gala z okazji obchodów „Międzynarodowego Dnia Wolontariusza”

Autor: Admin Dodano: środa, 18 grudnia 2013 - 20:56

„Ciągle jeszcze istnieją wśród nas anioły.
Nie mają wprawdzie żadnych skrzydeł,
lecz ich serce jest bezpiecznym portem dla wszystkich,
którzy są w potrzebie.
Wyciągają ręce i proponują swoja przyjaźń.”

Phil Bosmans

Międzynarodowy Dzień Wolontariusza jest świętem obchodzonym z inicjatywy ONZ corocznie 5 grudnia w celu wyrażenia uznania dla trudu wolontariuszy na całym świecie. Praca, którą wykonuje się za darmo, z potrzeby serca, jest istotnie bezcenna. Dlatego Caritas Diecezji Ełckiej zorganizował w dniu 11 grudnia Galę, która była doskonałą okazją, by podziękować wolontariuszom za ich poświecenie w niesieniu pomocy innym.

1792 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gala z okazji obchodów „Międzynarodowego Dnia Wolontariusza”' (1767 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Język migowy bez tajemnic!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 16 grudnia 2013 - 21:18

W ramach projektu systemowego „Efektywnie, Fachowo, Skutecznie na Warmii i Mazurach” realizowanego przez ROPS Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach Priorytetu VII Działania 7.1. Poddziałania 7.1.3 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego - zorganizowane zostało szkolenie pt. „Język migowy jako klucz do przełamywania barier w komunikacji z osobami z zaburzeniami słuchu i mowy”.

2515 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Język migowy bez tajemnic!' (1309 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 22:17

Życie przepełnione wiarą rodzi miłość, zaś życie przepełnione miłością przeradza się w służbę, dlatego sposób życia jest po prostu owocem wiary. Wiara jeśli ma być żywa, musi być wpisana w czyny miłości.
M.Teresa z Kalkuty

W dniu 16 listopada 2013 roku Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała trzecie, ostatnie w tym roku szkolenie formacyjne dla zarządów Parafialnych Zespołów Caritas. Miało ono miejsce w Wyższym Seminarium Duchownym w Ełku. W szkoleniu wzięło udział 110 osób z 59 parafii. Spotkaniu przewodniczył Ks. Biskup Romuald Kamiński, ks. dr Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej oraz Anna Rudzińska – opiekun PZC. Gościem był ks. dr Dariusz Maciej Brozio – prefekt alumnów kursu propedeutycznego, wykładowca w WSD w Ełku.

3052 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (4119 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Już jest!!!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 22:11

Po ponad dwóch miesiącach wytężonej pracy powstał pierwszy numer „Kuriera Świetlicowego”. Jego autorami są podopieczni Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II "Bóg jest miłością" w Piszu. Czytelnicy znajdą w nim m.in. wywiady z redaktor naczelną Gazety Piskiej oraz młodymi tancerzami. Serdecznie zachęcamy do lektury świetlicowej gazetki, która jest dostępna w wersji on-line na stronie internetowej Caritas Diecezji Ełckiej (www.elk.caritas.pl).

2705 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Już jest!!!' (1723 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku