Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

<   1112131415161718191101111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143153163173183193203213223233243253263273   >

Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 października 2014 - 13:38

“W dobie światowych kryzysów nasza uwaga powinna koncentrować się szczególnie na najbiedniejszych i pozbawionych opieki”.

17 października 1987 roku na apel Ojca Józefa Wrzesińskiego, założyciela Międzynarodowego Ruchu ATD Czwarty Świat, 100,00 tysięcy ludzi z różnych krajów, środowisk i wyznania, zebrało się w Paryżu na Placu Wolności i Praw Człowieka, by potwierdzić swój sprzeciw wobec ubóstwa, a także o konieczności działania, aby je wyeliminować. W 1992 r. dzień 17 października został ogłoszony przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych (ONZ) – Międzynarodowym Dniem Walki z Ubóstwem.

727 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem' (2852 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Oddaj krew, nie bądź „żyła”!

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 października 2014 - 13:10

Oddając krew ratujesz życie! Dlatego wielu pracowników ełckiej Caritas pokonało lęk i zostało dawcami krwi, systematycznie oddając ten życiodajny płyn. Pomimo ogromnego postępu medycyny, dotąd nie udało się wytworzyć substancji, która w pełni zastąpiłaby ludzką krew. Krew jest niezbędna w wielu sytuacjach np.: dla poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych, przy wielu operacjach, przy przeszczepach narządów. Jedynym źródłem krwi są zdrowi ludzie, którzy rozumieją, że jej oddanie to rodzaj posłannictwa.

924 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Oddaj krew, nie bądź „żyła”!' (1409 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wielkie Święto…

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 13 października 2014 - 09:26

Obchody Dnia Patronki naszego Domu Dziecka w Giżycku – Św. Faustyny na stałe wpisały się do kalendarza uroczystości naszej placówki. To swoiste imieniny naszego domu, obchodzone hucznie i radośnie. Święto to ma propagować znajomość najważniejszych faktów z życia patronki, przypominać o wartościach przez nią wyznawanych.

1812 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkie Święto…' (4206 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej wyróżnieni.

Autor: Admin Dodano: wtorek, 07 października 2014 - 13:08

„Kto wierzy w dobroć człowieka, ten stwarza dobroć w człowieku”
Jean Paul Sartre

UBI CARITAS – jest nagrodą dyrektora Caritas Polska, przyznawaną za wrażliwość na potrzeby ubogich w Polsce i czynny udział w dziełach charytatywnych. Nagroda przyznawana jest raz w roku i w trzech kategoriach: Darczyńca Caritas, Współpraca z Caritas oraz Świadectwo Caritas.

1223 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej wyróżnieni.' (3361 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Niepubliczny Punkt Przedszkolny Bł. Hiacynty z Fatimy Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: środa, 01 października 2014 - 14:29

29 września 2014 roku Niepubliczny Punkt Przedszkolny Bł. Hiacynty z Fatimy Caritas Diecezji Ełckiej przy ul. Wojska Polskiego 45 został wpisany do ewidencji szkół i placówek niepublicznych, prowadzonych przez Prezydenta Miasta Ełku.

2530 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Niepubliczny Punkt Przedszkolny Bł. Hiacynty z Fatimy Caritas Diecezji Ełckiej' (1944 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%