<   1112131415161718191101111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143153163173183193203213223233243253   >

Już jest!!!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 22:11

Po ponad dwóch miesiącach wytężonej pracy powstał pierwszy numer „Kuriera Świetlicowego”. Jego autorami są podopieczni Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II "Bóg jest miłością" w Piszu. Czytelnicy znajdą w nim m.in. wywiady z redaktor naczelną Gazety Piskiej oraz młodymi tancerzami. Serdecznie zachęcamy do lektury świetlicowej gazetki, która jest dostępna w wersji on-line na stronie internetowej Caritas Diecezji Ełckiej (www.elk.caritas.pl).

2694 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Już jest!!!' (1723 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Promykowy Ratownik” - szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 14:25

W dniach 19-22 października br. w Domu Św. Rodziny w Orzyszu odbyły się warsztaty z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej. Szkolenie prowadzili instruktorzy Roman Skowroński - specjalista anestezjologii i intensywnej terapii, wykładowca Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Paweł Mikłaszewicz – nauczyciel, wykładowca w Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych na kierunku ratownik medyczny i na kursach specjalizacyjnych z zakresu pielęgniarstwa kardiologicznego i pielęgniarstwa ratunkowego w Gdańsku i Gdyni oraz Piotr Kuchta – ratownik wolontariusz. W warsztatach uczestniczyło 12 pracowników i wolontariuszy Caritas Diecezji Ełckiej, którzy przez dwa dni uczyli się w teorii i praktyce zasad udzielania pierwszej pomocy w przypadku zagrożenia życia i zdrowia.

3378 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Promykowy Ratownik” - szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej ' (4234 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 listopada 2013 - 12:39

,, Żeby Chrystus przez wiarę zamieszkał w sercach naszych ’’ – hasło z Roku Wiary zaczerpnięte z Listu do Efezjan było myślą przewodnią spotkania osób bezdomnych 9 listopada 2013 roku na Jasnej Górze. U tronu Pani Jasnogórskiej spotkało się ok. 1000 osób bezdomnych z 22 diecezjalnych Caritas z całej Polski. Tradycyjnie, jak co roku, pensjonariusze Domu św. Ojca Pio w Ełku oraz pracownicy i wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczyli w tym pielgrzymowaniu. Przybyłych na Jasną Górę pątników, w kaplicy św. Józefa, przywitał Ks. Dyrektor Caritas Archidiecezji Częstochowskiej – Stanisław Iłczyk, Ks. Dyrektor Caritas Polska – Marian Subocz oraz Paulin – O. Jan Pach OSPE.

2266 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę' (4147 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Znicze Caritas

Autor: Admin Dodano: czwartek, 07 listopada 2013 - 22:35

Jak co roku, przed Dniem Wszystkich Świętych oraz Dniem Zadusznym, wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas rozprowadzali znicze Caritas. W tym roku sprzedaż zniczy opatrzonych logo Caritas odbywała się w dniu 31 października przed bramą główną Cmentarza Komunalnego w Ełku. Kilkuosobowa grupa wolontariuszek mimo chłodu dzielnie trwała na stanowisku.

1511 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Znicze Caritas' (255 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze Caritas w akcji

Autor: Admin Dodano: czwartek, 07 listopada 2013 - 14:15

W poniedziałek 28 października 2013 r. wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas oraz Szkolnych Kół Caritas uczestniczyli w akcji sprzątania opuszczonych, zaniedbanych lub zapomnianych grobów na Cmentarzu Komunalnym w Ełku.

1496 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Caritas w akcji' (699 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku