<   1112131415161718191101111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140150160170180190200210220230240250260   >

Centrum Diagnozy i Terapii Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: wtorek, 18 lutego 2014 - 07:28

W Polsce od wielu lat zachodzi tzw. proces „siwienia” społeczeństwa, który powoduje zmiany w funkcjonowaniu całego państwa i rodziny. Coraz częściej niestety obserwujemy zmniejszenie roli rodziny jako podstawowej instytucji wspierającej oraz zapewniającej opiekę nad osobami starszymi. Zwiększa się natomiast liczba samotnych osób starszych, nad którymi główny ciężar świadczenia usług opiekuńczych przejmują publiczne oraz prywatne placówki. Ogromnym więc wyzwaniem dla instytucji państwowych oraz organizacji pozarządowych jest tworzenie ośrodków oraz innych form wsparcia dla osób starszych, które zapewniałyby im godne warunki życia, umożliwiały rozwój własnych pasji i zainteresowań oraz zapobiegałyby izolacji społecznej. Z myślą o seniorach i zapewnieniu im profesjonalnej opieki, Caritas Diecezji Ełckiej tworzy w Ełku Centrum Diagnozy i Terapii, w ramach którego będzie funkcjonować Dom Seniora oraz Dom Dziennego Pobytu.

2501 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Centrum Diagnozy i Terapii Caritas Diecezji Ełckiej' (2188 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
COŚ NOWEGO, PIĘKNEGO I TWÓRCZEGO.

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 17 lutego 2014 - 14:37

W dniu 15 lutego br, w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej zostało zorganizowane przeprowadzone szkolenie – dekoracje 3D metodą sospesso. To sztuka dla każdego – bez względu na płeć, wiek czy zdolności manualne i artystyczne. Metoda sospesso to technika w której stosuje się specjalną transparentną termofolię do tworzenia dekoracji trójwymiarowych. Folię można podgrzewać i modelować do 10 razy. Nie da się wykonać dwóch identycznych prac i dlatego ten sposób ozdabiania przedmiotów jest tak podziwiany.

1649 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'COŚ NOWEGO, PIĘKNEGO I TWÓRCZEGO.' (1266 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc poszkodowanym w wyniku klęsk żywiołowych

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 17 lutego 2014 - 08:34

Coraz częściej region Polski północno- wschodniej jest nawiedzany przez klęski żywiołowe, które powodują wiele ogromnych zniszczeń, strat materialnych, czy nawet uszczerbek na zdrowiu ludzi. Nikt z nas nie jest w stanie powstrzymać sił żywiołu. Najczęściej klęski są związane z pożarami, huraganami, suszą oraz powodzią. Burzą one często cały dorobek życia rodziny, niszcząc domy mieszkalne, budynki gospodarcze i inwentarskie.

2381 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc poszkodowanym w wyniku klęsk żywiołowych' (2127 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
XXII Światowy Dzień Chorego

Autor: Admin Dodano: sobota, 15 lutego 2014 - 14:03

Wiara i miłosierdzie:
"My także winniśmy oddać życie za braci"
( 1 J 3,16)

We wtorek 11 lutego obchodziliśmy Światowy Dzień Chorego, który ustanowił Jan Paweł II celem uwrażliwienia na cierpienie pacjentów i zapewnienia lepszej opieki chorym. Co roku w Światowy Dzień Chorego specjalne orędzie kieruje papież. Tym razem po raz pierwszy przygotował je Franciszek. "Dziś potrzeba jest ludzi, którzy w przeciwności świata wniosą nadzieję i uśmiech Boga” - napisał papież. Cały tekst opatrzony został hasłem "Wiara i miłosierdzie: My także winniśmy oddać życie za braci”.

1368 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'XXII Światowy Dzień Chorego' (1999 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Wyprawka dla MALUSZKA”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 03 lutego 2014 - 17:03

Puk, puk – to JA Maluszek spod serduszka mamy. Witam wszystkich bardzo ciepło w tym jeszcze nie znanym dla mnie świecie. Potrzebuję pomocy i do kogo mam się zwrócić, jak nie do ludzi dorosłych i życzliwych, którzy kochają dzieci ?! Jestem noworodkiem, które jeszcze nie mówi, ale wie czego potrzebuje.

2593 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Wyprawka dla MALUSZKA”' (1513 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku