Kolonie 2017

Przekaż 1%
tekst alternatywny

<   123456789101112131415161718192021222324252627282939495969798999109119129139149159169179189199209219   >

Ruszamy z Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017

Autor: Admin Dodano: wtorek, 29 sierpnia 2017 - 14:55

Od sierpnia br rozpoczęliśmy przygotowania do realizacji Podprogramu 2017, który będzie trwał do czerwca 2018 roku. Dystrybucja produktów żywnościowych i działania towarzyszące (warsztaty) rozpocznie się we wrześniu. Osoby, które chcą skorzystać z pomocy Caritas w swoich parafiach muszą zgłosić się do Opieki Społecznej celem pobrania skierowania nr 5 ( jest to dokument na podstawie którego wolontariusze z Parafialnych Zespołów Caritas mogą wydać przysługującą pulę żywności - 50,45 kg na 1 osobę, koszt takiej paczki 240,57 zł).

374 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ruszamy z Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017' (151 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Niepełnosprawni stworzyli ogródek i ścieżkę sensoryczną

Autor: Admin Dodano: środa, 09 sierpnia 2017 - 11:50

Już od dawna ludzie wykorzystują bezpośredni kontakt z przyrodą w terapii oraz medycynie. Znają naturalne właściwości roślin, hodują zioła oraz zakładają ogrody, parki i ogródki o różnym przeznaczeniu. Ogrody pełnią funkcję estetyczną, użytkową, ale również tak jak w naszym projekcie „Krok ku samodzielności III” edukacyjną i terapeutyczną.

719 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Niepełnosprawni stworzyli ogródek i ścieżkę sensoryczną' (6555 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Moje wakacje w Polsce

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 sierpnia 2017 - 15:15

280 osób – dokładnie tylu przedstawicieli białoruskiej Polonii gościła w tym roku ełcka Caritas w Orzyszu. W tamtejszym ośrodku „Arka” zorganizowano 4 turnusy kolonijne. Uczestniczyli w nich młodzi mieszkańcy Białorusi m.in. z takich miast i miejscowości jak: Grodno, Witebsk, Mińsk, Homel, Brasław, Lepiel, Bielica, Soligorsk, Lida. Za ich rekrutację odpowiedzialni byli: Caritas Grodno, Zgromadzenie Córek Matki Bożej Bolesnej, Miejski Oddział Związku Polaków w Mińsku, Zgromadzenie Sióstr Służebnicy Jezusa w Eucharystii Caritas Witebsk.

334 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Moje wakacje w Polsce' (2239 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wakacje z Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 sierpnia 2017 - 16:35

Od 3 do 18 lipca br. w ośrodku „Arka” w Orzyszu wypoczywały dzieci z terenu diecezji ełckiej. Łącznie, w dwóch turnusach uczestniczyły 134 osoby. Każdy z turnusów trwał 8 dni.

278 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wakacje z Caritas Diecezji Ełckiej' (2403 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: środa, 02 sierpnia 2017 - 07:15

Na mocy umowy z Caritas Polska, Caritas Diecezji Ełckiej w roku szkolnym 2016/2017 mogła objąć pomocą 20 uczniów w ramach Programu ,,Skarbonka Skrzydeł’’.
,,Skrzydła’’ jest to ogólnopolski program skierowany do uczniów szkół podstawowych, gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych, realizowany przez diecezjalne Caritas we współpracy z Caritas Polska. Jest on programem pomocy długoterminowej, którego celem jest niesienie pomocy dzieciom oraz młodzieży, które z powodu złej sytuacji materialnej rodziny nie mają równych szans edukacyjnych, tak jak ich rówieśnicy z zamożnych rodzin.

130 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne dzieci z diecezji ełckiej zostały „uskrzydlone” dzięki ,,Skarbonce Skrzydeł 2016/2017”' (2126 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU