<   1112131415161718191101111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137147157167177187197207217227237247257   >

Śniadanie Wielkanocne w Domu im. Św. Ojca Pio

Autor: Admin Dodano: wtorek, 22 kwietnia 2014 - 12:22

W Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego w Domu im. Św. Ojca Pio w Ełku, Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała śniadanie wielkanocne dla mieszkańców noclegowni oraz osób z miasta, które z różnych przyczyn nie miały z kim spędzić tych rodzinnych świąt. Tradycyjnie tak jak w latach ubiegłych, po uroczystej Mszy Świętej Rezurekcyjnej Ks. Biskup Jerzy Mazur oraz Ks. Dariusz Kruczyński - Dyrektor Caritas Diecezji Ełckiej zasiedli do wielkanocnego stołu z osobami, które z różnych względów borykają się z ubóstwem, bezrobociem, izolacją społeczną czy też samotnością. Na wielkanocny posiłek w Domu im. Św. Ojca Pio przygotowano tradycyjne potrawy m.in. żurek, biała kiełbasa, wędliny, sałatka warzywna, babka wielkanocna no i oczywiście nie zabrakło kolorowych pisanek, które są symbolem życia i świąt wielkanocnych.

2094 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Śniadanie Wielkanocne w Domu im. Św. Ojca Pio' (1696 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
W Święta pochyl się nad ubogimi…

Autor: Admin Dodano: środa, 16 kwietnia 2014 - 09:10

Ostatni tydzień Postu dla większości z nas to kończenie przygotowań do Świąt Wielkiej Nocy. Są jednak wśród nas osoby, które nie zasiądą do wielkanocnego śniadania.

1822 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'W Święta pochyl się nad ubogimi…' (1910 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Caritas prowadzi kurs języka niemieckiego

Autor: Admin Dodano: środa, 16 kwietnia 2014 - 09:05

1 kwietnia br. rozpoczął się piąty kurs języka niemieckiego organizowany w ramach projektu „Wyjść z szarej strefy”, który ełcka Caritas prowadzi od ponad 4 lat. Do tej pory skorzystało z niego ponad 80 pań. Obecnie uczestniczą w nim 42 rodziny niemieckich z okręgów: Olpe, Brilon i Paderborn.

1670 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas prowadzi kurs języka niemieckiego' (1482 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Prace remontowe w świetlicy w Piszu

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 kwietnia 2014 - 09:38

W marcu br. rozpoczęły się prace remontowe w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II – „Bóg jest miłością” w Piszu. Prace obejmują przede wszystkim odnawianie i odmalowanie bardzo zniszczonych ścian naszej świetlicy.

2252 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Prace remontowe w świetlicy w Piszu' (549 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy Ukrainie!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 31 marca 2014 - 13:37

Caritas Diecezji Ełckiej włączyła się w akcję charytatywną „Paczka na Ukrainę – Rodzina Rodzinie”. Akcja ta mogła być realizowana dzięki Poczcie Polskiej, która do końca marca br. umożliwiła bezpłatne przesyłanie paczek rodzinom potrzebującym. Solidarnie z cierpiącymi mieszkańcami Ukrainy, ełcka Caritas wysłała 49 paczek zawierających trwałe artykuły żywnościowe, środki czystości i higieny osobistej oraz pampersy dla dzieci.

2170 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy Ukrainie!' (1077 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku