<   1234567891011121314151617182838485868788898108118128138148158168178188198208218228238248258   >

Autor: Admin Dodano: środa, 26 czerwca 2019 - 22:50

W sobotę 22 czerwca 2019 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Rozpoczęło się ono konferencją, którą wygłosił ks. dr Ryszard Sawicki, wicedyrektor ełckiej Caritas. Przypomniał on wizytę apostolską Ojca Świętego Jana Pawła II w diecezji ełckiej, koncentrując się na jego homilii wygłoszonej 8 czerwca 1999 r. w Ełku. Kapłan przywołał słowa Papieża: „Krzyk i wołanie biednych domaga się od nas konkretnej i wielkodusznej odpowiedzi”. Uruchomiły one „wyobraźnię miłosierdzia” i pomogły nam budować więź solidarności z ubogimi poprzez dzieła miłosierdzia na rzecz osób potrzebujących duchowego i materialnego wsparcia.

210 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Odpowiadając na krzyk i wołanie biednych” – czerwcowe spotkanie o Bożym miłosierdziu' (1030 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wyjazd integracyjny seniorów

Autor: Admin Dodano: wtorek, 18 czerwca 2019 - 22:13

Od 13 do 17 czerwca seniorzy z miasta i gminy Ełk spotkali się w ośrodku w Szeligach na trwających 5 dni warsztatach integracyjnych. W programie zajęć znalazły się spotkania taneczne i muzyczne, podczas których uczestnicy śpiewali oraz uczyli się gry na instrumentach, w tym na ukulele. Przez dwa dni warsztatów odbywały się zajęcia kulinarne oraz plastyczne. Seniorzy uczyli się rzeźbienia w owocach i warzywach, czyli carvingu. Powstały efektowne dekoracje w przeróżnych kształtach i wzorach.

152 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wyjazd integracyjny seniorów' (4435 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie PZC podsumowujące Program POPŻ Podprogram 2018

Autor: Admin Dodano: wtorek, 18 czerwca 2019 - 17:40

15 czerwca br. Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała szkolenie podsumowujące Program POPŻ Podprogram 2018. Spotkanie rozpoczęło się powitaniem członków Parafialnych Zespołów Caritas i wspólną modlitwą. Naszą posługę potrzebującym zawierzaliśmy miłosiernemu Bogu.

128 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie PZC podsumowujące Program POPŻ Podprogram 2018' (1825 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Występ artystyczny wolontariuszy II LO w Ełku

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 czerwca 2019 - 18:35

13 czerwca 2019 r. w sali „Zebra” Ełckiego Centrum Kultury odbyła się konferencja pt. „Małżeństwo - dobre relacje - silna rodzina”. Spotkanie zostało zorganizowane przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Ełku w ramach XXI Warmińsko-Mazurskich Dni Rodziny.

82 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Występ artystyczny wolontariuszy II LO w Ełku' (621 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Dziękujemy za serce” - spotkanie wolontariuszy DSM im. bł. M. Biern

Autor: Admin Dodano: czwartek, 13 czerwca 2019 - 18:25

We wspomnienie bł. Marianny Biernackiej, 12 czerwca 2019 r., odbyło się spotkanie wolontariuszy posługujących w Domu Samotnej Matki w Ełku. Patronką tego dzieła, które działa pod auspicjami ełckiej Caritas, jest właśnie bł. Marianna Biernacka. Przedwakacyjny czas był doskonałą okazją, aby podziękować za serca wolontariuszy. Do grupy tej należą osoby reprezentujące różne środowiska, np. psycholog, terapeuta, osoba prowadząca rodzinę zastępczą, małżeństwo z Domowego Kościoła czy też uczniowie ełckich szkół średnich prowadzący korepetycje dla dzieci. Wszystkich wolontariuszy łączy miłość do Boga i drugiego człowieka.

69 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Dziękujemy za serce” - spotkanie wolontariuszy DSM im. bł. M. Biern' (879 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku