<   1112131415161718191101111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136146156166176186196206216226236246256   >

DZIEŃ SKUPIENIA PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW I SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS 2014

Autor: Admin Dodano: wtorek, 29 kwietnia 2014 - 05:05

22 kwietnia –w pierwszym dniu po Świętach Wielkanocnych, wolontariusze z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas spotkali się na wspólnej modlitwie, które miało miejsce w Diecezjalnym Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w parafii Chrystusa Sługi w Ełku. Wszystkie przybyłe osoby przywitał ks. dr Maciej Gilewski – zastępca dyrektora, który czuwał nad przebiegiem uroczystości. Wspólną modlitwę rozpoczęliśmy Nabożeństwem – Nowenną, którą poprowadził ks. Jacek Uchan – dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego a następnie uczestniczyliśmy w Eucharystii pod przewodnictwem ks. Dariusza Kruczyńskiego.

1537 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DZIEŃ SKUPIENIA PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW I SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS 2014 ' (2775 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Święto Patronalne Caritas

Autor: Admin Dodano: niedziela, 27 kwietnia 2014 - 12:11

Niedziela Miłosierdzia to święto patronalne Caritas. W tym szczególnym dla nas dniu, chciałbym podziękować wszystkim osobom zaangażowanym w akcje i dzieła Caritas za trud bezinteresownej pomocy innym, za poświęcony czas i za otwarte serca. Dzięki Państwa pomocy możemy otoczyć opieką rodziny w trudnej sytuacji życiowej, zapewnić chorym i niepełnosprawnym godziwe warunki leczenia i życia oraz prowadzić placówki dla dzieci, bezdomnych i samotnych matek. Wierzę, że ta bezinteresowna pomoc, zarówno rzeczowa, finansowa, jak i Państwa charytatywna praca na rzecz Caritas, stanie się świadectwem dla innych oraz zachęci kolejne osoby do pomagania. Tak dużo bowiem dobrego możemy zrobić, otwierając się na drugiego człowieka.

ks. Dariusz Kruczyński

1624 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
HIV/AIDS – warsztaty dla dzieci i młodzieży II

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 kwietnia 2014 - 17:32

Tematy tabu? My takich nie znamy. Dlatego też w tym roku dzieci z województwa warmińsko – mazurskiego wezmą udział w warsztatach z zakresu HIV/AIDS. Dlaczego?

1551 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'HIV/AIDS – warsztaty dla dzieci i młodzieży II' (1663 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Poradnia Rodzinna i Terapeutyczna

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 kwietnia 2014 - 17:08

Od stycznia br. w ramach Centrum Pomocy Społecznej i Medycznej dla Matki i Dziecka Caritas Diecezji Ełckiej rozpoczęła funkcjonowanie Poradnia Rodzinna i Terapeutyczna. Dotychczas jej działania koncentrowały się na pomocy matkom z dziećmi, które przebywały w Domu Samotnej Matki.

1549 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Poradnia Rodzinna i Terapeutyczna' (1880 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
70. Tydzień Miłosierdzia Bożego – 27.04-3.05.2014 r.

Autor: Admin Dodano: czwartek, 24 kwietnia 2014 - 14:46

„Żądam od ciebie uczynków miłosierdzia, które mają wypływać z miłości ku Mnie. Miłosierdzie masz okazywać zawsze i wszędzie bliźnim, nie możesz się od tego usunąć ani wymówić, ani uniewinnić” (Dz. 742).

Komisja Charytatywna Konferencji Episkopatu Polski postanowiła, że obchodom 70. Tygodnia Miłosierdzia Bożego w tym roku, będzie towarzyszyć hasło: „Święty Jan Paweł II – Apostoł Miłosierdzia”. Hasło to wynika z faktu, iż tegoroczny Tydzień Miłosierdzia rozpoczyna się w dniu kanonizacji bł. Jana Pawła II ( 27.04.2014 r.), którego cały pontyfikat był przesiąknięty ewangelią miłosierdzia Bożego, ale także pochylającego się nad każdą biedą ludzką. Papież przełomu tysiącleci był człowiekiem o wielkiej wyobraźni miłosierdzia i niezmordowanym orędownikiem Bożego miłosierdzia.

846 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '70. Tydzień Miłosierdzia Bożego – 27.04-3.05.2014 r.' (1736 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku