<   1112131415161718191101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133143153163173183193203213223233243   >

Warsztatów profilaktycznych ciąg dalszy

Autor: Admin Dodano: wtorek, 27 sierpnia 2013 - 06:45

Końca dobiegła realizacja zadania pn. „Wakacyjne warsztaty profilaktyczne II”, współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego. Była to druga edycja letnich warsztatów, pierwsza odbyła się w ubiegłym roku. Celem tegorocznych warsztatów było podwyższenie świadomości społecznej młodzieży w zakresie profilaktyki ze szczególnym uwzględnieniem sięgania po alkohol a także prowadzenie działań ukierunkowanych na wykształcenie praktycznych umiejętności w zakresie zmniejszania ryzyka wejścia na drogę uzależniania. Jednym z celów szczegółowych było przekazanie wiedzy nt. problemu alkoholowego w rodzinie.

2265 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Warsztatów profilaktycznych ciąg dalszy' (687 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Do zobaczenia za rok…

Autor: Admin Dodano: wtorek, 27 sierpnia 2013 - 06:43

Języki rosyjski, białoruski, przeplatane z językiem polskim mogli słyszeć mieszkańcy Regla, Orzysza oraz Świętajna w okresie od 3 czerwca do 25 lipca, kiedy to wypoczywały dzieci i młodzież polskiego pochodzenia z Białorusi.

1498 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Do zobaczenia za rok…' (2787 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Z ŻYCIA PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 26 sierpnia 2013 - 08:51

Piesza pielgrzymka na Jasną Górę.

Dnia 9.08.2013 o godzinie 1.00 w nocy wyruszyliśmy z Ełku z pielgrzymką na Jasną Górę, wyjazd zorganizowała Caritas Diecezji Ełckiej, brali w nim udział pracownicy i wolontariusze Caritas.

2797 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Z ŻYCIA PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (4287 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Razem łatwiej – aktywizacja społeczna osób z upośledzeniem umysłowym

Autor: Admin Dodano: czwartek, 22 sierpnia 2013 - 06:40

Ełcka Caritas oraz Katolickie Stowarzyszenie Niepełnosprawnych Diecezji Ełckiej (prowadzące Warsztaty Terapii Zajęciowej w Ełku) realizują wspólnie zadanie na rzecz osób upośledzonych umysłowo. Celem zadania jest aktywizacja społeczna i integracja z lokalną społecznością grupy 22 osób upośledzonych umysłowo do końca 2013 roku. Realizacja celu możliwa będzie poprzez ukazanie nowej formy aktywności społecznej, jaką jest wolontariat.

3430 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Razem łatwiej – aktywizacja społeczna osób z upośledzeniem umysłowym' (4234 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Szczęśliwy senior, to aktywny i zdrowy senior”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 sierpnia 2013 - 14:30

Od kilkunastu lat obserwujemy w Polsce proces starzenia się społeczeństwa polegający na wzroście liczy osób powyżej 60 roku życia. Niejednokrotnie osoby starsze w naszym kraju, żyją na skraju ubóstwa, gdyż niewielkie renty i emerytury nie pozwalają na zaspokojenie podstawowych potrzeb. Starość wiąże się również ze zmniejszeniem aktywności zarówno zawodowej jak i społecznej, co powoduje osamotnienie i izolację, pojawiają się także problemy ze zdrowiem. Starość nie musi jednak oznaczać bierności, choroby, samotności, wręcz przeciwnie może być czasem aktywnej realizacji własnych pasji i marzeń.

2697 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Szczęśliwy senior, to aktywny i zdrowy senior” ' (4651 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku