<   1112131415161718191101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133143153163173183193203213223233   >

Profesjonalizacja wolontariatu 18+

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 13:05

Na czerwiec została zaplanowana realizacja warsztatów oraz szkoleń dla wolontariuszy Ełckiego Centrum wolontariatu Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas – beneficjentów projektu pn. „Profesjonalizacja wolontariatu 18 + działającego przy Caritas Diecezji Ełckiej”. Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Tematyka warsztatów obejmować będzie m.in. zagadnienia z komunikacji, pierwszej pomocy, elementów prawa, pomocy społecznej. Wolontariusze ECWC będą mogli wziąć udział m.in. w kursie na wychowawcę kolonijnego. Następnie, w okresie od lipca do września, każdy z Beneficjentów będzie musiał odbyć praktykę w jednej z placówek Caritas lub zorganizować akcję pomocową w środowisku lokalnym.

2445 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profesjonalizacja wolontariatu 18+' (1888 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Uroczystości odpustowe w Studzienicznej

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 12:51

W Wigilię zesłania Ducha Świętego w sobotę 18 maja 2013 r. odbyły się uroczystości odpustowe w Sanktuarium Matki Bożej w Studzienicznej. Uczestniczyły w nich dzieci komunijne, dzieci i młodzież z Podwórkowych Kół Różańcowych, Szkolnych Kół Caritas, schol, Kół Misyjnych oraz różnych wspólnot dziecięcych z diecezji ełckiej. Spotkaniu towarzyszyło hasło: „ Maryjo bądź nam przewodniczką w wierze” oraz „Wy jesteście solą ziemi…”

1907 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Uroczystości odpustowe w Studzienicznej' (2004 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ADOPCJA DZIECI NA ODLEGŁOŚĆ - EKWADOR

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 maja 2013 - 13:48

W 2008 roku Ełcka Caritas podjęła się realizacji bardzo szczególnego projektu pn. „Adopcja dzieci na odległość – Ekwador”. Ma on na celu niesienie pomocy dzieciom i młodzieży z najbiedniejszych rodzin w Santo Domingo w Ekwadorze. Dzięki wsparciu finansowemu, osób biorących udział w programie, możliwe jest zapewnienie najbardziej potrzebującym możliwości podjęcia edukacji w szkole. Mogą oni również uczestniczyć w życiu pozaszkolnym, w ramach świetlicy Centro de Apoyo Escolar „Alegria de Vivir” (Radość Życia).

9531 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ADOPCJA DZIECI NA ODLEGŁOŚĆ - EKWADOR' (3710 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolejna Majówka Pozarządowa za nami!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 13 maja 2013 - 13:50

W niedzielę, 12 maja, po raz kolejny odbyła się Ełcka Majówka Pozarządowa, która była zwieńczeniem Ełckiego Tygodnia Obywatelskiego.

1658 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejna Majówka Pozarządowa za nami!' (1543 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Polonia na wakacjach

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 kwietnia 2013 - 14:43

Na Białorusi mieszka blisko 400 tys. Polaków, zdecydowana większość z nich na Grodzieńszczyźnie. Ponad 13% z nich uznaje język polski za ojczysty. Stosunkowo niski odsetek tych osób może być spowodowany działaniami władz białoruskich, które usilnie dążą do tego, żeby zmarginalizować pozycję języka polskiego. Dzieje się to m.in. przez ograniczanie przyjazdu polskich nauczycieli na Białoruś. Lekcje języka polskiego coraz częściej prowadzone są w charakterze zajęć nadliczbowych, fakultatywnych. Na Białorusi niewiele osób angażuje się czynnie w życie tamtejszej polonii. Osoby młode coraz częściej migrują do większych miast, gdzie zatracają kontakt z polskością. Dodatkowo sprzyja temu brak polskiej prasy czy ograniczone możliwości organizowania imprez o charakterze kulturalnym.

2163 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Polonia na wakacjach' (1891 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku