<   1112131415161718191101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127137147157167177187197207217227237   >

„Promykowy Ratownik” - szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 14:25

W dniach 19-22 października br. w Domu Św. Rodziny w Orzyszu odbyły się warsztaty z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej. Szkolenie prowadzili instruktorzy Roman Skowroński - specjalista anestezjologii i intensywnej terapii, wykładowca Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Paweł Mikłaszewicz – nauczyciel, wykładowca w Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych na kierunku ratownik medyczny i na kursach specjalizacyjnych z zakresu pielęgniarstwa kardiologicznego i pielęgniarstwa ratunkowego w Gdańsku i Gdyni oraz Piotr Kuchta – ratownik wolontariusz. W warsztatach uczestniczyło 12 pracowników i wolontariuszy Caritas Diecezji Ełckiej, którzy przez dwa dni uczyli się w teorii i praktyce zasad udzielania pierwszej pomocy w przypadku zagrożenia życia i zdrowia.

3287 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Promykowy Ratownik” - szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej ' (4234 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 listopada 2013 - 12:39

,, Żeby Chrystus przez wiarę zamieszkał w sercach naszych ’’ – hasło z Roku Wiary zaczerpnięte z Listu do Efezjan było myślą przewodnią spotkania osób bezdomnych 9 listopada 2013 roku na Jasnej Górze. U tronu Pani Jasnogórskiej spotkało się ok. 1000 osób bezdomnych z 22 diecezjalnych Caritas z całej Polski. Tradycyjnie, jak co roku, pensjonariusze Domu św. Ojca Pio w Ełku oraz pracownicy i wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczyli w tym pielgrzymowaniu. Przybyłych na Jasną Górę pątników, w kaplicy św. Józefa, przywitał Ks. Dyrektor Caritas Archidiecezji Częstochowskiej – Stanisław Iłczyk, Ks. Dyrektor Caritas Polska – Marian Subocz oraz Paulin – O. Jan Pach OSPE.

2194 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę' (4147 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Znicze Caritas

Autor: Admin Dodano: czwartek, 07 listopada 2013 - 22:35

Jak co roku, przed Dniem Wszystkich Świętych oraz Dniem Zadusznym, wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas rozprowadzali znicze Caritas. W tym roku sprzedaż zniczy opatrzonych logo Caritas odbywała się w dniu 31 października przed bramą główną Cmentarza Komunalnego w Ełku. Kilkuosobowa grupa wolontariuszek mimo chłodu dzielnie trwała na stanowisku.

1475 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Znicze Caritas' (255 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze Caritas w akcji

Autor: Admin Dodano: czwartek, 07 listopada 2013 - 14:15

W poniedziałek 28 października 2013 r. wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas oraz Szkolnych Kół Caritas uczestniczyli w akcji sprzątania opuszczonych, zaniedbanych lub zapomnianych grobów na Cmentarzu Komunalnym w Ełku.

1445 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Caritas w akcji' (699 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 04 listopada 2013 - 09:26

Oliwia Gandecka z Zielonej Góry kilka dni temu obchodziła swoje szóste urodziny. Była to niezwykła uroczystość dla tej małej dziewczynki, która od roku choruje na białaczkę. Jej marzeniem było, żeby na swoje urodziny dostać jak najwięcej pocztówek z życzeniami. I tak się stało, że cały świat zmobilizował się do tego, żeby zadowolić tą małą istotkę. Kartek zaadresowanych do Oliwki przyszło milion.

2519 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzieci z Centrum Młodzieżowego "Quo Vadis" dołączyły się do ,, Kartki urodzinowej dla Oliwii’’' (1330 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku