<   11121314151617181919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123133143153163173183193203213223233243   >

Taniec, muzyka, ruch

Autor: Admin Dodano: środa, 26 lutego 2014 - 19:56

Caritas Diecezji Ełckiej wsparciem otacza wszystkich potrzebujących: dzieci, młodzież, seniorów, osoby starsze. Z myślą o dzieciach i młodzieży prowadzimy placówki wsparcia dziennego – świetlice, m.in. w Ełku oraz Piszu. Dla najmłodszych, którzy nie uczęszczają do przedszkoli, przygotowaliśmy kilkadziesiąt miejsc w Punktach Przedszkolnych. Jeden z nich mieści znajduje się w Augustowie, przy ulicy Skorupki 6.

2061 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Taniec, muzyka, ruch' (1107 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolejna dawka kultury

Autor: Admin Dodano: środa, 26 lutego 2014 - 19:45

To już kolejny rok, kiedy dzieci i młodzież uczęszczające do świetlicy w Piszu będą poszerzać swoją wiedzę nt. kultury regionalnej, a wszystko to w ramach projektu współfinansowanego ze środków Gminy Pisz pn.”Od kultury ludowej do narodowej III”. W zajęciach, które rozpoczną się na początku marca i potrwają do końca maja weźmie udział 15 osób.

2119 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejna dawka kultury' (1249 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie integracyjne wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

Autor: Admin Dodano: środa, 26 lutego 2014 - 14:12

Szkolne Koła Caritas spełniają ważną rolę w pracy wychowawczej szkoły. Ich fundament działania opiera się na autentycznym zaangażowaniu młodzieży na rzecz potrzebujących, na wzajemnym zaufaniu, współodpowiedzialności i pracy zespołowej. W ramach podziękowania za trud i ciężką pracę wolontariuszy, Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała im spotkanie integracyjne w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym Dom Św. Rodziny w Orzyszu.

2097 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie integracyjne wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas' (1430 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Centrum Diagnozy i Terapii Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: wtorek, 18 lutego 2014 - 07:28

W Polsce od wielu lat zachodzi tzw. proces „siwienia” społeczeństwa, który powoduje zmiany w funkcjonowaniu całego państwa i rodziny. Coraz częściej niestety obserwujemy zmniejszenie roli rodziny jako podstawowej instytucji wspierającej oraz zapewniającej opiekę nad osobami starszymi. Zwiększa się natomiast liczba samotnych osób starszych, nad którymi główny ciężar świadczenia usług opiekuńczych przejmują publiczne oraz prywatne placówki. Ogromnym więc wyzwaniem dla instytucji państwowych oraz organizacji pozarządowych jest tworzenie ośrodków oraz innych form wsparcia dla osób starszych, które zapewniałyby im godne warunki życia, umożliwiały rozwój własnych pasji i zainteresowań oraz zapobiegałyby izolacji społecznej. Z myślą o seniorach i zapewnieniu im profesjonalnej opieki, Caritas Diecezji Ełckiej tworzy w Ełku Centrum Diagnozy i Terapii, w ramach którego będzie funkcjonować Dom Seniora oraz Dom Dziennego Pobytu.

2458 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Centrum Diagnozy i Terapii Caritas Diecezji Ełckiej' (2188 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
COŚ NOWEGO, PIĘKNEGO I TWÓRCZEGO.

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 17 lutego 2014 - 14:37

W dniu 15 lutego br, w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej zostało zorganizowane przeprowadzone szkolenie – dekoracje 3D metodą sospesso. To sztuka dla każdego – bez względu na płeć, wiek czy zdolności manualne i artystyczne. Metoda sospesso to technika w której stosuje się specjalną transparentną termofolię do tworzenia dekoracji trójwymiarowych. Folię można podgrzewać i modelować do 10 razy. Nie da się wykonać dwóch identycznych prac i dlatego ten sposób ozdabiania przedmiotów jest tak podziwiany.

1604 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'COŚ NOWEGO, PIĘKNEGO I TWÓRCZEGO.' (1266 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku