<   11121314151617181919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123133143153163173183193203213223233   >

Tydzień Dobrych Uczynków

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 października 2013 - 22:31

Od 7 do 11października 2013 roku Caritas Diecezji Ełckiej oraz Warsztaty Terapii Zajęciowej działające przy Katolickim Stowarzyszeniu Niepełnosprawnych Diecezji Ełckiej organizują Tydzień Dobrych Uczynków.

2477 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Tydzień Dobrych Uczynków' (1115 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas w akcji „Sprzątania świata”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 października 2013 - 10:14

Sprzątanie Świata jest międzynarodową kampanią odbywającą się na całym świecie. Polega na zbiorowym sprzątaniu śmieci zalegających poza miejscami przeznaczonymi do ich składowania. W Polsce pierwsza akcja "Sprzątania świata" odbyła się w 1994 r. Zainicjowano ją pięć lat wcześniej w Australii, kiedy to tysiące ludzi zaangażowało się w sprzątanie portu w Sydney.

2578 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas w akcji „Sprzątania świata” ' (1373 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze nabyli nowe umiejętności

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 30 września 2013 - 10:09

Dobiega końca realizacja projektu „Profesjonalizacja wolontariatu 18+ działającego przy Caritas Diecezji Ełckiej” realizowanego przez Caritas Diecezji Ełckiej oraz Stowarzyszenie Pomocy Humanitarnej im. św. Łazarza z siedzibą w Ełku. W działaniach realizowanych od czerwca uczestniczyło 100 wolontariuszy Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas (ECWC) oraz parafialnych zespołów Caritas.

2470 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze nabyli nowe umiejętności' (2101 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PARAFIALNE ZESPOŁY CARITAS W DZIAŁANIU

Autor: Admin Dodano: wtorek, 24 września 2013 - 13:44

Nieformalna grupa wyłoniona z przedstawicieli Parafialnego Zespołu Caritas w Kalinowie "Parafianki" realizuje projekt pn "Zdążyć z pomocą, bierne czekanie nie daje żadnych szans".Projekt odpowiada na potrzeby lokalnej społeczności – uzyskanie wiedzy na temat udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Celem szkolenia jest opanowanie przez uczestników umiejętności licznych zagadnień związanych z udzielaniem pierwszej pomocy, np. poznanie i doskonalenie umiejętności oceny czynności życiowych, poznania procedur ratownictwa medycznego oraz zasad udzielania pierwszej pomocy w miejscu zdarzenia różnych urazów.

2546 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PARAFIALNE ZESPOŁY CARITAS W DZIAŁANIU' (2323 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dotknąć kosmosu

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 września 2013 - 22:28

21 września grupa 32 uczestników projektu pn. „Razem łatwiej – aktywizacja społeczna osób z upośledzeniem umysłowym” wraz z dwoma opiekunami - w godzinach porannych - wyruszyła z ełckiego Placu Katedralnego do Warszawy. Celem wyprawy było Centrum Nauki Kopernik, a dokładniej Planetarium wchodzącego w jego skład. Dla podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej nie był to pierwszy wyjazd do stolicy. Tym, co wyróżniało go spośród innych byli pozostali towarzysze podróży – wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas (10 osób).

1740 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dotknąć kosmosu' (1959 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku