<   11121314151617181919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123133143153163173183193203213223233243253263   >

Punkt Przedszkolny Caritas w Ełku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 16 kwietnia 2015 - 10:56

Minęło 5 miesięcy funkcjonowania Punktu Przedszkolnego Caritas w Ełku. Przez ten czas w placówce oprócz codziennych zajęć dydaktyczno – wychowawczych, miały miejsce liczne uroczystości: pasowanie na przedszkolaka, dzień pluszowego misia, spotkanie opłatkowe, impreza choinkowa, bal karnawałowy, Dzień Babci i Dziadka. Pasowanie było pierwszym i ważnym wydarzeniem w życiu naszych przedszkolaków. Dzieci podeszły do tego z entuzjazmem. Przez wiele dni pilnie uczyły się piosenek, wierszy i tańców, by w końcu stać się prawdziwymi przedszkolakami. Podczas kolejnych uroczystości dzieci prezentowały różnorodne programy artystyczne. Wiosnę zaprosiliśmy do naszego przedszkola wykonując różne prace plastyczne oraz organizując piesze spacery. Początek kwietnia był czasem wyczekiwania na nadchodzące Święta Wielkanocne, w którym dzieci z radością poświęcały się pracom manualnym i przygotowywały jajka świąteczne oraz uczyły się zwyczajów wielkanocnych.

695 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Punkt Przedszkolny Caritas w Ełku' (3090 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Lepiej zapobiegać niż leczyć

Autor: Admin Dodano: środa, 15 kwietnia 2015 - 14:13

Na świecie żyją ok. 33 miliony ludzi z HIV. W Polsce dwie osoby dziennie dowiadują się, że są zakażone wirusem. Najczęściej są to młodzi ludzie, między 16 a 39 rokiem życia. Statystyki to jedno, ale problem HIV i AIDS dotyczy wszystkich, bo przenosi się na osoby spoza statystycznego kręgu obarczonego wysokim ryzykiem.

445 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Lepiej zapobiegać niż leczyć ' (2705 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Z ŻYCIA SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS

Autor: Admin Dodano: środa, 15 kwietnia 2015 - 10:12

Suwalskie Koło Caritas pamięta o Janie Pawle II
10 lat temu pożegnaliśmy Jana Pawła II. W dziesiątą rocznicę jego śmierci, członkowie Szkolnego Koła Caritas działającego przy Zespole Szkół nr 2 w Suwałkach (II LO oraz Gimnazjum nr 3) przygotowali szkolne obchody tego wydarzenia.

1139 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Z ŻYCIA SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS' (569 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Koncert „Wyrwanych z niewoli” KU WOLNOŚCI

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 kwietnia 2015 - 08:07

Łyse banie głoszą Zmartwychwstanie

W Tygodniu Miłosierdzia Bożego, Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała Ewangeliczny koncert w rytmie rapu połączony z profilaktyką uzależnień. Impreza odbyła się 13 kwietnia w Ełckim Centrum Kultury. Cały program profilaktyczno – artystyczno - ewangelizacyjny o nazwie „Ku Wolności” to ok. 120 minutowe spotkania (odbyły się dwa), które miały na celu, przede wszystkim, ukazać młodym ludziom piękno życia w wolności od wszelkich form uzależnień w oparciu o chrześcijańskie wartości. Cała impreza była kierowana przede wszystkim do młodych ludzi, ale również do nauczycieli i pedagogów szkolnych. To właśnie oni kształtują młode charaktery i codziennie mają kontakt ze swoimi uczniami i powinni wiedzieć dlaczego niektórzy z nich zachowują się tak a nie inaczej na lekcjach.

645 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Koncert „Wyrwanych z niewoli” KU WOLNOŚCI' (4711 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Święto Patronalne Caritas

Autor: Admin Dodano: sobota, 11 kwietnia 2015 - 09:16

W pierwszą niedzielę po Wielkanocy obchodzone jest w Kościele Katolickim Święto ku czci Bożego Miłosierdzia ustanowione w 2000r. przez papieża Jana Pawła II podczas kanonizacji św. Faustyny Kowalskiej.

612 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Święto Patronalne Caritas' (1349 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku