<   12345678910111213141516171819202122232425262737475767778797107117127137147157167177187197207217227237247257   >

Pomagamy misjom

Autor: Admin Dodano: wtorek, 12 lutego 2019 - 09:15

Miło jest dostawać prezenty, ale jeszcze przyjemniej je dawać. Doskonale wiedzą o tym wolontariusze ze Szkolnego Koła Caritas działającego przy Szkole Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Białej Piskiej. Nieprzerwanie od ok. 6 lat zbierają oni w szkole zabawki, odzież, obuwie, przybory szkolne i żywność, które wysyłają do najuboższych krajów misyjnych – Kamerunu, Boliwii, i Ukrainy. W bieżącym roku szkolnym wolontariusze SKC wysłali 14 worków pocztowych (każdy po 120 l) do placówki misyjnej w Kamerunie, w której pracuje s. dr Barbara Pillar, pallotynka posługująca wcześniej w diecezji ełckiej. Akcja ta została sfinalizowana dzięki życzliwości i ofiarności mieszkańców parafii p.w. św. Andrzeja Boboli w Białej Piskiej.

75 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy misjom' (2747 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze przy szpitalnych łóżkach

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 11 lutego 2019 - 18:35

Dzień 11 lutego obchodzony jest jako Światowy Dzień Chorego. Z tej okazji wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przy Zespole Szkół nr 2 im. K.K. Baczyńskiego w Ełku odwiedzili chorych w szpitalu Pro-Medica oraz 1-szym Wojskowym Szpitalu Klinicznym z Polikliniką w Ełku.

108 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze przy szpitalnych łóżkach' (5168 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jałmużna Wielkopostna 2019

Autor: Admin Dodano: wtorek, 05 lutego 2019 - 14:15

Caritas Diecezji Ełckiej, podobnie jak w ubiegłych latach, pragnie włączyć się w dzieło JAŁMUŻNY WIELKOPOSTNEJ poprzez rozprowadzanie wśród dzieci
i młodzieży SKARBONEK WIELKOPOSTNYCH. Powołując się na hasło: „DAR Juniora dla Seniora” w okresie Wielkiego Postu otoczmy modlitwą i wspomóżmy materialnie bliźnich w potrzebie, składając ofiarę do skarbonki.

90 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jałmużna Wielkopostna 2019' (1200 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkania regionalne wolontariuszy SKC

Autor: Admin Dodano: wtorek, 05 lutego 2019 - 10:11

Zapraszamy wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas z terenu całej diecezji ełckiej na spotkania regionalne „Cienie i blaski wolontariatu”. Poprowadzi je p. Monika Rybaczewska, koordynator ds. wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej, członek Komisji ds. Wolontariatu w Caritas Polska.

47 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkania regionalne wolontariuszy SKC' (679 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wizyta duszpasterska w DPS „Misericordia” w Ełku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 31 stycznia 2019 - 07:45

W Domu Pomocy Społecznej „Misericordia” w Ełku mieszka obecnie 72 osoby. Ważnym wydarzeniem dla pensjonariuszy i pracowników jest coroczna kolęda. W tym roku odbyła się ona w dniach 28-29 stycznia. Z wizytą duszpasterską przyszedł ks. Ryszard Sawicki, który na co dzień sprawuje opiekę duszpasterską nad mieszkańcami.

144 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wizyta duszpasterska w DPS „Misericordia” w Ełku' (641 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku