<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113123133143153163173183193203213223233   >

70. Tydzień Miłosierdzia Bożego – 27.04-3.05.2014 r.

Autor: Admin Dodano: czwartek, 24 kwietnia 2014 - 14:46

„Żądam od ciebie uczynków miłosierdzia, które mają wypływać z miłości ku Mnie. Miłosierdzie masz okazywać zawsze i wszędzie bliźnim, nie możesz się od tego usunąć ani wymówić, ani uniewinnić” (Dz. 742).

Komisja Charytatywna Konferencji Episkopatu Polski postanowiła, że obchodom 70. Tygodnia Miłosierdzia Bożego w tym roku, będzie towarzyszyć hasło: „Święty Jan Paweł II – Apostoł Miłosierdzia”. Hasło to wynika z faktu, iż tegoroczny Tydzień Miłosierdzia rozpoczyna się w dniu kanonizacji bł. Jana Pawła II ( 27.04.2014 r.), którego cały pontyfikat był przesiąknięty ewangelią miłosierdzia Bożego, ale także pochylającego się nad każdą biedą ludzką. Papież przełomu tysiącleci był człowiekiem o wielkiej wyobraźni miłosierdzia i niezmordowanym orędownikiem Bożego miłosierdzia.

783 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '70. Tydzień Miłosierdzia Bożego – 27.04-3.05.2014 r.' (1736 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Śniadanie Wielkanocne w Domu im. Św. Ojca Pio

Autor: Admin Dodano: wtorek, 22 kwietnia 2014 - 12:22

W Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego w Domu im. Św. Ojca Pio w Ełku, Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała śniadanie wielkanocne dla mieszkańców noclegowni oraz osób z miasta, które z różnych przyczyn nie miały z kim spędzić tych rodzinnych świąt. Tradycyjnie tak jak w latach ubiegłych, po uroczystej Mszy Świętej Rezurekcyjnej Ks. Biskup Jerzy Mazur oraz Ks. Dariusz Kruczyński - Dyrektor Caritas Diecezji Ełckiej zasiedli do wielkanocnego stołu z osobami, które z różnych względów borykają się z ubóstwem, bezrobociem, izolacją społeczną czy też samotnością. Na wielkanocny posiłek w Domu im. Św. Ojca Pio przygotowano tradycyjne potrawy m.in. żurek, biała kiełbasa, wędliny, sałatka warzywna, babka wielkanocna no i oczywiście nie zabrakło kolorowych pisanek, które są symbolem życia i świąt wielkanocnych.

1963 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Śniadanie Wielkanocne w Domu im. Św. Ojca Pio' (1696 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
W Święta pochyl się nad ubogimi…

Autor: Admin Dodano: środa, 16 kwietnia 2014 - 09:10

Ostatni tydzień Postu dla większości z nas to kończenie przygotowań do Świąt Wielkiej Nocy. Są jednak wśród nas osoby, które nie zasiądą do wielkanocnego śniadania.

1761 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'W Święta pochyl się nad ubogimi…' (1910 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Caritas prowadzi kurs języka niemieckiego

Autor: Admin Dodano: środa, 16 kwietnia 2014 - 09:05

1 kwietnia br. rozpoczął się piąty kurs języka niemieckiego organizowany w ramach projektu „Wyjść z szarej strefy”, który ełcka Caritas prowadzi od ponad 4 lat. Do tej pory skorzystało z niego ponad 80 pań. Obecnie uczestniczą w nim 42 rodziny niemieckich z okręgów: Olpe, Brilon i Paderborn.

1517 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas prowadzi kurs języka niemieckiego' (1482 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Prace remontowe w świetlicy w Piszu

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 kwietnia 2014 - 09:38

W marcu br. rozpoczęły się prace remontowe w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II – „Bóg jest miłością” w Piszu. Prace obejmują przede wszystkim odnawianie i odmalowanie bardzo zniszczonych ścian naszej świetlicy.

2178 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Prace remontowe w świetlicy w Piszu' (549 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Page created in 0,194475 Seconds