<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113123133143153163173183193203213223233243   >

Wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej wyróżnieni.

Autor: Admin Dodano: wtorek, 07 października 2014 - 13:08

„Kto wierzy w dobroć człowieka, ten stwarza dobroć w człowieku”
Jean Paul Sartre

UBI CARITAS – jest nagrodą dyrektora Caritas Polska, przyznawaną za wrażliwość na potrzeby ubogich w Polsce i czynny udział w dziełach charytatywnych. Nagroda przyznawana jest raz w roku i w trzech kategoriach: Darczyńca Caritas, Współpraca z Caritas oraz Świadectwo Caritas.

1099 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej wyróżnieni.' (3361 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Niepubliczny Punkt Przedszkolny Bł. Hiacynty z Fatimy Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: środa, 01 października 2014 - 14:29

29 września 2014 roku Niepubliczny Punkt Przedszkolny Bł. Hiacynty z Fatimy Caritas Diecezji Ełckiej przy ul. Wojska Polskiego 45 został wpisany do ewidencji szkół i placówek niepublicznych, prowadzonych przez Prezydenta Miasta Ełku.

2230 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Niepubliczny Punkt Przedszkolny Bł. Hiacynty z Fatimy Caritas Diecezji Ełckiej' (1944 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie Lokalnych Liderów Promykowego Ratownika Lipnik 2014

Autor: Admin Dodano: czwartek, 25 września 2014 - 14:21

Od 2013 roku Ogólnopolskie Stowarzyszenie Chrześcijańskich Organizacji Wiejskich organizuje w całej Polsce warsztaty pierwszej pomocy przedmedycznej szkoląc Lokalnych Liderów Szkolenia Promykowego Ratownika. Celem głównym szkoleń jest zwiększenie bezpieczeństwa dzieci i młodzieży oraz ich rodziców i opiekunów w miejscu zamieszkania i nauczania poprzez edukację zdrowotną i profilaktykę wypadków, dzięki poznaniu najważniejszych i najskuteczniejszych elementów pierwszej pomocy. Realizacja tego założenia polega na kaskadowym szkoleniu. W pierwszej kolejności Lokalnych Liderów Szkolenia, a następnie dzieci, młodzieży ze świetlic i społeczności lokalnych.

1186 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Lokalnych Liderów Promykowego Ratownika Lipnik 2014' (2276 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nowy projekt ełckiej Caritas: Centrum Diagnozy i Terapii

Autor: Admin Dodano: piątek, 19 września 2014 - 10:59

Z myślą o zapewnieniu profesjonalnej opieki seniorom Caritas Diecezji Ełckiej tworzy w Ełku przy ul. ks. prał. Mariana Szczęsnego Centrum Diagnozy i Terapii, w ramach którego funkcjonować będzie:

- Dom seniora (Dom Pomocy Społecznej)
- Dom dziennego pobytu (Środowiskowy Dom Pomocy Społecznej)

5846 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nowy projekt ełckiej Caritas: Centrum Diagnozy i Terapii' (4650 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Program EMBARGO

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 września 2014 - 12:37

Marnowanie jedzenia, podczas, gdy obok żyją ludzie, których nie stać na codzienny posiłek jest niedopuszczalne.

Caritas Polska wychodząc naprzeciw trudnej sytuacji na rynku owoców i warzy związanych z embargiem na eksport do Rosji, zadeklarowała gotowość do udziału w zagospodarowaniu wszelkich nadwyżek z przeznaczeniem dla osób najbardziej potrzebujących. W związku z rosyjskim embargiem polski przemysł spożywczy ma spory problem z nadwyżkami w produkcji między innymi jabłek, papryki, pomidorów i innych warzyw. Rosja wprowadziła embargo również na nabiał i mięso. Zakaz ma obowiązywać przez rok i dotyczy krajów Unii Europejskiej: USA, Kanady, Australii i Norwegii.

1796 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Program EMBARGO' (1154 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku