<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111121131141151161171181191201211221231241251   >

Peregrynacja Symboli ŚDM

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 czerwca 2015 - 14:22

We wtorek (16 czerwca) ełcka młodzież powitała Symbole Światowych Dni Młodzieży w swoim mieście . Te symbole to Krzyż Roku Pańskiego i ikona Matki Bożej Wybawicielki Ludu Rzymskiego, które od 14.04.2014 roku pielgrzymują po polskich diecezjach przygotowując Polskę na Światowe Dni Młodzieży w Krakowie (lipiec 2016). Już o 9:00 amfiteatr przy Ełckim Centrum Kultury zapełnił się młodymi ludźmi, chętnymi do wspólnej modlitwy i uwielbienia Symboli w tej nietypowej scenerii.

435 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Peregrynacja Symboli ŚDM' (1282 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Misyjne spotkanie na szczycie

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 czerwca 2015 - 14:05

W ostatni weekend w Warszawie odbył się IV Kongres Misyjny organizowany przez Komisję Episkopatu Polski ds. Misji oraz Papieskie Dzieła Misyjne w Polsce. Spotkanie przebiegło pod hasłem „Radość Ewangelii źródłem misyjnego zapału”, a jego patronem był św. Jan Paweł II.Stacja młodzieżowa w Bazylice Najświętszego Serca Jezusowego, jako jedna z trzech (oprócz stacji dziecięcej na Torwarze oraz dla dorosłych na placu Grzybowskim), tętniła radością i entuzjazmem młodych ludzi z całej Polski. Dopisała również reprezentacja Caritas Diecezji Ełckiej - jedna z najliczniejszych grup młodzieżowych wraz ze swoimi opiekunami i duszpasterzami.

355 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Misyjne spotkanie na szczycie' (1220 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
POLSCY WOLONTARIUSZE DZIELĄ SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI Z ROSJANAMI

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 czerwca 2015 - 13:27

Idee wolontariatu zbliżają ludzi do siebie. Pozwalają siebie lepiej poznać, mogą też stać się narzędziem budowania pokoju. 15 czerwca 2015 r. Zespół Szkół nr 2 w Suwałkach odwiedziła grupa nauczycieli z obwodu kaliningradzkiego w Federacji Rosyjskiej. Do Polski przybyli na zaproszenie Stowarzyszenia Integracja, a głównym celem ich wizyty jest poznanie funkcjonowania wolontariatu w polskich realiach (przede wszystkim w szkołach i organizacjach). Po zwiedzeniu szkoły goście wzięli udział w lekcji języka rosyjskiego, a następnie poznali zasady organizacji szkolnictwa w Polsce.

672 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'POLSCY WOLONTARIUSZE DZIELĄ SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI Z ROSJANAMI' (2615 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SYMBOLE ŚWIATOWYCH DNI MŁODZIEŻY - JUŻ W EŁKU

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 15 czerwca 2015 - 08:27

"We wtorek, 16 czerwca 2015 r. w godzinach od 9.00 do 11.00 odbędzie się peregrynacja Krzyża oraz Ikony Matki Bożej w Ełku. Młodzież, która pragnie przeżyć nabożeństwo ewangelizacyjne zapraszamy do amfiteatru przy Ełckim Centrum Kultury.

433 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SYMBOLE ŚWIATOWYCH DNI MŁODZIEŻY - JUŻ W EŁKU' (515 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: piątek, 12 czerwca 2015 - 10:56

W dniu wczorajszym, tj. 11 czerwca br. przeprowadziliśmy kolejne szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej w Szkole Podstawowej nr 7 z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku. To już trzecia VI klasa z tej szkoły, która uczestniczyła w zajęciach z udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Trzygodzinne warsztaty przeprowadzili Lokalni Liderzy Szkoleń Promykowego Ratownika - na co dzień pracownicy ełckiej Caritas.

681 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pierwsza pomoc przedmedyczna w Szkole Podstawowej nr 7 z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku' (1335 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku