Festyn już za nami!

<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109119129139149159169179189199209219229239249   >

Szkolenia dla wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas – podsumowanie

Autor: Admin Dodano: środa, 27 maja 2015 - 08:55

Ponad 320 uczestników szkolenia, 6 spotkań szkoleniowych po 2 godziny każda, dwa tygodnie intensywnej pracy w różnych miastach naszej diecezji – tak podsumować można zakończony właśnie cykl szkoleń dla wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas.

342 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenia dla wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas – podsumowanie' (2040 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Mamo, przebadaj się!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 25 maja 2015 - 09:26

26 maja obchodzimy jedno z najwspanialszych świąt w roku – Dzień Matki. Przy tej okazji warto oprócz kwiatów i prezentów, zachęcić panie do dbania o zdrowie i profilaktyki. W Polsce rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet. Co roku zapada na tę chorobę 12 tys. Polek. Na raka szyjki macicy choruje co roku aż 4 tys. kobiet (10 dziennie). Połowa z nich umiera tylko dlatego, że późno zgłosiły się do lekarza. Na badania profilaktyczne zgłasza się niestety niewiele Pań. W Powiecie Ełckim badanie mammograficzne powinno wykonać jeszcze 7 616 kobiet w wieku 50-69 lat, a profilaktyczne badanie cytologiczne 17 285 kobiet w wieku 25-59 lat.

505 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Mamo, przebadaj się!' (2477 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
X Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka już za 2 tygodnie

Autor: Admin Dodano: piątek, 15 maja 2015 - 13:15

30 maja 2015 roku na Placu Jana Pawła II w Ełku odbędzie się
X Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka.

Tradycja organizacji przez Caritas pikników „Bądźmy razem” ma już 10 lat. Festyn jest wyjątkową akcją, podczas której dążymy do spełnienia wielu dziecięcych marzeń. Jest to też szczególna okazja do refleksji nad życiem rodzinnym i działaniami skierowanymi na rzecz rodzin. Podczas festynów podkreślamy rolę i znaczenie rodziny, propagujemy idee związane z ochroną zdrowia i profilaktyką, właściwe sposoby spędzania czasu wolnego oraz edukację artystyczną.

2229 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'X Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka już za 2 tygodnie' (5076 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WARSZTATY TERAPII ZAJECIOWEJ – CO TO TAKIEGO ?

Autor: Admin Dodano: piątek, 15 maja 2015 - 12:03

„Sukces społeczny to sukces integracji społecznej”

To placówka prowadząca szeroko rozumianą rehabilitację, przeznaczona dla osób z upośledzeniem umysłowym w stosunku do których orzeczono niezdolność do pracy, a które kwalifikują się do rehabilitacji w formie terapii zajęciowej. Placówka, która zapewnia osobom niepełnosprawnym rehabilitację społeczną i zawodową, umożliwia również pozyskanie lub przywrócenie umiejętności niezbędnych do podjęcia zatrudnienia. Zajęcia dostosowane są indywidualnie do stanu zdrowia uczestników, uzdolnień, zainteresowań i możliwości. Stymulują ich rozwój, ujawniają ukryte predyspozycje i rozwijają zamiłowania. Zajęcia w Warsztatach Terapii pozwalają odbudować zdolności i umiejętności wcześniej posiadane, a częściowo lub całkowicie utracone.

1286 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WARSZTATY TERAPII ZAJECIOWEJ – CO TO TAKIEGO ?' (4234 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PROGRAM „EMBARGO”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 12 maja 2015 - 14:10

Od 1 sierpnia 2014 roku obowiązuje rosyjskie embargo na wywóz do tego kraju polskich owoców i warzyw. I mimo ubiegłorocznych obaw sadowników związanych z wprowadzonym embargiem na polskie produkty rolne przez Federacje Rosyjską, przechowywalnie owoców i warzyw na dzień dzisiejszy są niemal już puste.

403 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PROGRAM „EMBARGO”' (2200 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku