<   123456789101112131415161718192021222324252636465666768696106116126136146156166176186196206216226236   >

Nie tylko schronisko…

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 stycznia 2018 - 14:05

W tym roku, Caritas Diecezji Ełckiej, poza schroniskiem prowadzić będzie także ogrzewalnię dla osób bezdomnych przebywających na terenie miasta Ełku. Jej prowadzenie odbywa się w ramach realizacji zadania publicznego „Ogrzewalnia im. św. Ojca Pio” finansowanego ze środków Urzędu Miasta w Ełku.

50 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nie tylko schronisko…' (720 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze Caritas na Ełckim Orszaku Trzech Króli

Autor: Admin Dodano: niedziela, 07 stycznia 2018 - 08:15

6 stycznia w uroczystość Objawienia Pańskiego ulicami Ełku po raz kolejny przeszedł Orszak Trzech Króli. Jego trasa wiodła od placu św. Jana Pawła II do kościoła św. Jana Apostoła i Ewangelisty. Swoją pomoc, jak co roku, zaoferowali wolontariusze Caritas. Powierzono im rozdawanie koron, naklejek z logo orszaku, pelerynek, śpiewników z kolędami i gazetek misyjnych.

225 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Caritas na Ełckim Orszaku Trzech Króli' (1320 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Schronisko im. św. Ojca Pio

Autor: Admin Dodano: czwartek, 04 stycznia 2018 - 07:15

Rok 2018 będzie kolejnym rokiem, w którym schronisko prowadzone przez ełcką Caritas, otrzymało dofinansowanie z Urzędu Miasta Ełku na prowadzenie swojej bieżącej działalności. Z pozyskanych środków finansowych pokryte zostaną koszty całodobowego pobytu ok. 10 osób bezdomnych w placówce.

84 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Schronisko im. św. Ojca Pio ' (1116 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Świąteczna paczka dla dzieci z Kamerunu i dzieło Adopcji Serca

Autor: Admin Dodano: środa, 03 stycznia 2018 - 08:55

Szkolne Koło Caritas im. św. Jadwigi Królowej przy Zespole Szkół nr 2 im. K.K. Baczyńskiego w Ełku już od dłuższego czasu współpracuje z s. dr Barbarą Pillar – pallotynką, misjonarką w Kamerunie. Przez kilka tygodni wolontariusze gromadzili artykuły żywnościowe i szkolne, środki czystości i wiele innych rzeczy. Rezygnując z własnych przyjemności ofiarowali dar serca potrzebującym. Ich paczka przemierzyła długą drogę i szczęśliwie dotarła do kameruńskich dzieci.

202 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Świąteczna paczka dla dzieci z Kamerunu i dzieło Adopcji Serca' (1006 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czy złamaliśmy stereotypy?

Autor: Admin Dodano: sobota, 30 grudnia 2017 - 14:55

Wielkim krokami zbliża się koniec…działań w projekcie „Łamiemy stereotypy” realizowanych dzięki wsparciu finansowemu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
40 osobowa grupa mieszkańców województwa warmińsko – mazurskiego (10 osób z powiatu gołdapskiego, 10 osób z powiatu oleckiego, 12 osób z powiatu ełckiego i 8 osób z powiatu piskiego) przez ostatnie kilka miesięcy systematycznie i z wielkim zaangażowaniem uczestniczyła w działaniach projektowych takich jak: warsztat wyjazdowy, powiatowe spotkania comiesięczne, spotkania w środowisku otwartym, akcje wolontariackie czy mobilny punkt porad.

519 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czy złamaliśmy stereotypy?' (5482 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Page created in 0,198298 Seconds