<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108118128138148158168178188198208218228238248258   >

Zapraszamy do Punktu Porad

Autor: Admin Dodano: wtorek, 18 sierpnia 2015 - 13:54

Uprzejmie informujemy, że w siedzibie ełckiej Caritas (ul. Ks. Prałata Mariana Szczęsnego 1) został uruchomiony Punkt Porad. W okresie od sierpnia do grudnia 2015 roku, z Punktu Porad mogą korzystać mieszkańcy powiatu ełckiego, którzy znajdują się w najbliższym otoczeniu osób z zaburzeniami psychicznymi. W Punkcie Porad dyżuruje psycholog, który:
- udziela konsultacji i porad psychologicznych,
- udziela wsparcia o charakterze psychologicznym,
- informuje o miejscach, gdzie można uzyskać fachową, specjalistyczną pomoc.

389 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zapraszamy do Punktu Porad' (565 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Otworzyć okno na świat wolontariatu

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 17 sierpnia 2015 - 13:23

We wrześniu 2015r. nowi wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas oraz uczniowie wyspecjalizowanej szkoły numer 121 I-III stopnia w Odessie spotkają się na dwutygodniowych warsztatach o tematyce wolontariatu i motywacji do działań w tej dziedzinie. Projekt nosi nazwę „Wolontariat oknem na świat” i jest współfinansowany ze środków finansowych otrzymanych z Ministerstwa Edukacji Narodowej w ramach konkursu na realizację zadania „ Polsko-ukraińska współpraca młodzieży”.

445 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Otworzyć okno na świat wolontariatu' (1427 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolejne osoby poszerzyły swoją wiedzę nt. HIV/AIDS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 03 sierpnia 2015 - 09:54

Za nami już trzecia edycja warsztatów nt. HIV/AIDS realizowanych przez Caritas Diecezji Ełckiej. W tym roku w zajęciach – w Ośrodku „Arka” w Orzyszu” - uczestniczyło 60 młodych mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego (m.in. powiaty ełcki, olecki, mrągowski). Warsztaty były prowadzone w ramach zadania pn. „HIV/AIDS- warsztaty dla dzieci i młodzieży III”, współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego.

353 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne osoby poszerzyły swoją wiedzę nt. HIV/AIDS' (906 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zapraszamy do Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej

Autor: Admin Dodano: piątek, 24 lipca 2015 - 13:57

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza do korzystania z oferty Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej, która funkcjonuje w Centrum Pomocy Społecznej i Medycznej dla Matki i Dziecka w Ełku (ul. ks. prał. Mariana Szczęsnego 1). W okresie od 1 sierpnia od 31 grudnia 2015 r., z pomocy korzystać mogą osoby dotknięte przemocą w rodzinie, w tym kobiety/ mężczyźni/ dzieci; mieszkańcy województwa warmińsko – mazurskiego. Oferta Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej obejmuje:

631 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zapraszamy do Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej ' (891 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Umiejętności niezbędne do codziennego funkcjonowania

Autor: Admin Dodano: środa, 22 lipca 2015 - 07:10

Środki uzależniające, w tym przede wszystkim alkohol, są nieodłącznym elementem dnia codziennego młodych mieszkańców Warmii i Mazur. Dlatego też wskazane jest podejmowanie działań o charakterze profilaktycznym, które będą zapobiegać sięganiu po te środki, a także ich negatywnym skutkom. Istotnym elementem profilaktyki powinno być kształcenie umiejętności życiowych/ społecznych, które pozwolą na skuteczne radzenie z wyznaniami dnia codziennego. Wyróżnić można umiejętności podstawowe (aktywne słuchanie, komunikacja werbalna oraz niewerbalna, samoocena, radzenie sobie z presją) oraz specyficzne (m.in. asertywność).

498 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Umiejętności niezbędne do codziennego funkcjonowania' (744 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Page created in 0,205515 Seconds