<   11121314151617172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103113123133143153163173183193203213223233   >

Nie zapominamy o osobach bezdomnych

Autor: Admin Dodano: wtorek, 23 grudnia 2014 - 18:00

Dobiegają końca działania realizowane w ramach projektu „Pomoc dla osób bezdomnych”, współfinansowanego ze środków Wojewody Warmińsko – Mazurskiego. Dzięki otrzymanemu dofinansowaniu możliwe było przygotowanie 49 miejsc noclegowych (z dostępem do węzła sanitarnego, wyżywienia, środków higieny osobistej) dla osób bezdomnych z terenu województwa warmińsko – mazurskiego.

511 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nie zapominamy o osobach bezdomnych ' (409 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Mały gest-wielka radość

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 22 grudnia 2014 - 16:10

Dom samotnej Matki w Ełku funkcjonuje od 2013 roku. Schronienie w nim mogą znaleźć m.in. osoby doświadczające przemocy domowej. Każda osoba zgłaszająca się z prośbą o wsparcie otrzymuje oddzielne mieszkanie (pokój, aneks kuchenny, łazienka). Do dyspozycji podopiecznych są także wspólna kuchnia, pralnia z suszarnia. Z myślą o najmłodszych została przygotowana została świetlica, w której znajdują się m.in. kolorowe mebelki, mnóstwo zabawek, telewizor. Dzieciaki mogą tam się bawić oraz oglądać bajki.

519 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Mały gest-wielka radość ' (627 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Z cyklu: Co słychać w świetlicy Caritas?

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 22 grudnia 2014 - 16:02

Spotkanie opłatkowe w świetlicy w Piszu

Dzieci z Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II „Bóg jest miłością” w Piszu spotkały się na wigilii oraz na wspólnym kolędowaniu. W tym wyjątkowym wydarzeniu uczestniczyli rodzice oraz licznie przybyli goście.

405 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Z cyklu: Co słychać w świetlicy Caritas?' (856 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolędnicy Misyjni 2014 pomoc dzieciom w Indiach

Autor: Admin Dodano: piątek, 19 grudnia 2014 - 14:11

"Niech nasza modlitwa obejmie wszystkie dzieci Indii, a nasze ofiary niech pozwolą im rozwijać się, kształcić i być radością swoich rodziców oraz tamtejszych uczniów Chrystusa"

Kolędowanie Misyjne jest w Polsce tradycją jeszcze dość młodą. Pierwsi kolędnicy wyruszyli z Ewangelią do polskich domów w 1993r. z inicjatywy Papieskich Dzieł Misyjnych. Inspiracją do misyjnego wymiaru kolędowania był ponad 40-letni zwyczaj silnie zakorzeniony w krajach języka niemieckiego, zwłaszcza w Austrii i Niemczech.

432 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolędnicy Misyjni 2014 pomoc dzieciom w Indiach' (1788 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Boże Narodzenie z Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: piątek, 19 grudnia 2014 - 09:00

Boże Narodzenie to czas spędzany w gronie rodziny i przyjaciół. Kojarzy się z ciepłem rodzinnym i radosnym świętowaniem. Tego dnia nikt nie chce być sam, każdy szuka obecności drugiej osoby.

419 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Boże Narodzenie z Caritas Diecezji Ełckiej' (2151 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku