Podaruj swój 1% podatku

<   11121314151617172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100110120130140150160170180190200210220230240250260   >

Co ich połączy?

Autor: Admin Dodano: wtorek, 19 stycznia 2016 - 07:17

Już za kilka tygodni rozpocznie się warsztat dla młodzieży z Polski i Białorusi. Będzie to spotkanie mające na celu edukację międzykulturową z elementami wolontariatu, co ma przełożyć się na przygotowanie młodzieży do pełnego i świadomego uczestnictwa w Światowych Dniach Młodzieży w 2016 roku. Uczestniczyć w nim będzie 50 osób w wieku do 18 lat.

367 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Co ich połączy? ' (1081 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ferie dla zorientowanych

Autor: Admin Dodano: wtorek, 19 stycznia 2016 - 07:17

Przełom stycznia i lutego, to tradycyjnie czas wolny od zajęć szkolnych dla dzieci i młodzieży z województwa warmińsko – mazurskiego i podlaskiego. Jednak niewiele osób będzie w stanie skorzystać z wypoczynku zimowego np. w górach. Trudna sytuacja materialna wielu rodzin w naszej diecezji jest głównym powodem, dla którego dzieci nie wyjeżdżają poza miejsce zamieszkania w tym okresie (wg raportu Kuratorium Oświaty w Olsztynie za 2015 rok tylko 7,22% wyjechało na wypoczynek zimowy). W związku z tym ełcka Caritas postanowiła zorganizować wypoczynek zimowy dla dzieci i młodzieży z rodzin ubogich, wielodzietnych.

353 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ferie dla zorientowanych' (755 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ORSZAK TRZECH KRÓLI OCZAMI WOLONTARIUSZA

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 11 stycznia 2016 - 09:35

Dnia 6 stycznia 2016 ulicami Ełku po raz trzeci przeszedł Orszak Trzech Króli. Trasa pochodu wiodła od placu Jana Pawła II do kościoła pw. św. Jana Apostoła i Ewangelisty, gdzie złożono dary nowo narodzonemu Jezusowi. Zanim orszak wyruszył w stronę stajenki, wiernych powitał ks. Biskup Jerzy Mazur oraz pan prezydent Tomasz Andrukiewicz.

405 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ORSZAK TRZECH KRÓLI OCZAMI WOLONTARIUSZA' (1398 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie z zakresu opieki nad osobami starszymi i chorymi

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 28 grudnia 2015 - 22:22

Pierwsza grupa 15 kobiet kończy swoja przygodę z projektem „Szkolimy Kadry”, który jest współfinansowany ze środków Fundacji PZU. W ramach zadania organizowane są szkolenia z zakresu opieki nad osobami starszymi i chorymi. Zajęcia teoretyczne już za nimi, zostało tylko odbycie zajęć praktycznych w domach podopiecznych Stowarzyszenia Lazarus.

253 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie z zakresu opieki nad osobami starszymi i chorymi' (888 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Grudzień - Wigilijny czas

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 28 grudnia 2015 - 22:21

Święta Bożego Narodzenia za nami, ale w tym szczególnym okresie staraliśmy się nie zapomnieć o tym, co nas wszystkich łączy – pamięć o bliskich i obcych oraz o miłości duchowej i bezinteresownej człowieka do człowieka. W dniu Wigilii 24 grudnia, dla dzieci z rodzin ubogich przygotowany był poczęstunek w Domu Dziennego Pobytu im. Św. Ojca Pio, oczywiście słodycze i owoce, jak również prezenty gwiazdkowe.

376 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Grudzień - Wigilijny czas' (742 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku