<   1234567891011121314151617181920212223242535455565758595105115125135145155165175185195205215225235   >

Autor: Admin Dodano: czwartek, 12 lipca 2018 - 13:40

Caritas Diecezji Ełckiej podjęła współpracę z Fundacją Rozwoju Polskiego Żeglarstwa Regatowego oraz Akademią Żeglowania i jako partner wzięła udział w projekcie edukacji morskiej „Polska Morska Niepodległa”. Program unikalnych szkoleń żeglarskich skierowanych m.in. do wolontariuszy Caritas wsparty został przez Ministerstwo Sportu i Turystyki. Jego głównym celem jest popularyzacja żeglarstwa jako aktywnego trybu życia połączonego z integracją społeczną, edukacją i budową więzi społecznych.

135 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Młodzi wolontariusze ełckiej Caritas uczestnikami rejsów żeglarskich po Zatoce Gdańskiej' (4939 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Język polski, wiedza o społeczeństwie i nie tylko

Autor: Admin Dodano: wtorek, 03 lipca 2018 - 07:25

70 osób - tylu uczestników wypoczynku letniego dla przedstawicieli Polaków i Polonii z Białorusi zakończyło 1 lipca swój pobyt w Polsce. Była to pierwsza grupa gości zaproszonych przez ełcką Caritas. Przyjechali oni ze wschodniej części Białorusi, m.in. z obwodów mińskiego oraz witebskiego. Przed nami jeszcze wizyta 140 przedstawicieli naszych rodaków mieszkających za naszą wschodnią granicą.

124 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Język polski, wiedza o społeczeństwie i nie tylko ' (952 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Witamy w Polsce

Autor: Admin Dodano: wtorek, 26 czerwca 2018 - 15:35

Od piątaku (22 czerwca) w Orzyszu wypoczywa grupa 70 dzieci z Białorusi. Są to przedstawiciele białoruskiej Polonii, m.in. z Mińska oraz Brasławia. Za organizację ich przyjazdu do Polski na Białorusi odpowiedzialne były dwa podmioty: Miejski Oddział Związku Polaków w Mińsku oraz Zgromadzenie Sióstr Służebnicy Jezusa w Eucharystii.

169 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Witamy w Polsce ' (2539 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 19 czerwca 2018 - 13:40

Poniedziałek 11 czerwca 2018 r. upłynął pod znakiem pielgrzymowania. Tego dnia wolontariusze i sympatycy Szkolnego Koła Caritas przy Zespole Szkół nr 2 im. K.K. Baczyńskiego w Ełku uczestniczyli w pielgrzymce do Pokamedulskiego Klasztoru w Wigrach pod opieką p. Jolanty Narwojsz Zajkowskiej, p. Karoliny Harasim i p. Hanny Gutowskiej.

173 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Na kamedulskim i papieskim szlaku” - pielgrzymka wolontariuszy i sympatyków SKC przy ZS nr 2 im. K.K. Baczyńskiego w Ełku' (2671 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nie tylko edukacja

Autor: Admin Dodano: niedziela, 10 czerwca 2018 - 15:40

Wykonywanie kwiatków z foamiranu, własnoręczne wykonywanie biżuterii czy scrapbooking, to tylko niektóre z umiejętności nabytych przez uczestniczki wyjazdowo warsztatu edukacyjnego zorganizowanego na początku czerwca w Orzyszu. Podczas zajęć kulinarnych panie uczyły się w jaki sposób ozdabiać potrawy metodą carvingu. Ponadto poznały przepisy na samcze i odżywcze koktajle.

108 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nie tylko edukacja' (1473 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku