<   12345678910111213141516171819202122232434445464748494104114124134144154164174184194204214224234244254   >

Wielkopostne rekolekcje w Domu Pomocy Społecznej „Misericordia”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 kwietnia 2019 - 22:26

W dniach 10 i 11 kwietnia 2019 r. odbyły się rekolekcje wielkopostne w Domu Pomocy Społecznej „Misericordia” w Ełku. Nauki rekolekcyjne wygłoszone przez ks. Ryszarda Sawickiego – kapelana DPS – poświęcone były walce z grzechem i tęsknocie za niebem. Rekolekcjonista przypominał drogowskazy na drodze do nieba – Boże przykazania, Pismo św. i postacie świętych, którzy praktykowali uczynki miłości i miłosierdzia.

92 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkopostne rekolekcje w Domu Pomocy Społecznej „Misericordia”' (1185 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomóżmy Pani Magdzie w powrocie do zdrowia

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 kwietnia 2019 - 22:10

Pani Magda jest 31-letnią mężatką oraz matką 8-letniego synka. Dobrze funkcjonująca kobieta opiekowała się rodziną i nic nie wskazywało na to, że wkrótce poważnie zachoruje. Tak było do października 2018 r., kiedy to zgłosiła się do szpitala z silnymi bólami brzucha. Pani Magda była hospitalizowana w Ełku i Suwałkach, a następnie została przetransportowana do Kliniki Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku. Rozpoznano u niej ostrą porfirię powikłaną polineuropatią z niedowładem czterokończynowym wiotkim.

625 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Pani Magdzie w powrocie do zdrowia' (1220 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wizyta „Przyjaciół Mazur” i transport darów

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 08 kwietnia 2019 - 20:55

Dnia 6 kwietnia 2019 r. z wizytą do Caritas Diecezji Ełckiej przybyli członkowie stowarzyszenia „Freunde Masurens”. W grupie naszych zacnych gości obecna była p. Kerstin Harms - przewodnicząca organizacji oraz pastor Fryderyk Tegler. Stowarzyszenie ma swoją siedzibę w Niemczech, zostało założone w 2010 r. w Scharnebeck.

102 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wizyta „Przyjaciół Mazur” i transport darów' (405 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
W świątecznym nastroju...

Autor: Admin Dodano: niedziela, 07 kwietnia 2019 - 18:50

Sobotę 6 kwietnia br. wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przy Zespole Szkół nr 2 w Ełku spędzili twórczo. Tego dnia w Ełckim Centrum Kultury odbyły się warsztaty tworzenia ozdób wielkanocnych. Wspólna zabawa z dziećmi skupiała się wokół ciekawych pomysłów plastycznych, które wprowadziły wszystkich w nastrój Świąt Wielkanocnych.

99 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'W świątecznym nastroju...' (742 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Trwa kurs wychowawcy wypoczynku

Autor: Admin Dodano: niedziela, 07 kwietnia 2019 - 17:55

Wielkimi krokami zbliża się wakacyjna akcja Caritas Diecezji Ełckiej dotycząca letniego wypoczynku dzieci i młodzieży. Wychodząc naprzeciw potrzebie posiadania odpowiednio wykwalifikowanej kadry wychowawców kolonijnych ełcka Caritas we współpracy z Mazurskim Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Ełku zorganizowała kurs wychowawcy wypoczynku. Już od 23 marca 2019 r. niezbędną wiedzę pedagogiczną i umiejętności praktyczne kandydaci na wychowawców zdobywają w Wyższym Seminarium Duchownym w Ełku, gdzie odbywają się zajęcia.

63 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Trwa kurs wychowawcy wypoczynku' (931 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku