<   11121314151525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828393103113123133143153163173183193203213223233243   >

Październik w Punkcie Przedszkolnym Caritas w Augustowie

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 października 2015 - 12:42

15 października dzieci z Punktu Przedszkolnego Caritas w Augustowie wybrały się na wycieczkę autokarową do Białegostoku. Już sama podróż nowoczesnym autokarem wzbudziła wiele emocji. Pierwszym punktem naszej wycieczki był spacer po alejkach Parku Zwierzynieckiego. Spacerując odkryliśmy ogród zoologiczny – Akcent Zoo. Wiele radości sprawiło dzieciom oglądanie zwierząt, znanych dotąd jedynie z książek: niedźwiedzia brunatnego, wilka szarego, żubra oraz wiele innych.

580 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Październik w Punkcie Przedszkolnym Caritas w Augustowie ' (1630 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w niepowtarzalnym przedsięwzięciu

Autor: Admin Dodano: środa, 28 października 2015 - 12:40

„Zdrowi i Wyjątkowi – I Ty możesz uratować komuś życie”
7 listopada 2015 r. 10. 00 – 18. 00
Brama Mazur ul. Plac Miejski 1-2, Ełk

W Polsce co godzinę ktoś dowiaduje się, że ma białaczkę, czyli nowotwór krwi. W naszym regionie ostra białaczka szpikowa diagnozowana jest u ponad 40 chorych rocznie. Ostra białaczka szpikowa nie wybiera. Atakuje dzieci, osoby bardzo młode, dorosłych… Dla wielu z nich jedyną szansą na to by mogli żyć, jest przeszczep szpiku. Mimo szerokiej bazy potencjalnych dawców, niektórzy nadal nie znajdują bliźniaka genetycznego…

883 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w niepowtarzalnym przedsięwzięciu' (2253 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Apel o pomoc Pogorzelcom z Wejsun w gminie Ruciane - Nida.

Autor: Admin Dodano: piątek, 23 października 2015 - 14:20

Dnia 23 września 2015 r. pożar w miejscowości Wejsuny (gmina Ruciane – Nida) strawił dorobek całego życia trzyosobowej rodziny. W jednej chwili matka oraz jej dwaj niepełnosprawni synowie zostali pozbawieni dachu nad głową, podstawowych sprzętów gospodarstwa domowego oraz rzeczy codziennego użytku.

1232 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Apel o pomoc Pogorzelcom z Wejsun w gminie Ruciane - Nida. ' (1408 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Za nami spotkania formacyjne wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas

Autor: Admin Dodano: piątek, 23 października 2015 - 14:01

W ostatnich dniach (19 – 21 października) wolontariusze Szkolnych Kół Caritas zostali zaproszeni na spotkania w swoich regionach. Ksiądz Maciej Gilewski, duchowy opiekun SKC oraz ich koordynatorka, Anna Nowicka, przeprowadzili formację dla ok. 300 wolontariuszy w Augustowie, Suwałkach, Piszu, Giżycku, Ełku oraz Olecku.

539 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Za nami spotkania formacyjne wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas' (2936 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ROK 2016 ROKIEM MIŁOSIERDZIA

Autor: Admin Dodano: piątek, 23 października 2015 - 14:00

Bóg obecny jest w cierpieniu drugiego człowieka i przez nie do nas mówi

„Bardzo pragnę, aby nadchodzące lata były przepojone miłosierdziem i byśmy wychodzili na spotkanie każdej osoby, niosąc dobroć i czułość Boga! Do wszystkich, tak wierzących, jak i tych, którzy są daleko, niech dotrze balsam miłosierdzia, jako znak królestwa Bożego, które jest już obecne pośród nas.”

Franciszek Biskup Rzymu

Rok 2016 został ogłoszony przez papieża Franciszka Jubileuszowym Rokiem Miłosierdzia. Uroczyste rozpoczęcie roku świętego zostanie naznaczone otwarciem Drzwi Świętych Bazyliki Świętego Piotra w Watykanie w dniu 8 grudnia 2015 r - wszystkie Kościoły partykularne otworzą swoje Drzwi Miłosierdzia w komunii z Kościołem Rzymu, podczas celebracji eucharystycznej w trzecią niedzielę Adwentu. „Są chwile, w których jeszcze mocniej jesteśmy wzywani, aby utkwić wzrok w miłosierdziu, byśmy sami stali się skutecznym znakiem działania Ojca. Z tego właśnie powodu ogłosiłem – mówi do nas papież Franciszek - Nadzwyczajny Jubileusz Miłosierdzia, jako pełen łaski czas dla Kościoła, aby świadectwo wierzących stało się jeszcze mocniejsze i skuteczniejsze.

203 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ROK 2016 ROKIEM MIŁOSIERDZIA' (3966 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku