Podaruj swój 1% podatku

<   111213141515253545556575859606162636465666768697071727374757677787980818292102112122132142152162172182192202212222232242252262   >

DAR OD SERCA

Autor: Admin Dodano: czwartek, 17 listopada 2016 - 11:23

W dniu 16 listopada br Caritas Diecezji Ełcką odwiedzili goście ze Wspólnoty Pomocy dla Chorych i Niepełnosprawnych w Polsce z Freiburga. Jak sami mówią: że "Dzięki Boskiej pomocy i hojnym sercom dobroczyńców" mogą spieszyć z pomocą osobom chorym i potrzebującym przekazując sprzęt medyczny. Wzorując się na dobrym Samarytaninie, który jest symbolem Wspólnoty, jego członkowie pragną wypełniać swoją rolę służenia bliźniemu, jak najlepiej. I to się im udaje.

451 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DAR OD SERCA' (677 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
XI Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: środa, 16 listopada 2016 - 11:36

,, Kto rusza w drogę, by czynić dobro, już zbliża się do Boga i jest wspierany Jego pomocą”.

Pod tym hasłem zaczerpniętym z encykliki Lumen Fidei papieża Franciszka, po raz jedenasty 12 listopada 2016 roku na Jasnej Górze spotkali się bezdomni z 19 diecezjalnych Caritas.W tym dniu do Matki Boskiej Jasnogórskiej przybyło ok. 1 tys. osób bezdomnych. Tradycyjnie, jak co roku, pensjonariusze Domu św. Ojca Pio w Ełku oraz pracownicy i wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczyli również w tym duchowym spotkaniu. Pątnicy swoje pielgrzymowanie rozpoczęli o godz. 9:30 w Kaplicy Św. Józefa, gdzie wysłuchali świadectwa osób, które wyszły z bezdomności oraz konferencji ks. Mirosława Tosza, który prowadzi wspólnotowy dom dla osób bezdomnych ,,Betlejem” w Jaworznie. Kaznodzieja kierując słowa do pielgrzymów powiedział: ,,Nie jesteś powołany do dziadowania, jesteś dzieckiem Boga i dziedzicem Jego Królestwa. Nie można zacząć uczty, dokąd nie przyjdzie na nią najbiedniejszy, tak chce Bóg!”

682 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'XI Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę' (2215 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Program EMBARGO

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 14 listopada 2016 - 11:38

Caritas Diecezji Ełckiej po raz kolejny przystąpiła do realizacji Programu "EMBARGO". Od października br przekazujemy jabłka, które otrzymujemy od polskich sadowników. Są one przekazywane osobom najuboższym, korzystających z pomocy Parafialnych Zespołów Caritas i Stowarzyszeń, jak również uczestnikom Warsztatów Terapii Zajęciowej. W miesiącu październiku i listopadzie z Programu EMBARGO skorzystało ok. 3 tys. rodzin.

497 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Program EMBARGO' (464 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wiele dzieci potrzebuje Skrzydeł

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 listopada 2016 - 12:54

W Caritas Diecezji Ełckiej trwa kolejne edycja Programu Skrzydła, skierowanego do uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych, którzy znajdują się w trudnej sytuacji materialnej i wymagają pomocy w formie dożywienia w szkole, zakupu wyprawek szkolnych i odzieży, czy dofinansowania zajęć pozalekcyjnych. W ramach programu firmy lub osoby prywatne wspierają finansowo ucznia przez okres jednego semestru lub roku szkolnego. W roku szkolnym 2015/ 2016 z programu skorzystało 25 dzieci mieszających na terenie Diecezji Ełckiej. 20 dzieci otrzymywało stypendia ze środków przekazanych przez Caritas Polska w ramach projektu Skarbonka Skrzydeł. 5 dzieci zostało objętych diecezjalnym programem Skrzydła wspieranym przez darczyńców indywidualnych.

503 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wiele dzieci potrzebuje Skrzydeł' (4704 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jesienne zajęcia „Pod Wesołą Chmurką”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 października 2016 - 14:11

Dzieci z Punktu Przedszkolnego „Pod Wesołą Chmurką” skorzystały z jesiennego sezonu na owoce i zrobiły pyszną, pełną witamin i kolorową sałatkę. Swoje ulubione owoce każdy przyniósł z domu. Kilku produktów brakowało, więc przed przystąpieniem do pracy przedszkolaki wybrały się do sklepu. Dzielnie wybierały najładniejsze owoce, pakowały do koszyka, a następnie same zapłaciły za zakupy. Wszystkie owoce zostały umyte i obrane ze skórek, a następnie dzieci samodzielnie je kroiły i wrzucały do miski. Kiedy wszystkie składniki zostały połączone przyszedł czas na degustację.

1052 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jesienne zajęcia „Pod Wesołą Chmurką”' (1468 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku