Podaruj swój 1% podatku

<   11121314151525354555657585960616263646566676869707172737475767778798090100110120130140150160170180190200210220230240250260   >

Boże Narodzenie z Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: piątek, 23 grudnia 2016 - 18:37

Szczególnie w okresie Bożego Narodzenia Caritas Diecezji Ełckiej pamięta i troszczy się o dzieci, bezdomnych, głodnych, starszych, chorych i samotnych - organizując dla nich Wigilie. Podobnie jak w latach ubiegłych, 24 grudnia odbędą się dwa spotkania wigilijne. O godz. 14.00 w Domu im. Św. Ojca Pio Ełku przy ul. Kościuszki 17 rozpocznie się wigilia dla dzieci, podczas której najmłodsi otrzymają paczki ze słodyczami.

351 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Boże Narodzenie z Caritas Diecezji Ełckiej' (1145 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WSZYSCY MAMY WIELKIE SERCA

Autor: Admin Dodano: środa, 21 grudnia 2016 - 20:00

Możesz przekazać 1% swojego podatku na szczytny cel – pomoc drugiemu człowiekowi
KRS 0000136508

Wśród podmiotów znajdujących się w rejestrze organizacji pożytku publicznego znajduje się Stowarzyszenie Pomocy Humanitarnej im. Św. Łazarza w Ełku, na które podatnicy mogą przekazać swój 1% za rok 2016. Zebrane środki finansowe zostaną wykorzystane na specjalistyczną pomoc medyczną dla osób starszych, niepełnosprawnych oraz dzieci. Dzięki Państwa pomocy osoby najbardziej potrzebujące mogą zostać objęte opieką pielęgniarsko – opiekuńczą, terapeutyczną, jak również skorzystać z rehabilitacji domowej.

372 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WSZYSCY MAMY WIELKIE SERCA' (656 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Cair Fair” – Sprachkurs in Ełk

Autor: Admin Dodano: środa, 14 grudnia 2016 - 07:06

W dniu 12-12-016r zakończył się kolejny kurs języka niemieckiego zorganizowany prze Caritas Diecezji Ełckiej w bieżącym roku. Trzynastoosobowa grupa uczestników otrzymała dzięki temu możliwość podjęcia pracy w ramach projektu „Heraus aus der Grauzone”. Zajęcia w okresie 3 miesięcznego trwania kursu odbywały się trzy razy w tygodniu, w godz.900-1300. Kilka osób skorzystało z dostępnych ofert i wyjechało zaraz po zakończeniu szkolenia do pracy w charakterze opiekuna/ki osób starszych do Niemiec. W zakresie obowiązków opiekuna/ki osoby starszej leży głównie wsparcie osoby potrzebującej – podopiecznej w codziennym życiu i towarzyszących jej w tym obszarze czynnościach.

674 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Cair Fair” – Sprachkurs in Ełk' (2849 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nie zapominamy o bezdomnych

Autor: Admin Dodano: środa, 14 grudnia 2016 - 07:04

W ełckiej Noclegowni oraz Domu Dziennego Pobytu prowadzonych przez Caritas Diecezji Ełckiej dobiega końca realizacja zadania publicznego pod tytułem „Dom im. św. Ojca Pio w Ełku”, realizowanego w ramach Programu Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej „Program wspierający rozwiązywanie problemu bezdomności”, cel 3 - Zmiana standardów placówek świadczących usługi dla osób bezdomnych tj.: ogrzewalni, noclegowni i schronisk dla osób bezdomnych.

250 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nie zapominamy o bezdomnych ' (1504 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Rodzinne warsztaty świąteczne z Caritas

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 grudnia 2016 - 08:11

Serdecznie zapraszamy 16 grudnia 2016r. o godz. 15.00
całe rodziny (dorosłych i dzieci)
na bezpłatne warsztaty świąteczne z Caritas

Tego dnia przygotowaliśmy szereg atrakcji przedświątecznych. Osoby dorosłe wezmą udział w warsztatach kulinarnych z przygotowania potraw świątecznych. Sałatka ze śledzia, pierogi z kapustą i grzybami, uszka, tradycyjne łazanki, zupa rybna to tylko niektóre propozycje dla uczestników zajęć. Oprócz gotowych przepisów kulinarnych, będą udzielane porady dietetyczne oraz informacje jak przeciwdziałać marnowaniu żywności. Wspólnie udekorujemy dla Was świąteczny stół i spróbujemy przygotowanych dań. Wszystko w radosnej atmosferze przy kawie.

367 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Rodzinne warsztaty świąteczne z Caritas' (1345 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku