Festyn już za nami!

<   11121314151525354555657585960616263646566676869707172737475767778798999109119129139149159169179189199209219229239249   >

XI Ogólnopolski Festyn Rodzinny coraz bliżej – odbierz karnet na paczkę!

Autor: Admin Dodano: piątek, 13 maja 2016 - 09:36

W związku z organizacją XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego z okazji Dnia Dziecka, Caritas Diecezji Ełckiej serdecznie zaprasza rodziców i opiekunów do odbioru karnetów na podstawie których już 1 czerwca rozdamy ufundowane przez Biedronkę paczki – niespodzianki dla dzieci, które tego dnia odwiedzą Plac Jana Pawła II w Ełku.

2220 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'XI Ogólnopolski Festyn Rodzinny coraz bliżej – odbierz karnet na paczkę!' (898 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Każdy jest komuś potrzebny

Autor: Admin Dodano: wtorek, 03 maja 2016 - 21:10

Więcej wiemy- lepiej pomagamy

Szkolne Koło Caritas im. św. Jadwigi Królowej przy Zespole Szkół nr 2 w Ełku obchodzi w tym roku swój jubileusz – 10 lat istnienia. Organizacja młodzieżowa oparta na wartościach chrześcijańskich zrzeszała w swych szeregach wielu młodych ludzi, którzy opuszczając progi szkoły z wiarą w drugiego człowieka i troską o niego patrzyli w przyszłość. To dobra okazja, aby doświadczeniem podzielić się z młodszymi kolegami z gimnazjum zwłaszcza, że przeżywamy Rok Miłosierdzia.

537 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Każdy jest komuś potrzebny' (2215 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KROK PO KROKU - URATUJ SIEBIE I BLISKICH

Autor: Admin Dodano: wtorek, 03 maja 2016 - 21:10

Cztery fazy używania narkotyków cd

Faza 3.: stan odurzenia celem nadrzędnym

W tej fazie życie dziecka staje się podporządkowane zdobywaniu narkotyków i przeżywaniu odurzenia. To są już konsumenci uzależnieni od swojej dziennej dawki środka pozwalającej im przetrwać godziny wolne od snu. Wchodzą w tę fazę nieliczne dzieci i w większości są to już starsze nastolatki. Użytkownicy w Fazie 3. mają niewiele do stracenia, niszczą nie tylko samych siebie, ale i innych, gotowi są popełnić przestępstwa i spowodować nieszczęście w pogoni za coraz większą ilością narkotyku. Sposoby pozyskiwania narkotyków są różne: praca, bliskie kontakty dziewcząt z mężczyznami, kontakty homoseksualne, a niektórzy uzależnieni dochodzą do wniosku, że najlepszym sposobem na stały dostęp do narkotyków jest handel nimi. Komu je sprzedają?

511 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'KROK PO KROKU - URATUJ SIEBIE I BLISKICH' (2864 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Opieka medyczna i rehabilitacyjna w Gminie Biała Piska

Autor: Admin Dodano: wtorek, 26 kwietnia 2016 - 09:15

Na terenie gminy Biała Piska trwa realizacja projektu „Opieka medyczna i rehabilitacyjna”, w ramach którego dwie pielęgniarki oraz rehabilitantka opiekują się i prowadzą rehabilitację w domach pacjentów. Każda pielęgniarka ma pod swoją opieką 5 pacjentów miesięcznie, u których jest 2 razy w tygodniu. Pacjent może być objęty opieką od jednego do jedenastu miesięcy w zależności od stanu swojego zdrowia i swoich potrzeb.

144 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Opieka medyczna i rehabilitacyjna w Gminie Biała Piska' (848 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 kwietnia 2016 - 13:47

Cztery fazy używania narkotyków

Różne są powody skłaniające dzieci do prób z narkotykami, ale w żadnej sytuacji nie biorą one na poważnie zagrożeń z nimi związanymi i nie myślą o perspektywie nałogu. A przecież jeden nierozważny krok rozpoczyna podróż do innego świata, w wielu przypadkach do świata odurzenia i uzależnienia. Te dzieci, które znalazły się na drodze prowadzącej od eksperymentów do uzależnienia odsuwają się od rodziny i przyjaciół; przestają interesować się szkołą, sportem i kościołem; izolują się od otoczenia, stają się agresywne i niekomunikatywne; niejednokrotnie podupadają fizycznie. Trudno dla rodziców jest obserwować takie zmiany i nie znajdować dla nich wytłumaczenia i przyczyn. Z narkotykami wiążą się typowe zachowania i niemal u wszystkich przebiegają one jednakowo. Bardzo ważne jest, by rodzice potrafili je rozpoznać.

424 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich' (1941 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku