<   111213141515253545556575859606162636465666768697071727374758595105115125135145155165175185195205215225235245255265   >

Walczymy z wykluczeniem i stereotypami

Autor: Admin Dodano: piątek, 10 marca 2017 - 14:55

Osoby z zaburzeniami psychicznymi, w tym osoby upośledzone umysłowe, wbrew obiegowym opiniom nie muszą tylko i wyłącznie siedzieć w domu. Z tym stereotypowym poglądem od kilkunastu już lat walczy ełcka Caritas m.in. poprzez prowadzenie Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gołdapi. Dodatkowo od 2013 roku pokazujemy lokalnej społeczności, że osoby z zaburzeniami psychicznymi mogą wyjść do kina czy restauracji, by tam spędzić wolny czas. W roku ubiegłym udowodniliśmy, że ww. grupie społecznej nie jest straszna nauka języka obcego – angielskiego. W tym roku ponownie będziemy realizować działania skierowane do naszych podopiecznych.

283 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Walczymy z wykluczeniem i stereotypami' (1289 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Luty w Przedszkolu Pod Wesołą Chmurką

Autor: Admin Dodano: piątek, 10 marca 2017 - 14:15

Luty rozpoczęliśmy w przedszkolu od tygodnia eksperymentów. Nie od dzisiaj wiadomo, że dzieci w wieku przedszkolnym charakteryzuje naturalna ciekawość poznawania świata. Najlepszym sposobem zaspokojenia tej ciekawości są zabawy badawcze i eksperymenty. Podczas „Tygodnia z eksperymentami” przedszkolaki miały okazję sprawdzić w jakich stanach skupienia występuje woda, jak nadmuchać balon bez użycia ust i pompki, tworzyć deszcz czy „tańczące rodzynki”. Powstały też barwne obrazy malowane na mleku oraz magiczne lampy lawy. Ten fantastycznie spędzony czas był dla małych odkrywców niezwykle wartościowy i inspirujący.

634 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Luty w Przedszkolu Pod Wesołą Chmurką' (3153 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pedagog /Animator zajęć dla dzieci

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 20 lutego 2017 - 07:36

Poszukujemy osób otwartych i energicznych, samodzielnych i kreatywnych,
z głową pełną pomysłów do prowadzenia zajęć z dziećmi i młodzieżą
w Ełku w godzinach popołudniowych.

Jeśli jesteś pedagogiem lub animatorem czasu wolnego albo posiadasz talent plastyczny, muzyczny, taneczny i lubisz pracę z dziećmi i młodzieżą,
zgłoś się do nas!

570 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pedagog /Animator zajęć dla dzieci' (503 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dzień Chorego w Domu Pomocy Społecznej „Misericordia” w Ełku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 13 lutego 2017 - 14:50

11 lutego obchodzony jest jako Światowy Dzień Chorego. Głównymi celami tego specjalnie ustanowionego dnia jest zapewnienie chorym lepszej opieki, dowartościowanie ich w sferze ludzkiej, a przede wszystkim duchowe wsparcie w jakże trudnej drodze życiowej.

Z mieszkańcami Domu Pomocy Społecznej „Misericordia” w Ełku, który prowadzi Caritas Diecezji Ełckiej z tej okazji spotkał się ksiądz biskup Jerzy Mazur, biskup diecezji ełckiej.

714 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień Chorego w Domu Pomocy Społecznej „Misericordia” w Ełku' (2195 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
XXV Światowy Dzień Chorego 2017 r.

Autor: Admin Dodano: środa, 01 lutego 2017 - 06:05

11 lutego obchodzimy w całym Kościele, a zwłaszcza w Lourdes, XXV Światowy Dzień Chorego, na temat: „Zdumienie tym, czego dokonuje Bóg: «wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny» (Łk 1,49)”. Dzień ten ustanowiony został w 1992 przez św. Jana Pawła II a po raz pierwszy obchodzony był w roku 1993 w Lourdes. To jest dzień, który ma zwrócić szczególną uwagę społeczeństwa na potrzeby ludzi dotkniętych różnymi schorzeniami i ułomnościami.

306 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'XXV Światowy Dzień Chorego 2017 r. ' (1944 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku