<   1112131414243444546474849505152535455565758596061626364656667686970718191101111121131141151161171181191201211221231241251   >

„Cair Fair” – Sprachkurs in Ełk

Autor: Admin Dodano: środa, 14 grudnia 2016 - 07:06

W dniu 12-12-016r zakończył się kolejny kurs języka niemieckiego zorganizowany prze Caritas Diecezji Ełckiej w bieżącym roku. Trzynastoosobowa grupa uczestników otrzymała dzięki temu możliwość podjęcia pracy w ramach projektu „Heraus aus der Grauzone”. Zajęcia w okresie 3 miesięcznego trwania kursu odbywały się trzy razy w tygodniu, w godz.900-1300. Kilka osób skorzystało z dostępnych ofert i wyjechało zaraz po zakończeniu szkolenia do pracy w charakterze opiekuna/ki osób starszych do Niemiec. W zakresie obowiązków opiekuna/ki osoby starszej leży głównie wsparcie osoby potrzebującej – podopiecznej w codziennym życiu i towarzyszących jej w tym obszarze czynnościach.

612 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Cair Fair” – Sprachkurs in Ełk' (2849 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nie zapominamy o bezdomnych

Autor: Admin Dodano: środa, 14 grudnia 2016 - 07:04

W ełckiej Noclegowni oraz Domu Dziennego Pobytu prowadzonych przez Caritas Diecezji Ełckiej dobiega końca realizacja zadania publicznego pod tytułem „Dom im. św. Ojca Pio w Ełku”, realizowanego w ramach Programu Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej „Program wspierający rozwiązywanie problemu bezdomności”, cel 3 - Zmiana standardów placówek świadczących usługi dla osób bezdomnych tj.: ogrzewalni, noclegowni i schronisk dla osób bezdomnych.

236 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nie zapominamy o bezdomnych ' (1504 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Rodzinne warsztaty świąteczne z Caritas

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 grudnia 2016 - 08:11

Serdecznie zapraszamy 16 grudnia 2016r. o godz. 15.00
całe rodziny (dorosłych i dzieci)
na bezpłatne warsztaty świąteczne z Caritas

Tego dnia przygotowaliśmy szereg atrakcji przedświątecznych. Osoby dorosłe wezmą udział w warsztatach kulinarnych z przygotowania potraw świątecznych. Sałatka ze śledzia, pierogi z kapustą i grzybami, uszka, tradycyjne łazanki, zupa rybna to tylko niektóre propozycje dla uczestników zajęć. Oprócz gotowych przepisów kulinarnych, będą udzielane porady dietetyczne oraz informacje jak przeciwdziałać marnowaniu żywności. Wspólnie udekorujemy dla Was świąteczny stół i spróbujemy przygotowanych dań. Wszystko w radosnej atmosferze przy kawie.

347 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Rodzinne warsztaty świąteczne z Caritas' (1345 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
GALA WOLONTARIATU

Autor: Admin Dodano: czwartek, 08 grudnia 2016 - 12:50

Miesiąc grudzień to szczególny okres dla wszystkich Wolontariuszy na całym świecie. Praca, którą wykonuje się za darmo, z potrzeby serca, jest istotnie bezcenna. W celu wyrażenia uznania dla trudu wolontariuszy na całym świecie, z inicjatywy ONZ, obchodzony jest od 1986 roku Międzynarodowy Dzień Wolontariusza. To doskonała okazja, by uświadomić społeczeństwu wysiłek, jaki wkładają rozmaite organizacje pożytku publicznego w niesienie pomocy innym, zarówno na poziomie lokalnym, krajowym, jak i globalnym.

537 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'GALA WOLONTARIATU' (3597 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Mikołajki „Pod Wesołą Chmurką"

Autor: Admin Dodano: wtorek, 06 grudnia 2016 - 13:57

Wizyta Mikołaja to chyba najbardziej oczekiwany przez dzieci dzień w roku. Tak też było i dzisiaj. Przedszkolaki ubrane w czerwień i czapki mikołajowe już od rana z niecierpliwością czekały na gościa. Gdy wreszcie się pojawił radości nie było końca.

438 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Mikołajki „Pod Wesołą Chmurką" ' (1243 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku