Podaruj swój 1% podatku

<   1112131323334353637383940414243444546474849505152535455565758596061718191101111121131141151161171181191201211221231241251261   >

"Miłosierdzie jest jedno"

Autor: Admin Dodano: piątek, 01 grudnia 2017 - 06:55

Jeżeli dusza nie czyni miłosierdzia w jakikolwiek sposób, nie dostąpi miłosierdzia mojego w dzień sądu" - napisała w swym Dzienniczku św. s. Faustyna (Dz. 1317).

Miłosierdzie Boże – w teologii chrześcijańskiej największy z przymiotów Boga, polegający na bezgranicznej dobroci w stosunku do ludzi potrzebujących. Dla większości miłosierdzie tożsame jest z działalnością charytatywną, ze wspieraniem, np. działalności Caritas, jałmużną wielkopostną. Inni mówią o postawie życiowej, która przejawia się w empatii, w osobistym niesieniu pomocy bliźniemu w potrzebie. Wielu utożsamia ją z modlitwą za tych, co wsparcia duchowego potrzebują. Miłosierdzie jest najbardziej charakterystyczną cechą chrześcijaństwa. Problem w tym, że gdy ma być szczere - nie jest ani łatwe, ani proste i sporo kosztuje - wymaga naszego czasu, emocji, i oddania. Warte jest jednak swojej ceny. Św. Jan Paweł II, gdy mówił o wyobraźni miłosierdzia, podkreślał, że najważniejsze w głoszeniu Dobrej Nowiny jest podkreślanie tego, że Bóg zawsze kocha człowieka i o niego walczy. I że każdy człowiek ma w tym Boga naśladować. (Błonia Krakowskie 2002 r.)

213 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '"Miłosierdzie jest jedno"' (1247 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Serce i dusza wolontariusza” – warsztaty dla członków Szkolny

Autor: Admin Dodano: czwartek, 30 listopada 2017 - 12:45

W czwartek 30 listopada 2017 r. w Szkole Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Białej Piskiej odbyły się warsztaty, w których wzięli udział członkowie Szkolnego Koła Caritas. Spotkanie nt. „Serce i dusza wolontariusza” poprowadził ks. dr Ryszard Sawicki, wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej ds. formacji i wolontariatu. Kapłan przybył do młodych wolontariuszy na zaproszenie dzieci i młodzieży oraz grona pedagogicznego i dyrekcji szkoły. Spotkanie zorganizowała p. Beata Zapolska – opiekun SKC we współpracy z p. Katarzyną Sawicką. Warsztaty odbyły się w dwóch grupach wiekowych: grupie starszej liczącej ok. 50 osób (klasy IV-VII) i grupie młodszej liczącej ok. 40 osób (klasy III – kandydaci na wolontariuszy).

448 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Serce i dusza wolontariusza” – warsztaty dla członków Szkolny' (2101 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jesteśmy potrzebni!

Autor: Admin Dodano: czwartek, 30 listopada 2017 - 10:25

W Olecku, Piszu, Ełku i Gołdapi uczestnicy projektu przeprowadzili 4 akcje wolontariackie. Nad prawidłowym przebiegiem każdej akcji czuwał animator. A w jakich działaniach uczestniczyli Beneficjenci?

640 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jesteśmy potrzebni!' (2138 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia

Autor: Admin Dodano: czwartek, 23 listopada 2017 - 12:54

W środę 22 listopada 2017 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Spotkanie rozpoczęło się konferencją ks. Karola Czaplickiego – wikariusza parafii p.w. NMP królowej Apostołów w Ełku. Tematyka konferencji poświęcona była „Bogu - Ojcu miłosierdzia”. Kapłan przypomniał, że Bóg nieraz doświadcza człowieka, ale ciągle przy nim jest. Patrzy na ziemię przez rany swego Syna. Fakt ten budzi w nas ogromną ufność. Mówił, że św. s. Faustyna uczy nas z prostotą stawać przed obliczem Ojca.

399 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia' (1236 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
I Światowy Dzień Ubogich za nami, ale nie ostatni.

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 20 listopada 2017 - 18:50

19 listopada po raz pierwszy obchodziliśmy w naszej Diecezji Ełckiej - I ŚWIATOWY DZIEŃ UBOGICH. Dzień ustanowiony przez Papieża Franciszka, który szczególną troską otacza tych najbardziej potrzebujących.

235 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'I Światowy Dzień Ubogich za nami, ale nie ostatni. ' (914 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku