<   11121313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960708090100110120130140150160170180190200210220230240250   >

Niepełnosprawni stworzyli ogródek i ścieżkę sensoryczną

Autor: Admin Dodano: środa, 09 sierpnia 2017 - 11:50

Już od dawna ludzie wykorzystują bezpośredni kontakt z przyrodą w terapii oraz medycynie. Znają naturalne właściwości roślin, hodują zioła oraz zakładają ogrody, parki i ogródki o różnym przeznaczeniu. Ogrody pełnią funkcję estetyczną, użytkową, ale również tak jak w naszym projekcie „Krok ku samodzielności III” edukacyjną i terapeutyczną.

813 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Niepełnosprawni stworzyli ogródek i ścieżkę sensoryczną' (6555 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Moje wakacje w Polsce

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 sierpnia 2017 - 15:15

280 osób – dokładnie tylu przedstawicieli białoruskiej Polonii gościła w tym roku ełcka Caritas w Orzyszu. W tamtejszym ośrodku „Arka” zorganizowano 4 turnusy kolonijne. Uczestniczyli w nich młodzi mieszkańcy Białorusi m.in. z takich miast i miejscowości jak: Grodno, Witebsk, Mińsk, Homel, Brasław, Lepiel, Bielica, Soligorsk, Lida. Za ich rekrutację odpowiedzialni byli: Caritas Grodno, Zgromadzenie Córek Matki Bożej Bolesnej, Miejski Oddział Związku Polaków w Mińsku, Zgromadzenie Sióstr Służebnicy Jezusa w Eucharystii Caritas Witebsk.

408 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Moje wakacje w Polsce' (2239 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wakacje z Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 sierpnia 2017 - 16:35

Od 3 do 18 lipca br. w ośrodku „Arka” w Orzyszu wypoczywały dzieci z terenu diecezji ełckiej. Łącznie, w dwóch turnusach uczestniczyły 134 osoby. Każdy z turnusów trwał 8 dni.

509 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wakacje z Caritas Diecezji Ełckiej' (2403 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: środa, 02 sierpnia 2017 - 07:15

Na mocy umowy z Caritas Polska, Caritas Diecezji Ełckiej w roku szkolnym 2016/2017 mogła objąć pomocą 20 uczniów w ramach Programu ,,Skarbonka Skrzydeł’’.
,,Skrzydła’’ jest to ogólnopolski program skierowany do uczniów szkół podstawowych, gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych, realizowany przez diecezjalne Caritas we współpracy z Caritas Polska. Jest on programem pomocy długoterminowej, którego celem jest niesienie pomocy dzieciom oraz młodzieży, które z powodu złej sytuacji materialnej rodziny nie mają równych szans edukacyjnych, tak jak ich rówieśnicy z zamożnych rodzin.

195 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne dzieci z diecezji ełckiej zostały „uskrzydlone” dzięki ,,Skarbonce Skrzydeł 2016/2017”' (2126 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Poetyckie zmagania Polonusów w Orzyszu

Autor: Admin Dodano: piątek, 28 lipca 2017 - 11:20

Słońce, wysoka temperatura, wiatr rozwiewający włosy….idealne warunki by pójść na plażę. Takie było założenie. Jednak aura tego roku jest bardzo kapryśna i kolejny raz spłatała figla kolonistom odpoczywającym w ośrodku kolonijnym Arka w Orzyszu.

309 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Poetyckie zmagania Polonusów w Orzyszu' (1922 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku