Podaruj swój 1% podatku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241242243244245246247248249250251252253254255256257258259260261262263264265266267268   >

BEZPŁATNE BADANIA SŁUCHU

Autor: Admin Dodano: środa, 14 lutego 2007 - 13:09

11 lutego obchodziliśmy kolejny Światowy Dzień Chorego. Przy tej okazji Caritas Diecezji Ełckiej pragnie przypomnieć, że jednym z jej zadań statutowych jest pomoc osobom chorym, niepełnosprawnym i znajdującym się w potrzebie. W związku z tym – we współpracy z firmą "AUDIOFON" – nasza diecezjalna organizacja charytatywna organizuje BEZPŁATNE BADANIA SŁUCHU. Rozpoczęły się 12 lutego i potrwają do końca marca. Skorzystać z nich można od poniedziałku do piątku w siedzibie firmy "AUDIOFON" :

- w Ełku przy ul. Armii Krajowej 31 (przy starym pogotowiu );

- w Giżycku przy ul. Armii Krajowej 1 ( przychodnia);

- w Gołdapi przy ul. Słonecznej 9 ( przychodnia);

- w Węgorzewie przy ul. 3 Maja 17 ( przychodnia).

Istnieje również możliwość bezpłatnego doboru oraz zakupu aparatów słuchowych. Bardzo serdecznie zapraszamy osoby zainteresowane tego typu badaniami.

3327 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie Konferencji - „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 06 lutego 2007 - 10:21

W dniu 2 lutego br. w Ośrodku Caritas Diecezji Ełckiej w Orzyszu odbyła się konferencja „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”. Jej celem było zwiększenie zainteresowania problemem aktywizacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych oraz rozwijanie świadomości pracodawców, co do ich uprawnień w zakresie zatrudniania osób niepełnosprawnych, w tym pozyskiwania funduszy na utworzenie stanowisk pracy dla osób z różnego typu niepełnosprawnościamiPodczas spotkania wystąpili zaproszeni specjaliści z dziedziny aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych oraz goście z najważniejszych instytucji wspierających zatrudnienie tej grupy osób, między innymi z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie oraz Powiatowego Urzędu Pracy. W swoich wystąpieniach przedstawili oni sytuację osób niepełnosprawnych na otwartym rynku pracy oraz korzyści płynące z ich zatrudniania.

2604 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie Konferencji - „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”' (4833 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 01 lutego 2007 - 09:11

Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaprosić pracodawców, przedstawicieli firm i zakładów pracy oraz wszystkie osoby zainteresowane zatrudnianiem osób niepełnosprawnych do wzięcia udziału w spotkaniu „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”. Spotkanie, zorganizowane przy współpracy z Caritas Polska, odbędzie się w dniu 2 lutego br. o godz. 10.00 w ośrodku Caritas w Orzyszu (ul. Wierzbińska 10). Jego celem jest zwiększenie zainteresowania problemem aktywizacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych oraz rozwijanie świadomości pracodawców, co do ich uprawnień w zakresie zatrudniania osób niepełnosprawnych, w tym pozyskiwania funduszy na utworzenie stanowisk pracy dla osób z różnego typu niepełnosprawnościami. Spotkanie poprowadzą pracownicy Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych z Olsztyna, którzy przedstawią program wyrównywania różnic między regionami, obszar C, omówią najważniejsze zagadnienia związane z Systemem Obsługi Dofinansowań (SOD) oraz odpowiedzą na pytania związane z zatrudnianiem osób niepełnosprawnych.

2581 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '"Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie" - Konferencja 2 lutego w ośrodku Caritas w Orzyszu' (1442 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 16 stycznia 2007 - 13:58

Korzystając z funduszy, które dzięki Państwa wspaniałomyślności wpływają na nasze konto jesteśmy w stanie realizować zadania statutowe, takie jak prowadzenie placówek dla osób potrzebujących (noclegownia, stacje opieki, itd.), dożywianie dzieci, organizowanie kolonii letnich, refundacja lekarstw.

Ufamy, że przyłączą się Państwo do dzieła miłosierdzia, realizowanego przez Caritas Diecezji Ełckiej. W imieniu osób, którym pomagamy serdecznie Państwu dziękujemy za zaufanie, zrozumienie i dobrą wolę!

Jak przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Polska? (czytaj cały artykuł)

3624 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza do przekazywania na konto Caritas Polska 1% przy rozliczaniu podatkowym za 2006 rok' (1878 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenia: Dzień skupienia w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Ełku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 listopada 2006 - 17:49

CZCIGODNI KAPŁANI,
UMIŁOWANI W PANU,
PREZESI I CZŁONKOWIE
PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaprosić w dniu 25 listopada 2006r. (sobota) do Ełku na Dzień Skupienia, który odbędzie się w Diecezjalnym Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Parafii Chrystusa Sługi na Konieczkach. Wskazania duszpasterskie dla Parafialnych Zespołów CARITAS z 303 Zebrania Plenarnego Konferencji Episkopatu Polski (Warszawa 1-2 III 2000) przypominają:

"Sobór Watykański II uczy, że ludzie świeccy powinni być odpowiednio przygotowani do zadań apostolskich, którym się poświęcają (DA 29; 32). Zewnętrznemu posłannictwu winna, zatem towarzyszyć stała wewnętrzna praca Zespołu nad pogłębieniem życia duchowego jego członków (30). Formację charytatywną prowadzoną w parafii uzupełnia CARITAS diecezjalna poprzez organizowanie cyklicznych szkoleń oraz specjalistycznych rekolekcji i dni skupienia, zarówno dla wolontariuszy z Zespołów jak i pracowników placówek CARITAS (32)".

4431 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień skupienia w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Ełku' (1428 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku