<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231232233234235236237238239240241242243244245246247248249250251252253254255256257258259   >

Autor: Admin Dodano: czwartek, 01 lutego 2007 - 09:11

Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaprosić pracodawców, przedstawicieli firm i zakładów pracy oraz wszystkie osoby zainteresowane zatrudnianiem osób niepełnosprawnych do wzięcia udziału w spotkaniu „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”. Spotkanie, zorganizowane przy współpracy z Caritas Polska, odbędzie się w dniu 2 lutego br. o godz. 10.00 w ośrodku Caritas w Orzyszu (ul. Wierzbińska 10). Jego celem jest zwiększenie zainteresowania problemem aktywizacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych oraz rozwijanie świadomości pracodawców, co do ich uprawnień w zakresie zatrudniania osób niepełnosprawnych, w tym pozyskiwania funduszy na utworzenie stanowisk pracy dla osób z różnego typu niepełnosprawnościami. Spotkanie poprowadzą pracownicy Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych z Olsztyna, którzy przedstawią program wyrównywania różnic między regionami, obszar C, omówią najważniejsze zagadnienia związane z Systemem Obsługi Dofinansowań (SOD) oraz odpowiedzą na pytania związane z zatrudnianiem osób niepełnosprawnych.

2555 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '"Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie" - Konferencja 2 lutego w ośrodku Caritas w Orzyszu' (1442 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 16 stycznia 2007 - 13:58

Korzystając z funduszy, które dzięki Państwa wspaniałomyślności wpływają na nasze konto jesteśmy w stanie realizować zadania statutowe, takie jak prowadzenie placówek dla osób potrzebujących (noclegownia, stacje opieki, itd.), dożywianie dzieci, organizowanie kolonii letnich, refundacja lekarstw.

Ufamy, że przyłączą się Państwo do dzieła miłosierdzia, realizowanego przez Caritas Diecezji Ełckiej. W imieniu osób, którym pomagamy serdecznie Państwu dziękujemy za zaufanie, zrozumienie i dobrą wolę!

Jak przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Polska? (czytaj cały artykuł)

3595 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza do przekazywania na konto Caritas Polska 1% przy rozliczaniu podatkowym za 2006 rok' (1878 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenia: Dzień skupienia w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Ełku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 listopada 2006 - 17:49

CZCIGODNI KAPŁANI,
UMIŁOWANI W PANU,
PREZESI I CZŁONKOWIE
PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaprosić w dniu 25 listopada 2006r. (sobota) do Ełku na Dzień Skupienia, który odbędzie się w Diecezjalnym Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Parafii Chrystusa Sługi na Konieczkach. Wskazania duszpasterskie dla Parafialnych Zespołów CARITAS z 303 Zebrania Plenarnego Konferencji Episkopatu Polski (Warszawa 1-2 III 2000) przypominają:

"Sobór Watykański II uczy, że ludzie świeccy powinni być odpowiednio przygotowani do zadań apostolskich, którym się poświęcają (DA 29; 32). Zewnętrznemu posłannictwu winna, zatem towarzyszyć stała wewnętrzna praca Zespołu nad pogłębieniem życia duchowego jego członków (30). Formację charytatywną prowadzoną w parafii uzupełnia CARITAS diecezjalna poprzez organizowanie cyklicznych szkoleń oraz specjalistycznych rekolekcji i dni skupienia, zarówno dla wolontariuszy z Zespołów jak i pracowników placówek CARITAS (32)".

4412 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień skupienia w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Ełku' (1428 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc ofiarom suszy

Autor: Admin Dodano: czwartek, 19 października 2006 - 22:08

Dzieci i młodzież do których dotarły podręczniki
W dniu dzisiejszym w budynku Centrali Caritas w Ełku nastąpiło uroczyste przekazanie podręczników dla dzieci ze szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgminazjalnych, pochodzących z rodzin rolniczych, które ucierpiały wsku tegorocznej suszy. Środki na ten cel - ponad 50 000 zł - pochodziły z dotacji Caritas Polska, która otrzymała 1 milion złotych z KRUS-u.

2994 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc ofiarom suszy' (1298 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenia: Szkolenie Zespołów Caritas

Autor: Marcin Dodano: wtorek, 12 września 2006 - 09:59

Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zorganizować w dniu 23 września 2006 r. (sobota) w Ełku ostatnie w tym roku Kwartalne Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas. Jest ono kierowane przede wszystkim do Prezesów i członków Parafialnych Zespołów Caritas.

2948 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Zespołów Caritas' (1340 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku