<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211212213214215216217218219220221222223224225226227228229230231232233234235236237238248258   >

Czcigodni Księża Proboszczowie, Drodzy Diecezjanie

Autor: Admin Dodano: wtorek, 26 sierpnia 2008 - 07:58

Wszyscy jesteśmy głęboko poruszeni sytuacją mieszkańców Ukrainy oraz Gruzji. Klęska powodzi na Ukrainie oraz wojna w Gruzji poruszają serca i jednoczą naszą społeczność wokół cierpiących i potrzebujących pomocy oraz ich rodzin.

Skala potrzeb, zwłaszcza gdy chodzi o mieszkańców wiosek dotkniętych powodzią, jest ogromna. Wiele rodzin utraciło dach nad głową, warsztaty pracy oraz dorobek całego swego życia. Działania wojenne na terenach Gruzji przyniosły wiele zniszczeń i spowodowały falę uchodźców. Bez dachu nad głową pozostają dziesiątki tysięcy ludzi. Potrzebne są pilnie lekarstwa, odzież, żywność, koce, tymczasowe schronienia.

W poczuciu solidarności z cierpiącymi, odpowiadając na apel Konferencji Episkopatu Polski, zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich diecezjan o modlitwę i ofiary pieniężne do puszek w niedzielę 31 sierpnia br. na rzecz poszkodowanych mieszkańców Ukrainy i Gruzji.

Bardzo proszę o przekazanie zebranych ofiar bezpośrednio do księgowości Caritas Diecezji Ełckiej lub na konto: PKO BP S.A. O/EŁK 29 1020 4724 0000 3302 0027 2369 z dopiskiem: „Ukraina i Gruzja”.

Składam serdeczne „Bóg zapłać” w imieniu tych wszystkich, którzy potrzebują naszego wsparcia.

Z modlitwą i Bożym błogosławieństwem

Bp Jerzy Mazur SVD
BISKUP EŁCKI

2888 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Niech każdy się dowie, że sport to zdrowie”

Autor: Admin Dodano: piątek, 22 sierpnia 2008 - 10:04

21 sierpnia br. Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała jednodniową wycieczkę rowerową w ramach projektu „Niech każdy się dowie, że sport to zdrowie”, współfinansowanego przez Starostwo Powiatowe w Ełku.
W rajdzie uczestniczyła młodzież gimnazjalna i ponadgimnazjalna w wieku od 12 lat - 16 lat. Były to dzieci zamieszkujące teren Powiatu Ełckiego, uczęszczające do naszych świetlic i Centrów Charytatywnych.

2895 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Niech każdy się dowie, że sport to zdrowie”' (1205 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Wakacje nie pod trzepakiem”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 19 sierpnia 2008 - 10:02

Caritas Diecezji Ełckiej realizuje przez okres wakacji projekt „Wakacje nie pod trzepakiem”, który jest odpowiedzią na potrzebę zagospodarowania czasu wolnego dzieci z ubogich rodzin z terenu Ełku, Giżycka oraz Pisza. Zasadniczym celem zadania, współfinansowanego przez Wojewodę Warmińsko-Mazurskiego, jest dążenie do wyrównywania szans edukacyjnych dzieci oraz rozwijanie ich pasji i zainteresowań poprzez zajęcia sportowe, muzyczne, kulinarne, plastyczne i taneczne w okresie wakacyjnym.

3361 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Wakacje nie pod trzepakiem”' (1323 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Tatrzańska przygoda

Autor: Admin Dodano: wtorek, 05 sierpnia 2008 - 10:21

28 lipca br. kolejna dziesiątka dzieci z terenu naszej diecezji wyjechała na kolonie. Tym razem celem wyprawy było południe Polski. Dzieci spędzą dwa tygodnie w Tatrach, w małej urokliwej miejscowości Murzasichle.

3023 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Tatrzańska przygoda' (653 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Poszukujemy pilnie mieszkania do wynajęcia na terenie Gminy Ełk!

Autor: Admin Dodano: środa, 30 lipca 2008 - 10:52

Poszukujemy pilnie mieszkania do wynajęcia dla pani Małgorzaty i jej 4 dzieci w wieku 5-10 lat. Pani Małgorzata w lipcu została kolejny raz pobita przez swojego męża i po interwencji policji musiała wyprowadzić się z domu, w którym zostali teściowie. Mąż alkoholik od wielu lat znęcał się fizyczne i psychicznie nad rodziną i obecnie przebywa w areszcie. Dzięki pomocy Caritas oraz GOPS-u rodzina znalazła się w Ośrodku Interwencji Kryzysowej. Niestety może tam przebywać tylko do końca sierpnia br.

3883 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Poszukujemy pilnie mieszkania do wynajęcia na terenie Gminy Ełk!' (797 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku