Festyn już za nami!

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201202203204205206207208209210211212213214215216217218219220221222223224225226227228229230231241251   >

Spotkanie koordynatorów PAED w Warszawie

Autor: Admin Dodano: środa, 26 listopada 2008 - 14:13

W okresie od 18 do 28 listopada 2008 r. w siedzibie Caritas Polska w Warszawie są prowadzone spotkania dla koordynatorów i osób współpracujących przy programie PEAD (Europejski Program Pomocy Żywnościowej dla Najuboższej Ludności UE). Przedstawiciele Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczyli w takim spotkaniu 20 listopada.

2271 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie koordynatorów PAED w Warszawie' (2418 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz…”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 listopada 2008 - 09:47

Od początku roku szkolnego 2008/2009 Caritas Diecezji Ełckiej realizuje projekt współfinansowany przez Warmińsko-Mazurski Urząd Wojewódzki w Olsztynie. Projekt nosi tytuł „Świetlica miejscem zabaw i nauki” i jest skierowany do dzieci i młodzieży uczęszczających do świetlic w Ełku, Giżycku oraz Piszu. W terminie od września do końca grudnia 2008 roku program zakłada organizację czasu wolnego poprzez zajęcia plastyczno-manualne, lekcje języka angielskiego oraz spotkania indywidualne z psychologiem.

5152 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz…”' (2870 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Debata na temat „Wojewódzkiego programu na rzecz osób starszych"

Autor: Admin Dodano: środa, 19 listopada 2008 - 07:58

Caritas Diecezji Ełckiej razem z Federacją Organizacji Socjalnych Województwa Warmińsko-Mazurskiego FOSa zaprasza seniorów oraz wszystkich zainteresowanych tematyką problemów i potrzeb osób starszych na subregionalną debatę poświęconą powyższemu tematowi.
Debata będzie miała miejsce 2 grudnia w godzinach 10.45-14.30 w sali konferencyjnej Urzędu Miasta Ełku. W debacie wezmą udział przedstawiciele wszystkich Ośrodków Pomocy Społecznej subregionu ełckiego oraz organizacji działających na rzecz osób starszych.

2965 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Debata na temat „Wojewódzkiego programu na rzecz osób starszych"' (2322 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
III Ogólnopolska Pielgrzymka Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: środa, 19 listopada 2008 - 07:38

Kilkuset pielgrzymów zgromadziła 15 listopada w częstochowskim sanktuarium organizowana przez Caritas III Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę.

3363 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'III Ogólnopolska Pielgrzymka Bezdomnych na Jasną Górę' (5556 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
CZCIGODNI KSIĘŻA PROBOSZCZOWIE, SZANOWNI PREZESI I CZŁONKOWIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS ORAZ ZESPOŁÓW CHARYTATYWNYCH

Autor: Admin Dodano: czwartek, 06 listopada 2008 - 08:47

Caritas Diecezji Ełckiej informuje, że w dniu 15 listopada 2008 roku będzie miało miejsce spotkanie Parafialnych Zespołów Caritas.

Ze względów organizacyjnych szkolenie odbędzie się w Ełku oraz w Augustowie. O godz. 9.00 zapraszamy przedstawicieli Parafialnych Zespołów Caritas z powiatu ełckiego, oleckiego, piskiego, giżyckiego, węgorzewskiego, gołdapskiego do Kurii Diecezjalnej w Ełku przy Placu Katedralnym 1. Z kolei o godz. 14.00 chcielibyśmy zaprosić do Domu Św. Józefa w Augustowie na ul. Skorupki 6 przedstawicieli Parafialnych Zespołów Caritas z powiatu augustowskiego, suwalskiego oraz sejneńskiego.

Program szkolenia będzie obejmował kilka bardzo ważnych zagadnień, a mianowicie: zaległe sprawozdania okresowe z działalności PZC (dostarczyć na spotkanie), informacje dotyczące Bożonarodzeniowej Zbiórki Żywności, informacje o programie PEAD 2009 (rozliczenia i kontrole) i omówienie spraw bieżących.

Jednocześnie informujemy, że w dniach 21 - 22 listopada 2008r. (piątek – sobota) odbędzie Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności. Parafie/miejscowości, które chciałyby włączyć się w tegoroczną zbiórkę prosimy o przesłanie do centrali Caritas Diecezji Ełckiej informacji, dotyczących sklepów, w których będzie prowadzona akcja, liczby wolontariuszy biorących udział w zbiórce oraz ilości plakatów i identyfikatorów dla wolontariuszy. Na podstawie złożonych zapotrzebowań na plakaty i identyfikatory zostanie przygotowana odpowiednia ilość materiałów.

Na zgłoszenia udziału w szkoleniu oraz w Bożonarodzeniowej Zbiórce Żywności czekamy w sekretariacie Caritas Diecezji Ełckiej (19-300 Ełk, ul. 3-go Maja 10, tel.: 87 629 02 60, e-mail: elk@caritas.pl) do dnia 13 listopada br.

2417 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku