<   1112131415161718191101111121131141151161171181191192193194195196197198199200201202203204205206207208209210211212213214215216217218219220221222223233   >

Czcigodni Księża Proboszczowie, Drodzy Diecezjanie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 maja 2008 - 12:41

Wszyscy jesteśmy głęboko poruszeni sytuacją mieszkańców Birmy poszkodowanych w wyniku cyklonu, który przeszedł 3 maja br. Ojciec Święty Benedykt XVI zaapelował do społeczności międzynarodowej o udzielenie "szczerej i skutecznej" pomocy mieszkańcom pokrzywdzonej kraju. Oto Jego słowa: "Wobec wszystkich powtarzam prośbę o okazanie współczucia i wielkoduszności, aby współpraca wszystkich, którzy mogą pośpieszyć z pomocą przyczyniła się do złagodzenia cierpień, jakie wywołała ta przeogromna tragedia".

Na pomoc oczekują setki tysięcy osób pozbawionych dachu nad głową, żywności, wody pitnej i lekarstw. W poczuciu solidarności z cierpiącymi, odpowiadając na apel Konferencji Episkopatu Polski, zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich diecezjan o modlitwę i ofiary pieniężne do puszek na rzecz poszkodowanych przez cyklon mieszkańców Birmy w niedzielę 25 maja 2008 r.

Bardzo proszę, aby zebrane ofiary przekazać bezpośrednio do księgowości ełckiej Caritas lub na konto:

PKO BP S.A. O/EŁK 29 1020 4724 0000 3302 0027 2369z dopiskiem: "Birma".

Składam serdeczne "Bóg zapłać" w imieniu tych wszystkich, którzy potrzebują naszego wsparcia.
Z modlitwą i Bożym błogosławieństwem

Bp Jerzy Mazur SVD
BISKUP EŁCKI

2451 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SZANOWNI DYREKTORZY, DRODZY NAUCZYCIELE, WYCHOWAWCY, KOCHANI UCZNIOWIE

Autor: Admin Dodano: sobota, 26 kwietnia 2008 - 08:51

Caritas Diecezji Ełckiej w dniu 8 maja br. organizuje akcję charytatywną „Serce sercu” – przedstawienia własne. Tego dnia Szkolne Koła Caritas Diecezji Ełckiej z terenu Ełku i okolic będą prezentować własne przedstawienia na scenie Ełckiego Centrum Kultury. Dochód ze sprzedanych biletów przeznaczony będzie na pomoc ełckiemu Hospicjum „Niebieski Parasol” oraz Hospicjum „Miłosierdzia Bożego” w Giżycku.

2563 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SZANOWNI DYREKTORZY, DRODZY NAUCZYCIELE, WYCHOWAWCY, KOCHANI UCZNIOWIE' (1011 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: środa, 16 kwietnia 2008 - 14:59

Dnia 15 kwietnia br. w sali konferencyjnej Urzędu Miasta w Ełku odbyło się pierwsze spotkanie dotyczące wypracowania modelu lokalnej koalicji, która w przyszłości ułatwiłaby dostęp do informacji oraz zapewniłaby szybkie, efektywne i kompleksowe wsparcie osobom potrzebującym pomocy.

2458 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pierwsze spotkanie informacyjne dotyczące Ełckiej Koalicji na rzecz współpracy w obszarze pomocy społecznej' (776 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolejne Szkolne Koła Caritas w dziale SKC

Autor: Admin Dodano: środa, 16 kwietnia 2008 - 14:33

Dziś do działu "SKC" zostały dodane następujące Szkolne Koła Caritas:

Zespół Szkół Ogólnokształcących I LO w Piszu,
Gimnazjum nr 1 w Piszu,
Zespół Szkół Elektronicznych i Informatycznych w Giżycku ,
Szkoła Podstawowa nr 6 w Giżycku, I LO w Giżycku,

4162 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne Szkolne Koła Caritas w dziale SKC' (1023 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
II rocznica otwarcia Centrum Charytatywnego „Nie lękajcie się” w Ełku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 kwietnia 2008 - 09:38

Z okazji II rocznicy poświęcenia i otwarcia Centrum, jego pracownicy i wolontariusze zorganizowali Dzień Otwarty, na który zaprosili dzieci, młodzież i rodziców.
Oj działo się, działo…

Rano 1 kwietnia naszemu jubilatowi, czyli Centrum dostarczono prezent urodzinowy od Caritas Diecezji Ełckiej – upragniony, wymarzony, wyczekiwany, wytęskniony stół do tenisa! Radości nie było końca. Długo nie zastanawialiśmy się i do planu dnia otwartego dołączyliśmy turniej „ping – ponga”.

3809 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'II rocznica otwarcia Centrum Charytatywnego „Nie lękajcie się” w Ełku' (5027 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku