Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

12345678910111213141516172737475767778797107117127137147157167177187197207217227237247257267   >

Pomoc w trudnym okresie

Autor: Admin Dodano: wtorek, 31 marca 2020 - 18:59

Przy kontenerach na targowicy miejskiej przybywa nam podopiecznych. Codziennie pojawiają się nowe osoby. Z jednej strony cieszymy się, że chcą przychodzić, z drugiej strony smuci nas widok, że jest tyle osób potrzebujących.

68 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc w trudnym okresie ' (1992 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc za siatką

Autor: Admin Dodano: piątek, 27 marca 2020 - 20:50

Gdy zaczynaliśmy w poniedziałek wydawanie zupy przy kontenerach na targowicy miejskiej przez siatkę, która oddziela nas od osób bezdomnych, czuliśmy się trochę dziwnie. Dziś przyzwyczailiśmy się już, że najpierw stawiamy zupę na stole, a dopiero potem osoby bezdomne podchodzą do naszego stołu.

106 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc za siatką' (1237 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„PACZKA BEZDOTYKOWA” Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: czwartek, 26 marca 2020 - 17:35

W związku ze stanem epidemii w Polsce Diecezja Ełcka i Caritas Diecezji Ełckiej uruchomiły Centrum Kryzysowe. Caritas Polska wsparła nas poprzez przekazanie środków finansowych na zakup produktów żywnościowych do paczek i do naszej jadłodajni dla osób bezdomnych i samotnych. Do ełckiej Caritas trafiają kolejne partie żywności. Pracownicy i wolontariusze przygotowują paczki, które rozwożone są do osób potrzebujących, zwłaszcza starszych i samotnych. Staramy się eliminować bezpośredni kontakt z ich odbiorcami lub ograniczać go do minimum.

328 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„PACZKA BEZDOTYKOWA” Caritas Diecezji Ełckiej' (3021 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy osobom bezdomnym spoza ełckich schronisk

Autor: Admin Dodano: piątek, 20 marca 2020 - 11:55

Osoby bezdomne przebywające poza ełckimi schroniskami są szczególnie narażone na zarażenie koronawirusem i rozprzestrzenianie wirusa na inne osoby. Stanowią oni grupę szczególnego ryzyka. Przemieszczają się po terenie miasta w poszukiwaniu jedzenia. Są najczęściej niedożywione, mają wiele chorób i obciążeń. Do tej pory pomagaliśmy im, wydając ciepłą zupę jadłodajni oraz umożliwiając kąpiel i wymianę odzieży przy Schronisku im. Św. Ojca Pio w Ełku. Obecna sytuacja wymusza na nas zorganizowanie miejsca poza schroniskiem Caritas i domem dziennego pobytu, w którym będzie możliwe zorganizowanie punktu pomocy osobom bezdomnym przebywającym na ulicach miasta.

186 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy osobom bezdomnym spoza ełckich schronisk' (1192 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Informacja – osoby bezdomne przebywające poza placówkami Caritas Diecezji

Autor: Admin Dodano: piątek, 13 marca 2020 - 06:00

Od 16 marca 2020 r. ze względów bezpieczeństwa i braku możliwości przebywania osób trzecich na terenie Schroniska im. Św. Ojca Pio. zupa dla osób bezdomnych spoza placówki będzie wydawana przy budynku na ul. Kościuszki 17 na wynos w jednorazowych pojemnikach. Zupa będzie wydawana nadal od poniedziałku do piątku w godz. 14.00 – 15.00. Docelowo zostanie wyznaczony nowy punkt wydawania zupy.

126 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Informacja – osoby bezdomne przebywające poza placówkami Caritas Diecezji' (869 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%