12345678910111213141516172737475767778797107117127137147157167177187197207217227237   >

Poradnia Rodzinna i Terapeutyczna

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 listopada 2018 - 15:50

W Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej Caritas od lipca br. prowadzone są konsultacje indywidualne ze specjalistami. Poradnia proponuje konsultacje oraz terapię psychologiczną pedagogiczną, logopedyczną dzieci i młodzieży oraz wsparcie dla ich opiekunów. Do dyspozycji mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego są: psycholog, pedagog, psychiatra, logopeda, terapeuta pedagogiczny i prawnik. Z bezpłatnej pomocy specjalistów mogą korzystać dzieci, które mają trudności w nauce lub kontaktach z rówieśnikami oraz rodzice borykający się z problemami wychowawczymi.

55 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Poradnia Rodzinna i Terapeutyczna' (1507 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Światowy Dzień Ubogich

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 listopada 2018 - 07:45

"Oto biedak zawołał, a Pan go wysłuchał" (Ps 34,7)

Pod takim hasłem, 18 listopada, po raz drugi wszyscy będziemy obchodzić Światowy Dzień Ubogich, który został ustanowiony w listopadzie 2016 roku przez Papieża Franciszka na zakończenie Jubileuszowego Roku Miłosierdzia. Zapowiedział, że dzień ten będzie w każdą XXXIII Niedzielę Zwykłą - tydzień przed uroczystością Chrystusa Króla. Wprowadzony przez Papieża Franciszka dzień zachęca do modlitwy oraz działań na rzecz najbardziej potrzebujących.

24 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Światowy Dzień Ubogich ' (1202 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze uprzątnęli zaniedbane groby

Autor: Admin Dodano: wtorek, 30 października 2018 - 17:50

Jak co roku przed uroczystością wszystkich świętych i wspomnieniem wszystkich wiernych zmarłych, wolontariusze zaangażowali się w sprzątanie zaniedbanych grobów. Ponad 30 pełnych zapału młodych ludzi 30 października 2018 r. uczestniczyło w pracach porządkowych na Cmentarzu Komunalnym nr 1. Młodzież wraz z opiekunami – p. Eweliną Flak i ks. Ryszardem Sawickim – uprzątnęła groby małych dzieci. Akcję zorganizowaną przez Caritas Diecezji Ełckiej poprzedziła wspólna modlitwa za zmarłych, których szczątki spoczywają na ełckiej nekropoli.

104 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze uprzątnęli zaniedbane groby' (4942 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
To były trzy piękne dni…

Autor: Admin Dodano: wtorek, 30 października 2018 - 13:30

…pomimo niesprzyjającej pogody. A o których dniach mowa? 26-28 października. W tym terminie odbył się wyjazd edukacyjno-kulturowy dla uczestników projektu „Oferta dla seniora II”.

86 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'To były trzy piękne dni…' (2548 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dzień inny niż wszystkie

Autor: Admin Dodano: wtorek, 30 października 2018 - 10:03

W poniedziałek 29 października 2018 r. wolontariusze z ełckich szkół planowali wziąć udział w akcji sprzątania zaniedbanych grobów na Cmentarzu Komunalnym nr 1 w Ełku. Swoją gotowość do działania potwierdziła młodzież wraz z opiekunami z pięciu placówek oświatowych z terenu miasta Ełk. Plany pokrzyżowała nam deszczowa aura… Trzy grupy pozostały więc w szkole, a dwie odpowiedziały pozytywnie na zaproponowane im zajęcia alternatywne.

110 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień inny niż wszystkie' (1537 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku