12345678910111213141516172737475767778797107117127137147157167177187197207217227237247257   >

Podsumowanie realizacji - Podprogram 2018

Autor: Admin Dodano: środa, 17 lipca 2019 - 21:10

Caritas Diecezji Ełckiej w czerwcu 2019 roku zakończyła realizację Podprogramu 2018 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

31 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie realizacji - Podprogram 2018' (1831 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze SKC nad Zatoką Gdańską

Autor: Admin Dodano: wtorek, 16 lipca 2019 - 22:27

Młodzież działająca w Szkolnym Kole Caritas im. św. Jadwigi Królowej przy Zespole Szkół nr 2 im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Ełku przez cały rok podejmowała trud niesienia pomocy tym, którzy na nią oczekiwali. Czynnie włączyli się m.in. w kampanię „Pola Nadziei” na rzecz hospicjum dla dzieci chorych onkologicznie, w dzieło ,,Adopcja na odległość” i „Razem na Święta” oraz wiele innych ważnych i potrzebnych akcji na rzecz potrzebujących. W ramach podziękowania za wysiłek włożony w wolontariat w lipcu 2019 r. wzięli udział w dwóch 5-dniowych rejsach żeglarskich po Zatoce Gdańskiej. Opiekę nad młodzieżą sprawowali: p. Hanna Gutowska - nauczyciel religii i opiekun SKC oraz p. Piotr Wocial - nauczyciel wychowania fizycznego.

102 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze SKC nad Zatoką Gdańską' (3156 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenie dla osób niepełnosprawnych do udziału w projekcie

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 lipca 2019 - 21:55

Jesteś osobą z niepełnosprawnością, masz minimum 18 lat i mieszkasz w powiecie ełckim lub powiecie oleckim? Chcesz spędzić aktywnie czas i nauczyć się czegoś nowego? Chcesz poznać nowych ludzi i chodzić
z nimi do kina?

Udział w projekcie „Akademia wspierania samodzielności” będzie dla Ciebie okazją do zmiany otoczenia, poznania nowych osób, a także nabycia umiejętności. Zajęcia w formie wyjazdowej obejmować będą spotkania z dietetykiem, zajęcia ruchowe, kulinarne, animacyjne i integracyjne.

75 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zaproszenie dla osób niepełnosprawnych do udziału w projekcie' (1165 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„KAWIARENKA SENIORLANA II” – CIEKAWA OFERTA DLA SENIORÓW

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 lipca 2019 - 21:50

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza wszystkich zainteresowanych seniorów zamieszkujących na terenie powiatu ełckiego do udziału w projekcie „Kawiarenka Senioralna II”. Warunkiem uczestnictwa w projekcie jest ukończenie 60 roku życia oraz wypełnienie formularza rekrutacyjnego.

86 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„KAWIARENKA SENIORLANA II” – CIEKAWA OFERTA DLA SENIORÓW ' (990 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Letni wypoczynek dla dzieci rolników

Autor: Admin Dodano: środa, 26 czerwca 2019 - 22:59

Trwają wakacje. Dnia 24 czerwca br. rozpoczął się kolejny turnus letnich kolonii organizowanych przez Caritas Diecezji Ełckiej. Biorą w nim udział dzieci rolników z terenu dwóch województw: podlaskiego i warmińsko-mazurskiego. Koloniści zakwaterowani są w ośrodku „Arka” w Orzyszu.

98 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Letni wypoczynek dla dzieci rolników' (3836 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku