Temat: Pomóżmy dzieciom

<   1234   >

Pomóżmy Danielowi Frylich!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 06 lutego 2012 - 10:57

Daniel Frylich, urodził się jako wcześniak w 28 tyg. ciąży, jego waga wynosiła zaledwie 1300 g, a w skali Apgar dostał 3 pkt. Rozpoznano u niego zespół zaburzeń oddychania II/III st., niedokrwistość wcześniaków, wodogłowie pokrwotoczne, posocznicę MRSE. Z powodu wodogłowia pokrwotocznego, Danielkowi wszczepiono zbiornik Rickhama, który pomaga pozbywać się nadmiaru płynu mózgowo - rdzeniowego.

Pomóżmy dzieciom
1992 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Danielowi Frylich!' (2760 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomóżmy Mateuszowi wygrać z białaczką!

Autor: Admin Dodano: środa, 16 listopada 2011 - 14:29

Mateusz Boczkowski ma 12 lat, jest uczniem Szkoły Podstawowej nr 2 w Ełku. Od stycznia 2011 roku jest leczony z powodu ostrej białaczki szpikowej M2 wg FAB, grupa wysokiego ryzyka (amplifikacja FLT3-ITD), nie posiadający dawcy rodzinnego szpiku. Przeszedł intensywną chemioterapię. We wrześniu b.r. rozpoczął leczenie podtrzymujące remisję i profilaktykę radioterapii OUN.

Pomóżmy dzieciom
2171 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Mateuszowi wygrać z białaczką!' (1845 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ania Budnik potrzebuje naszej pomocy!

Autor: Admin Dodano: środa, 18 maja 2011 - 14:35

Najmłodszą podopieczną Caritas Diecezji Ełckiej jest Ania Budnik, która urodziła się 17 lipca 2008 r. jako wcześniak w ósmym miesiącu ciąży. Do trzeciego miesiąca jej rozwój nie budził większych zastrzeżeń. Kontakt dziecka ze światem zewnętrznym był zachowany, uśmiechała się, wodziła wzrokiem za przedmiotami oraz osobami. W trzecim miesiącu życia otrzymała obowiązkową szczepionkę, która prawdopodobnie spowodowała zmiany neurologiczne. Obecnie, dziewczynka większość swojego życia spędza w szpitalach (Ełk, Olsztyn, Białystok, Warszawa).

Pomóżmy dzieciom
2700 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ania Budnik potrzebuje naszej pomocy!' (1480 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy Monice Studzińskiej i jej siostrze Julii

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 14 marca 2011 - 13:28

Dnia 3 marca 2011r. uczniowie drugiej klasy I Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Żeromskiego w Ełku przy współpracy z Miejskim Przedszkolem „Niezapominajka” oraz Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowali akcję charytatywną na rzecz rodzeństwa Julii i Moniki Studzińskich. Julia przebyła chłoniaka kanału kręgowego, natomiast Monika choruje na naczyniaka jamistego i zaburzenie krzepliwości krwi. Obie dziewczynki potrzebują specjalistycznej opieki, która generuje wiele kosztów.

Pomóżmy dzieciom
1916 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy Monice Studzińskiej i jej siostrze Julii' (825 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Pomóżmy Bartkowi w odzyskaniu szansy na lepsze życie”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 marca 2011 - 08:21

Bartek Litwinko ma 16 lat. Cierpi na postępującą chorobę stóp wydrążonych. Rozpoznano u niego polineuropatię obwodową ze wskazaniem skomplikowanego i ryzykownego leczenia operacyjnego. Chłopiec jest pod stałą kontrolą Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie oraz poradni Neurologii Dziecięcej w Białymstoku. Choroba utrudnia Bartkowi normalne funkcjonowanie, a wiotki niedowład mięśni powoduje, że chłopiec ma poważne problemy z chodzeniem.

Pomóżmy dzieciom
2379 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Pomóżmy Bartkowi w odzyskaniu szansy na lepsze życie”' (2280 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1234   >