Temat: Walczę o siebie

<   123

Możesz zatrzymać przemoc

Autor: Admin Dodano: piątek, 17 października 2014 - 14:12

Do przemocy domowej dochodzi w różnych rodzinach, niezależnie od wykształcenia jej członków czy ich statusu społecznego. Nie ma bowiem charakterystycznych rodzin, w których to zjawisko występuje najczęściej. Przemoc jest w rodzinach biednych i bogatych. Zdarza się zarówno w mieście i na wsi. Jej sprawcą może być żona, jak i mąż, rodzic, opiekun ale i dziecko. Przemoc domowa rzadko jest jednorazowym aktem. Jeżeli nie zostaną podjęte stanowcze działania wobec sprawcy, przemoc zazwyczaj się powtarza. Jednocześnie nie jest łatwo przyznać się do tego, że problem przemocy występuje w rodzinie i nas dotyczy. Najczęściej wstydzimy się, że najbliższy członek rodziny terroryzuje swoich bliskich lub obawiamy się reakcji znajomych czy zemsty ze strony sprawy przemocy. Dodatkowo występujące poczucie współwiny sprawia, że ofiara często nie zwraca się po pomoc. Ofiary nie odchodzą też od sprawcy, gdyż są niejednokrotne zależne od niego finansowo lub nie mają dokąd pójść.

909 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Możesz zatrzymać przemoc' (4956 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 01 lipca 2014 - 13:30

Caritas Diecezji Ełckiej ogłasza nabór Beneficjentów do projektu „Walczę o siebie”, realizowanego w ramach Funduszu Małych Grantów dla Programu PL14 „Przeciwdziałanie przemocy w rodzinie i przemocy ze względu na płeć”, współfinansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2009 – 2014. Udział w projekcie jest bezpłatny.

1623 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Walczę o siebie' (3203 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 09 czerwca 2014 - 13:32

1 czerwca br. Caritas Diecezji Ełckiej rozpoczęła realizację projektu „Walczę o siebie” realizowanego w ramach Funduszu Małych Grantów dla Programu PL14 „Przeciwdziałanie przemocy w rodzinie i przemocy ze względu na płeć”, współfinansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2009 – 2014.

1224 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Walczę o siebie' (5880 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123

Page created in 0,190113 Seconds