OGÓLNOPOLSKA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI CARITAS „TAK POMAGAM”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 04 grudnia 2017 - 13:14

08-09 GRUDNIA 2017r

„TAK, pomagam!” – pod tym hasłem w dniach 08-09 grudnia 2017 r (piątek, sobota) zostanie przeprowadzona Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności Caritas. Będzie ona miała miejsce w sklepach na terenie całej Diecezji Ełckiej. Uczestniczą w niej wolontariusze ze szkół gimnazjalnych i ponad gimnazjalnych, ale czuwają nad nimi ich opiekunowie i wolontariusze z Parafialnych Zespołów Caritas. Co potrzebują nasi podopieczni:

162 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'OGÓLNOPOLSKA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI CARITAS „TAK POMAGAM”' (654 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Grudniowe popołudnia - w świetlicy w Orłowie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 04 grudnia 2017 - 07:40

Zajęcia prowadzone – w grudniowe popołudnia - w świetlicy w Orłowie poświęcone będą świątecznym tradycjom. W tym roku, po raz kolejny, odbędzie się dwudniowy warsztat, podczas którego omówione zostaną zwyczaje świąteczne mieszkańców Warmii i Mazur. Dzieci dowiedzą się czy wieczerza wigilijna składała się z dań postnych, kiedy i skąd przywędrował zwyczaj stawiania choinki, co stawiano wcześniej jako ozdobę izby, co nazywano kiedyś dwunastkami. Drugiego dnia dzieci przystąpią do własnoręcznego wykonywania ozdób świątecznych.

148 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Grudniowe popołudnia - w świetlicy w Orłowie' (555 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Odkryją Włochy

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 04 grudnia 2017 - 07:05

W minioną niedzielę 34 podopiecznych Domu św. Faustyny z Ełku wyruszyło w kierunku Rzymu. Tygodniowy wyjazd kulturoznawczy ma na celu zapoznanie dzieci i młodzieży z dziedzictwem kulturowym Włoch, zwiedzenie słynnych zabytków. Podróż ta będzie doskonała okazją do weryfikacji wiedzy nabytej w szkle podczas lekcji historii czy plastyki.

104 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Odkryją Włochy ' (942 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

Autor: Admin Dodano: piątek, 01 grudnia 2017 - 13:25

Warsztaty o przeciwdziałanie marnowaniu żywności i edukacja ekonomiczna

Dnia 09. 12. 2017 r. zaplanowane są warsztaty na temat: przeciwdziałanie marnowaniu żywności i program z edukacji ekonomicznej dla osób korzystających z paczek żywnościowych w ramach Podprogramu 2017 i program edukacyjny

Warsztaty odbędą się w Szkole Podstawowej w Borzymach

81 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE' (869 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
"Miłosierdzie jest jedno"

Autor: Admin Dodano: piątek, 01 grudnia 2017 - 06:55

Jeżeli dusza nie czyni miłosierdzia w jakikolwiek sposób, nie dostąpi miłosierdzia mojego w dzień sądu" - napisała w swym Dzienniczku św. s. Faustyna (Dz. 1317).

Miłosierdzie Boże – w teologii chrześcijańskiej największy z przymiotów Boga, polegający na bezgranicznej dobroci w stosunku do ludzi potrzebujących. Dla większości miłosierdzie tożsame jest z działalnością charytatywną, ze wspieraniem, np. działalności Caritas, jałmużną wielkopostną. Inni mówią o postawie życiowej, która przejawia się w empatii, w osobistym niesieniu pomocy bliźniemu w potrzebie. Wielu utożsamia ją z modlitwą za tych, co wsparcia duchowego potrzebują. Miłosierdzie jest najbardziej charakterystyczną cechą chrześcijaństwa. Problem w tym, że gdy ma być szczere - nie jest ani łatwe, ani proste i sporo kosztuje - wymaga naszego czasu, emocji, i oddania. Warte jest jednak swojej ceny. Św. Jan Paweł II, gdy mówił o wyobraźni miłosierdzia, podkreślał, że najważniejsze w głoszeniu Dobrej Nowiny jest podkreślanie tego, że Bóg zawsze kocha człowieka i o niego walczy. I że każdy człowiek ma w tym Boga naśladować. (Błonia Krakowskie 2002 r.)

136 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '"Miłosierdzie jest jedno"' (1247 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11112131415161718192021222324252627282930313233343536465666768696106116126136146156166176186196206216226236246256266276286296306316326336   >