„Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen"

Autor: Admin Dodano: czwartek, 09 lutego 2012 - 08:57

Caritas Diecezji Ełckiej otrzymała wsparcie finansowe na realizację projektu pn. „Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen”. W realizację zadań poza ełcką Caritas zaangażowani będą czterej partnerzy: Rosja (Obwód Kaliningradzki) - Stowarzyszenie NP "Dom Polski" im. F. Chopina w Czerniachowsku; Litwa - Caritas Diecezji Wyłkowyszki oraz Białoruś - Religijna Misja „Katolickie charytatywne stowarzyszenie Caritas”. Celem zadania jest zwiększenie liczby wolontariuszy o 40% działających w strukturze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas oraz promocja idei wolontariatu i wymiana dobrych praktyk w obszarze Euroregionu Niemen.

1946 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen"' (1914 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przystanek ŚREDNIOWIECZE

Autor: Admin Dodano: środa, 08 lutego 2012 - 13:26

W tym roku, podobnie jak i w ubiegłych latach ełcka Caritas w okresie ferii zimowych nie zapomniała o wychowankach uczęszczających do jej świetlic w Ełku. Aby uatrakcyjnić wolny czas dzieciom i młodzieży pozostającym w tym czasie w domu zorganizowaliśmy cykl zajęć o charakterze plastycznym pod nazwą Zimowa podróż w czasie. Jak wskazuje sama nazwa dzieci miały możliwość przeniesienia się do przeszłości – do czasów średniowiecznych.

1776 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przystanek ŚREDNIOWIECZE' (2370 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PEAD 2011 – zakończenie VIII edycji

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 06 lutego 2012 - 12:57

Pomoc żywnościowa dotarła do ponad 21 tys. 318 osób z naszej diecezji.

Caritas Diecezji Ełckiej w 2011 roku już po raz ósmy uczestniczyła w Europejskim Programie Pomocy Najbardziej Potrzebującym ( fran. Programme européen d'aide aux plus démunis – PEAD ). Umowę z Caritas Polska podpisaliśmy w marcu i to był znak, że zaczynamy kolejny rok ciężkiej pracy. Co roku wzrasta ilość dostarczanej żywności, jak również rodzaj produktu. W ubiegłym roku do osób potrzebujących, których z roku na rok jest co raz więcej, przekazaliśmy za pośrednictwem Parafialnych Zespołów Caritas 19 różnych asortymentów: chleb chrupki, herbatniki, kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną z gulaszem i z warzywami, kawę zbożową instant, krupnik, makaron muszelki, świderki, makaron z gulaszem, masło, mąkę, mleko, musli, płatki kukurydziane, ryż, ser żółty, ser topiony i zupę pomidorową z ryżem. Ilość przekazanej żywności unijnej w roku 2011 to 1 tys. 634 tony 908 kg o wartości 3 mln 772 tys. 576 zł 86 gr. Z pomocy żywnościowej skorzystało na terenie Diecezji Ełckiej 21 tys. 318 osób każdego miesiąca, natomiast w całej Polsce 4 mln osób.

Parafialne Zespoły Caritas
1893 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PEAD 2011 – zakończenie VIII edycji ' (2817 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomóżmy Danielowi Frylich!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 06 lutego 2012 - 10:57

Daniel Frylich, urodził się jako wcześniak w 28 tyg. ciąży, jego waga wynosiła zaledwie 1300 g, a w skali Apgar dostał 3 pkt. Rozpoznano u niego zespół zaburzeń oddychania II/III st., niedokrwistość wcześniaków, wodogłowie pokrwotoczne, posocznicę MRSE. Z powodu wodogłowia pokrwotocznego, Danielkowi wszczepiono zbiornik Rickhama, który pomaga pozbywać się nadmiaru płynu mózgowo - rdzeniowego.

Pomóżmy dzieciom
1979 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Danielowi Frylich!' (2760 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dożywianie dzieci i młodzieży

Autor: Admin Dodano: piątek, 03 lutego 2012 - 08:23

W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, dzieci i młodzież uczęszczające do placówek Caritas Diecezji Ełckiej będą korzystać z bezpłatnego dożywiania. Odbywać się ono będzie codziennie, kiedy otwarte są nasze świetlice. Wsparciem zostaną objęci podopieczni następujących placówek: Centrum Młodzieżowe im. Jana Pawła II „Coraggio - odwagi” w Augustowie, Centrum Młodzieżowe „Quo vadis” w Ełku, Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Bóg jest miłością” w Piszu, Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Otwórzcie drzwi Chrystusowi” w Giżycku oraz świetlicy „Promyk Dnia” w Orłowie.

2247 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dożywianie dzieci i młodzieży' (723 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181182183184185186187188189190191192193194195196197198199200201202203204214224234244254264274284294304314324334   >