Kolonie 2017

tekst alternatywny

Przedszkolaki pomagają

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 11:09

W ramach obchodów Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem, który świętowano 16 października 2011 roku, Miejskie Przedszkole „Słoneczna Ósemka” zorganizowało zbiórkę żywności dla osób najbardziej potrzebujących. Każdy przedszkolak miał okazję podzielić się, przynosząc do przedszkola wybrany produkt długoterminowej ważności spożycia. Taka akcja jest doskonałą okazją do uwrażliwiania na potrzeby innych już od najmłodszych lat. Dzieci chętnie włączyły się w zbiórkę żywności i z radością dokładały kolejne produkty do przeznaczonych na zbiórkę kartonów. Paczki z żywnością zostały uroczyście przekazane organizacji Caritas Diecezji Ełckiej, aby stamtąd mogły trafić pod właściwy adres.

1159 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przedszkolaki pomagają' (1506 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 października 2011 - 13:02

W dniach 25 – 26 września br. Ordynariusz Diecezji Ełckiej Ks. Biskup Jerzy Mazur przeprowadził wizytację kanoniczną w parafii Św. Anny w Giżycku. W drugim dniu wizyty odwiedził naszą placówkę Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II, w którym od prawie 3 lat mieści się Dzienny Punkt Opieki nad Dzieckiem w wieku 3-5 lat. Uczęszcza tu 15 dzieci w godz. od 7.30-16.00. Oprócz opieki dzieci mają zapewnione zajęcia dydaktyczne oraz katechetyczne. Biorą udział w organizowanych przez wychowawczynie uroczystościach, m.in.: „Jasełka” oraz „Dzień Mamy i Taty” .

2388 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wizyta kanoniczna Ks. Biskupa Jerzego Mazura SVD w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II „Otwórzcie Drzwi Chrystusowi” w Giżycku' (2245 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„KOMUNIA Z BOGIEM ŹRÓDŁEM MIŁOSIERDZIA”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 11 października 2011 - 15:00

Pod takim hasłem w tym roku obchodziliśmy 67. Tydzień Miłosierdzia Bożego. Wychodząc naprzeciw tym słowom Caritas Diecezji Ełckiej w dniach od 2 do 7 października przeprowadziła akcję pod hasłem „Ciepły posiłek dla każdego”. Miejscem wydawania posiłków był Park Solidarności oraz ulica Wojska Polskiego przed Domem św. Faustyny „Pomocna Dłoń” w Ełku. Przez pięć dni w tygodniu, w godzinach popołudniowych wolontariusze i pracownicy Caritas Diecezji Ełckiej rozdawali gorącą zupę, ciasto i kanapki. Wielu ludzi, tych najbardziej dotkniętych przez los czekało na wolontariuszy już dużo wcześniej, aby móc się posilić. Możliwe, że był to jedyny ich posiłek w ciągu dnia.

1735 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„KOMUNIA Z BOGIEM ŹRÓDŁEM MIŁOSIERDZIA”' (1184 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wyjątkowy gość w Domu Św. Faustyny w Ełku

Autor: Admin Dodano: piątek, 07 października 2011 - 14:58

Dnia 01.10.2011 r. około godziny 13.00, w Domu Świętej Faustyny w Ełku pojawił się wyczekiwany od kilku tygodni gość w osobie Pierwszej Damy, Małżonki Prezydenta RP Anny Komorowskiej. Z okazji tego niecodziennego spotkania wychowankowie pod okiem wychowawców upiekli pyszne ciasta i przystroili odświętnie stół. Pełna oczekiwania atmosfera rozluźniła się, gdy Pierwsza Dama zaczęła zwiedzać mieszkanie. Dzieci dumnie pokazywały swoje pokoje i opowiadały o zasadach panujących w domu. Pani Anna Komorowska wyrażała głębokie zainteresowanie relacjami dzieci i żywo reagowała na wszystkie wypowiedzi.

2629 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wyjątkowy gość w Domu Św. Faustyny w Ełku' (1128 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Drugie spotkanie partnerów z Euroregionu Niemen

Autor: Admin Dodano: wtorek, 04 października 2011 - 10:46

Dnia 29 września 2011 roku w siedzibie Caritas Mariampol na Litwie miało miejsce drugie w tym roku spotkanie partnerów z Polski, Litwy, Rosji i Białorusi. Celem spotkania było omówienie perspektyw długofalowej współpracy przy realizacji projektów. Początek spotkania był szczególny, gdyż swoją osobą zaszczycił nas biskup diecezji Wyłkowyszki z siedzibą w Mariampolu - Rimantas Norvila.

1354 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Drugie spotkanie partnerów z Euroregionu Niemen' (2491 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193194195196197198199200210220230240250260270280290300310320   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU